Továbbjutó helyen a magyarok

Publikálás dátuma
2015.01.30. 06:56
Férfi Bajnokok Ligája ZF-Eger - Olympiakosz vízilabda-mérkőzés. FOTÓ: MTI Kovács Anikó
Felemás érzések kavarogtak bennünk szerda este, ugyanis az Eger kulcsfontosságú, 10-9-es győzelmet aratott az Olimpiakosz ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának csoportkörében, a Szolnok viszont kikapott Dubrovnikban 11-9-re a csoportrangadón. Két rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a magyar bajnokság éllovasa vereséget szenvedjen az olimpiai bajnokokkal is teletűzdelt horvátoktól.

„Két döntő szakasz volt a mérkőzésen. A 0-4 után bár felálltunk, de ha nem kellett volna így visszakapaszkodni, minden másként alakulhatott volna. Ezen kívül a harmadik negyed végén háromszor is majdnem lejárt a horvátok támadóideje, 5 méteren kívül faultoltunk, és onnan kaptunk gólt szabaddobásból.

Ma leginkább az akarattal, a küzdéssel lehettem elégedett. Nagyon el vagyok kenődve, mert bár Dubrovnikban ki lehet kapni, de emellett a vereség mellett nem kívánok gyorsan elmenni” – nyilatkozta a szövetség honlapjának Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője.

Amellett sem szabad elmenni, hogy a horvátok az utolsó másodpercben is dobtak még egy gólt, ami a végelszámolásnál egy esetleges körbeverésnél – amire elég nagy esély van a Szolnok, Dubrovnik, Rijeka között – még fájó lehet.

Az Eger végig kezében tartotta a mérkőzést, a hajrában azonban majdnem elszórakozta 2-3 gólos előnyét. „A szoros végjáték nem kellett volna, de ha mindig így lesz, nem szólok egy szót sem. Igazságtalannak éreztem volna, ha döntetlen az eredmény. Láttuk az elején, hogy a kapusuk nem annyira kapta el a fonalat, megbeszéltük, lőjünk neki bátran. Örülök, hogy nagyon fegyelmezettek voltunk!” – értékelt a meccs után Dabrowski Norbert, az egriek mestere.

Mindent összevetve, a BL-csoportkör feléhez közeledve, a Szolnok és az Eger is továbbjutó helyen áll. Reméljük az utolsó forduló után sem lesz ez másként.

Bajnokok Ligája, 4. forduló:
A csoport:
Eger–Olimpiakosz 10-9
Brescia–Radnicski 9-6
Barceloneta–Recco 7-15
Az élmezőny: 1. Recco 12 pont, 2. Eger 7, 3. Brescia 5.
B csoport:
Jug Dubrovnik–Szolnok 11-9
Partizan–Rijeka 7-11
Galatasaray–Spandau 11-8
Az élmezőny: 1. Dubrovnik 12 pont, 2. Rijeka 9 (44-29), 3. Szolnok 9 (51-37).Szerző

Hegedüs Csaba vs. Németh Szilárd

Publikálás dátuma
2015.01.30. 06:54
Hegedűs Csaba FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ma kiderül, hogy az 1992 óta a Magyar Birkózó Szövetség élén álló dr. Hegedüs Csaba marad, vagy a fideszes országgyűlési képviselő, a Csepeli BC vezetője, Németh Szilárd személyében új elnök kerül a szövetség élére.  Lapunk megnézte, ki milyen programmal, támogatottsággal indul a ma sorra kerülő tisztújító közgyűlésen.

Hegedüs Csaba

A program:

A sportágfejlesztési koncepció 2020-ig meghatározza a szövetség teendőit. Első ütemben a versenyzői létszám növelése volt a cél. Ennek következtében új birkózószőnyeget kapott minden szakosztály. Az idei év legfontosabb feladata az olimpiai kvalifikáció és az eredményes felkészüléshez szükséges feltételek megteremtése. Új edzők beállítását támogatják, és mikrobuszok beszerzése lép előtérbe a könnyebb közlekedés reményében, valamint a tehetséges fiatalok a tudását gyarapítanák, sok és jó edzőpartnerrel. A legfőbb cél 2020-ban teljes sikerrel zárni a hatéves sportágfejlesztési ciklust.

