Előfizetés

Szentmise Andrassew Iván emlékére

Publikálás dátuma
2015.01.30. 06:10

Nemrég elhunyt kollégánk, Andrassew Iván emlékére tartanak szentmisét február 10-én este fél hétkor a Ferenciek terén lévő Pesti Ferences Templomban.

Az eseményt gyerekkori barátai szervezik. Lapunk publicisztikai rovatának vezetője súlyos betegség után, 62 éves korában hunyt el.

Április 12-én választ Tapolca

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.01.30. 06:09
A kép illusztráció. FOTÓ: Tóth Gergő
Április 12-re tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást a tapolcai választókerületben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A körzet 60 településének polgárai a januárban elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő utódát választják meg azon a vasárnapon.

 Lasztovicza áprilisban egyéni mandátumot szerzett, ezért kellett az időközi voksolást kiírni. A helyi választási bizottság korábban április 19-i voksolást javasolt, azonban Patyi András, az NVB elnöke a testület tegnapi ülésén közölte, miután a feltételek adottak, a választást egy héttel korábban, az első lehetséges időpontban is meg lehet tartani. Ez azért fontos, mert a törvényhozó testületet minél hamarabb ki kell egészíteni - tette hozzá az elnök.

A testület határozata értelmében a 60 település választóit február 23-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat szintén február 23-tól gyűjthetik az indulni szándékozók. A jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, amelyeket március 9-én 16 óráig adhatnak majd le a választási bizottságnál. Akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, április 4-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, a választókerületen belüli átjelentkezési kérelmeket pedig április 10-én 16 óráig lehet benyújtani.

A Fidesz számára nagyon fontos az áprilisi tapolcai, illetve a február 22-i veszprémi választás, jelenleg ugyanis 131 kormánypárti képviselő van az Országgyűlésben. A 199 fős Házban viszont a kétharmadhoz 133 képviselőre van szükség, így a Fidesznek a veszprémi időközi parlamenti választást, vagy a majd később kitűzött tapolcait meg kell nyernie ahhoz, hogy az alkotmányozó többséget megőrizze. Veszprémben a Republikon szerint a centrális pártrendszer logikája miatt a Fideszé az előny, ám ha a kormányellenes közhangulat felülírja ezt a logikát, úgy a kerületet elbukhatja a kormánypárt. A tapolcai választókerületben forrásaink szerint Orbánék a Jobbikot tartják legnagyobb ellenfelüknek. A választókerülethez tartozó Ajkán ugyan ősszel ismét MSZP-s polgármester győzött, Tapolcán viszont a szélsőjobboldali párt. A Fidesz szerint ezen a vidéken az emberek inkább a Jobbik sikerében bíznak, ezért elképzelhető, hogy még a szocialista szimpatizánsok is átszavaznak, ahogy ez az ózdi polgármester választáson történt. A kormánypárt várhatóan ennek jegyében szervezi a kampányt.

A Belvárosnál van a gyergyói pénz?

„Teljes jogkörömben tértem vissza, mi sem bizonyítja jobban ártatlanságomat a felhozott vádakkal szemben” – nyilatkozta lapunknak a Belvárossal közösen tervezett szálloda-beruházás kapcsán meggyanúsított, ám szabadlábon védekező gyergyószentmiklósi polgármester. Mezei Jánost hétfőn hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsította meg a romániai korrupció-ellenes ügyészség (DNA), de hiába kérték az előzetes letartóztatását is, a Marosvásárhelyi Táblabíróság azt nem látta indokoltnak elrendelni.

A budapesti V. kerület testvérvárosának polgármestere ellen még tavaly májusban tett feljelentést a Gyilkos-tó köré tervezett építkezésekre 1996-ban, a Belvárossal közösen létrehozott projektcég, a Monturist Kft. ügyvezetője, Virág Zsolt. Mint megírtuk, a Belváros és Gyergyószentmiklós önkormányzata 1996-ban azt tervezte, hogy szállodákkal, egyéb beruházásokkal fellendítik a Gyilkos-tó turizmusát, de a fejlesztés ügyében azóta sem történt semmi. A Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott, 2008 óta hivatalban lévő Mezei hiába próbálkozott, a Belváros szerinte már 2011-ben közölte a gyergyószentmiklósi önkormányzattal, hogy nem terveznek befektetéseket a közös cégbe. Csakhogy a Monturist többségi, 50,9 százalékos tulajdonosa a Belváros, így a beleegyezése nélkül aligha mozdulhat bármi; a gyergyószentmiklósi önkormányzat megpróbálta kivásárolni az V. kerületet, hiszen a terület hiányában uniós fejlesztésekre sem tudnak pályázni, de ez nem sikerült. Ezt elégelhette meg Mezei, amikor a gyanúsítás szerint túladott egy 400 négyzetméteres telken, noha ezt az ott már ingatlannal rendelkező, és azt korábban 49 éves koncessziós szerződéssel bérlő vállalkozónak adta el önkormányzata, kétharmados döntéssel – sőt, mint a polgármester elmondta, „szakirodai, közjegyzői és kormányhivatali jóváhagyással”, vagyis a bíróság ezért sem vehette komolyan a gyanúsítást.

„Az időzítést minden bizonnyal az indokolja, hogy a korábban tett feljelentés tartalma nem adott elegendő alapot” – mondta Mezei arra, miért most kereste fel a hatóság. Mezei szerint a feljelentő „különböző eszközök bevetésével” titkos hangfelvételt készített vele „egy olyan magánbeszélgetésen, melyre ő maga hívott meg”, majd szerinte a DNA-nál ezt a beszélgetést „úgy használták fel és értelmezték”, hogy zsarolással gyanúsíthassák.

Azt nem tudni, Virágot mi motiválta abban, hogy büntető-feljelentést tegyen, de a Belváros közlése szerint a Virág szerinti jogellenes eladást tavaly jelezte az V. kerületnek, és végül a Belváros „tudtával és beleegyezésével” fordult a hatósághoz. A telekeladás ügye inkább két önkormányzat jogvitájának tűnik, de Mezei lapunknak arról beszélt: inkább a Monturist vezetőségét lehetne felelősségre vonni. A Gyilkos-tó körül ugyanis tavaly szuvenír-árusok jelentek meg, akik a Monturistnak fizettek bérleti díjat, ám Mezei szerint ezzel a pénzzel azóta sem számoltak el - a polgármester lényegében ezzel az üggyel összefüggésben kérte Virág távozását, aki ennek kapcsán vádolja zsarolással. Mint kiderült: társtulajdonosként a gyergyói önkormányzat hiába jogosult betekinteni a társasági pénzügyeibe, a kért iratokat nem adták át Mezeiéknek. Kérdés, hol a pénz? Ezért fordultak bírósághoz 2013-ban, hogy a bíróság kötelezze Virágot a kért adatok átadására. „Ha a folyamat végén a dokumentumokból kiderül, hogy a kft. vagyonát az ügyvezető hűtlenül kezelte, természetesen polgári perben való felelősségre vonás lesz a következő lépés” – tért ki külön kérdésünkre Gyergyószentmiklós önkormányzata.

Rogán jelzi
"Jelezném, hogy az én feljelentésem eredményeként a rendőrség nyomozást rendelt el Juhász Péterrel szemben rágalmazás miatt"- mondta az ATV-n Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője, volt belvárosi polgármester nem részletezte, milyen ügyben, de a botrányos V. kerületi ingatlaneladásokat firtató Juhász ellen egy rágalmazási ügyet már visszadobott a rendőrség.