Az elnökségben helyet kapó személyek:

Amennyiben ismét bizalmat kap Hegedüs Csaba, az újabb ötéves ciklusra alelnöknek kérné fel Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt, aki a minap Orosházán bemutatta azt a sportolói életpálya-modellt, amelynek kialakításában immár másfél éve működik együtt a birkózószövetség vezetésével is. Szuromi József ugyancsak a leendő alelnökök közé tartozna, ő tartaná a kapcsolatot a szakosztályokkal, Lázár János pedig változatlanul a sportágfejlesztési programot kezelné. A jelenlegi szakmai alelnök, Maróthy István szakmai igazgatóként koordinálja a válogatott keretek munkáját. A közgyűlés természetesen további bizalmat szavazhat meg Rónai Kálmán alelnöknek is.

Akik támogatják:

Két alelnök, Maróthy István és Lázár János, a szövetség igazgatója, Gáspár Tamás, a három szakágvezető, Struhács György, Gulyás István és Wöller Ákos. A birkózók közül : a kötöttfogást a világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter, az olimpiai ezüst-, világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás, a világbajnok Kiss Balázs, az olimpiai bronzérmes Módos Péter, a kétszeres vb-bronzérmes Lőrincz Viktor, a szabadfogást az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Hatos Gábor, az Eb-ezüst- és vb-bronzérmes Ligeti Dániel, a vb- és Eb-bronzérmes Veréb István és a női szakágban világbajnok Sastin Marianna. Az olimpiai bajnok Sike András, Repka Attila és Növényi Norbert, továbbá a kötöttfogású Európa-bajnoka, Rovnyai János.

Németh Szilárd:

Németh Szilárd FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Németh Szilárd FOTÓ: VAJDA JÓZSEF


 
A program:

A szövetség megújítását tűzte ki célul Németh Szilárd. 12 pontos reformprogramban foglalták össze az MBSZ előtt álló jövőbeni célokat, feladatokat. Ezek mindegyike a magyar birkózás szervezeti, működési megújítását, s ezáltal szakmai és erkölcsi megerősödését, fokozott társadalmi szerepvállalását, elfogadottságát és megbecsülését kívánja szolgálni.

A 12 pontos program: 1. Valódi rendszer- és generációváltás a birkózásban, 2. Átláthatóság, pontos elszámolás, nyílt pályáztatások, 3. Teljesítményarányos SFK elosztást, több pénzt a kluboknak, 4. Minősítések (Aranyjelvény, I. osztály) visszaállítása és anyagi dotálása, 5. Edzők, sikeres versenyzők anyagi elismerése, 6. Bajnokok és mesterek kollégiuma szavazati joggal, 7. Költséghatékony működés, teljesítmény arányos jutalmazások, 8. Alapítvány, ösztöndíjak hátrányos helyzetű kluboknak, edzőknek, versenyzőknek, 9. Hatékonyabb elnökség, teljes jogú szakmai-versenyzői bizottság, 10. Versenyrendszer megújítása, CSB rendszer magasabb dotálása, veterán versenyzők dotálása, 11. Kommunikáció javítása a birkózás eladása a médiumok felé, 12. Alapszabály módosítás.

Az elnökségben helyet kapó személyek:

Az Új-Szövetség színeiben induló elnökjelölt, Németh Szilárd az alelnöki posztokon a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Komáromi Tibort, a versenyzőként olimpiai 10.,nemzetközi bíró Bacsa Pétert és a szabadfogás egyetlen magyar világbajnokát, Kovács Istvánt látná szívesen.

Akik támogatják:

Németh Szilárdot a nemzetközi bíró Bacsa Péter, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Berzicza Tamás, az Európa-bajnok Bódi Jenő, az Eb-győztes és világbajnoki ezüstérmes Deák-Bárdos Mihály, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Kocsis Ferenc, a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Komáromi Tibor, a szabadfogás egyetlen magyar világbajnoka Kovács István, az olimpiai- és Európa-bajnok Majoros István, a világ-, és kétszeres Európa- bajnok, olimpiai ezüstérmes Rácz Lajos, a kétszeres világbajnok és olimpiai ezüstérmes Tóth István, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Varga János és a világbajnoki ezüstérmes Virág Lajos támogatja.

Szerző

Egymás ellen a szépség és a szörnyeteg

Publikálás dátuma
2015.01.30. 06:53
Marija Sarapova FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE BRUNSKILL
Ezt hívják igazi papírformának, amikor az első két kiemelt jut egy tenisz torna döntőjébe. Nos, az idei Australian Open a hölgyek egyéni küzdelmében tökéletesen hozta azt a bizonyos papírformát: Serena Williams és Marija Sarapova néz egymással farkasszemet holnap a Rod Laver Arénában, hogy eldöntse, ki lesz a bajnok. Olyan ez, mint a híres Walt Disney hallhatatlan rajzfilmje: a szépség és a szörnyeteg…

Egészen sima elődöntőket hozott a női egyes két tegnapi mérkőzése, hiszen amíg a világelső, 1. kiemelt Serena Williams 7:6, 6:2 arányban „megbosszulta” nővére, Venus kiejtését a legújabb amerikai tinisztáron, Madison Keysen, addig a 2. kiemelt Marija Sarapova 6:3, 6:2-re verte honfitársát, Jekatyerina Makarovát. Azaz, bejött a papírforma…

Névjegy
Név: Marija Sarapova
Nemzetisége: orosz
Szül. hely és idő: Nyagan, 1987. 04. 19.
Ütőfogás: jobbkezes, kétkezes fonák
Profi pályafutásának kezdete: 2001
Tornagyőzelmei: 34, ebből 5 Grand Slam
Eddigi mérlege: 562 győzelem – 135 vereség (80,72 %)
Jelenlegi világranglistás helye: 2.Eddigi pénzdíja: 32.730.228 dollár

Ám a döntő párosítását kicsit mélyebben megnézzük, akkor már előre odaadhatjuk a győztesnek járó trófeát Serena Williamsnek. Ugyanis az amerikai 2004 óta nem kapott ki az orosz teniszezőtől, ráadásul az utóbbi 15 meccset egyaránt ő nyerte meg.

Másrészt tegnapig ötször volt elődöntős, majd döntős, legvégül az Australian Open bajnoka. A számmisztika alapján ugye, tudják, mi jön? Hatodik elődöntő, hatodik finálé, és a többit az olvasóra bízzuk.

Persze van mibe kapaszkodnia Sarapovának, hiszen idén két nagy sorozat is lezárult Melbourne-ben: Seppi tíz vereség után verte meg Federert, míg Berdych 17 (!) elvesztett meccset követően szedetett labdát Nadallal.

Talán éppen ezért, mindenesetre az orosz szépség nem fog feltett kézzel pályára lépni holnap a fináléban.

Serena Williams FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HANNAH PETERS

Serena Williams FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HANNAH PETERS

                         Névjegy
Név: Serena Williams
Nemzetisége: amerikai
Szül. hely és idő: Saginaw, 1981. 09. 26.
Ütőfogás: jobbkezes, kétkezes fonák
Profi pályafutásának kezdete: 1995
Tornagyőzelmei: 64, ebből 18 Grand Slam
Eddigi mérlege: 684 győzelem – 120 vereség (85,11 %)
Jelenlegi világranglistás helye: 1.Eddigi pénzdíja: 63.500.779 dollár

„Az önbizalmammal semmi gond nem lehet egy Grand Slam-torna döntője előtt. Teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, és teljesen mindegy az is, hogy pocsék a mérlegem Serena ellen.

Nem számít a múlt, mindent megteszek, hogy elhódítsam a bajnoki trófeát” – mondta Sarapova, aki azt azért bevallotta, nem a legjobb párosítás ez a számára.

A nagy kérdés mindenesetre az, hogy Serena szerzi-e meg a 18. GS-serlegét – köztük a hatodik melbourne-it – vagy Marija a maga hatodikját, itteni második trófeáját.

Murray negyedszer

Úgy tűnik, Andy Murray végleg túl van a hátsérülésén és a cserék okozta

gondokon az edzői stábjában. A skót ebben az évben szinte szárnyal, ugyanis a tegnapi elődöntőjét beleszámítva 2015-ben mind a tizenkét egyesét megnyerte, szettet is mindössze négyet veszített.

Ezzel el is árultuk, hogy a cseh Tomás Berdych menetelése véget ért, és 2014 után most sem tudta átlépni az elődöntő küszöbét. Murray 6:7, 6:0, 6:3, 7:5-re győzte le Berdychet, és 2010, 2011 és 2013 után a negyedik melbourne-i fináléjára készülhet.A formája bíztató, az azonban nem, hogy az eddigi döntőket mind elbukta.

Hogy ki lesz az ellenfele, nos az ma kora reggel derül ki, ugyanis a másik elődöntőben a világelső, négyszeres bajnok Novak Djokovics és a címvédő Stanislas Wawrinka csap össze egymással.

Szerző