Előfizetés

Többé ne használják politikai célokra a rendőrséget!

Megcáfolta a Budai Központi Kerületi Bíróság a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, amikor kimondta: törvénysértő volt az Ökotárs Alapítvány székhelyén és munkatársainál végzett tavaly szeptemberi házkutatás - írja közleményében Bárándy Gergely szocialista politikus.

"Az MSZP kezdettől fogva hangot adott annak, hogy a civilek ellen elrendelt razzia politikailag motivált, így tehát törvénytelen volt, ezért is fordultunk előbb levélben az ORFK első emberéhez, majd az országgyűlés nyilvánossága előtt többször is a belügyminiszterhez. Állításunkat Papp Károly, majd Pintér Sándor is határozottan visszautasította, mondván: az akció minden tekintetben jogszerű volt. Ám a BKKB döntésével bebizonyosodott, hogy hamisak voltak azok az érvek, amelyek szerint a razziáról szóló döntések szakmai alapon születtek.

Ennek tükrében felszólítjuk a rendőrség politikai és szakmai irányításáért felelős vezetőket, hogy többé ne használják politikai célokra a testületet! Továbbá nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy az a rendőri vezető, aki politikai célokra használja a rendőrséget, a hatályos magyar jogszabályok szerint is bűncselekményt követ el!

Bárándy Gergely,
az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának alelnöke"

Törvénysértő volt az Ökotárs-razzia
A Budai Központi Kerületi Bíróság helyt adott az Ökotárs Alapítvány panaszának és megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható. Tavaly szeptember 8-án az Ökotárs Alapítvány székhelyén és az alapítvány egyes munkatársainak lakásán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak. A házkutatás ellen minden érintett - az Ökotárs Alapítvány, mind Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor - panaszt tett- áll az alapítvány közleményében. 

Azbesztper: ismét elhalasztva

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.01.29. 19:03
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Csütörtökön is kudarcba fulladt a "magyar Csernobil per" első tárgyalási napja, a bíróság tovább halasztja az ügyet, az ok ugyanaz, mint a tavalyi eseteknél: az ügyben nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hanem a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseli az államot - a bíróság azonban a minisztériumot idézte be alperesként. A halálos beteg felperesek ideje azonban egyre fogy, miközben nemcsak a rákkal, de a bürokráciával is fel kell venniük a harcot.

Hiába utaztak fel Budapestre az azbeszt miatt halálosan megbetegedett zagyvaszántóiak, az állam ellen indított kártérítési perük első tárgyalását csütörtökön újból elnapolta a bíróság. A bírónő indoklása szerint az ügyben "sok körülmény tisztázatlan", nem világosak az ok-okozati összefüggések, valamint a "károkozás körülményei sem tisztázottak". Mindezen felül az elsőrendű alperesként beidézett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ismét a tárgyalás előtti napokban jelezte, hogy az ügyben ők mégsem kompetensek, az államot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. képviseli - a hetekkel korábban kiküldött idézés tehát "nem jó helyre ment", az elsőrendű alperes hiányában pedig érdemi dolgokról nem lehetett tárgyalni.

Ahogy azt szerdán megírtuk, csütörtök Válóczi József ügyét tárgyalták volna a Fővárosi Törvényszéken, a 39 éves, háromgyermekes családapát rokonai, valamint ugyancsak azbesztózisban szenvedő "sorstársai" - ők a további felperesek - is elkísérték a tárgyalásra. A férfinél súlyos mellhártyadaganat alakult ki a lakóhelyén szakhatósági vizsgálatokkal is alátámasztott magas fokú azbesztszennyezettség miatt, a mérgező anyagot a szakszerűtlenül lebontott selypi cementgyár törmelékeiből évek óta viszi a szél, "csendesen" mérgezve a környező települések lakóit (az előzményekről bővebben itt). Sokan gyermekkoruk óta az üzem közelében élnek, többen dolgoztak is ott, amikor a gyár még állami tulajdonban volt. Válóczi korábban elmondta: az állami kártérítésre azért lenne szüksége, hogy legalább családját sikerüljön kimenekítenie a selypi "halálgyár" árnyékából.

Igyártó Gyöngyi, a felperesek ügyvédje elmondta: remélik, hogy a következő alkalommal már jobban oda fog figyelni a bíróság, nem fogják újból rossz címre kiküldeni az idézést. Megírtuk: a bíróság hónapok óta halasztja a tárgyalásokat, a "kompetens" bírák egyszerűen képtelenek eldönteni, valójában ki képviseli a magyar államot. A bírósági hercehurca már csak azért is érthetetlen, mert múlt év szeptembere és decembere között több tárgyalást is azért kellett elhalasztani, mert a bíróság "ügykezelési hiba" miatt minden alkalommal rossz helyre küldte az idézést, az állam jogi képviselője ezért még egyetlen alkalommal sem jelent meg - úgy tűnik, mindmáig nem sikerült tanulni a hibákból. A kialakult helyzetet ismerő szakemberek szerint botrányos, ahogy az ügyet kezelik, tekintve, hogy a beteg felperesek kritikus egészségi állapota miatt gyorsított eljárást rendeltek el.

A selypi azbesztszennyezéssel kapcsolatban Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes is megszólalt, nyilatkozata szerint az állam részéről elvárható, hogy megtegye a szükséges megelőző lépéseket ott, ahol az állami szervek által ismert konkrét adatok alapján felmerülhet környezeti szennyezés okozta megbetegedés fenyegetése. "Elvárható továbbá, hogy (...) a környezeti kármentesítés ügye megkapja azt a figyelmet és azokat az eszközöket, amelyek az egészséges környezethez, és ezen keresztül a testi és lelki egészséghez való alkotmányos jog garantálása, illetve a természeti erőforrások védelmének Alaptörvényben előírt kötelezettsége alapján joggal megilleti" - írta az ombudsmanhelyettes.

Az azbesztper első felperese György Zsolt zagyvaszántói lakos volt. A 38 éves férfit még szeptemberben kellett volna meghallgatnia a bíróságnak, az illetékességi bonyodalmak miatt azonban - gyorsított eljárás ide vagy oda - hónapról hónapra halasztották az ügyét. György a bíróságon már nem tudta elmondani történetét, december 11-én, hosszas szenvedés után, az azbeszt okozta tüdőrák miatt elhunyt. A csütörtöki tárgyaláson a férfi özvegye is megjelent. "Már amikor leültünk, akkor láttam, hogy ez lesz" - nyilatkozta az asszony, miután a bírónő sokadszorra is elnapolta az ügyet. A folyosón zokogva tette hozzá: "én már csak annyit kérdeznék: ki lesz a következő? Ezért utaztunk ide? Ez lenne a gyorsított eljárás? Ezért harcolt Zsolti? Kinek a halálát fogják még megvárni?"

Harminc kamion (!) akadt el a havas úton

Lezárták a 82-es főutat a Veszprém megyei Gézaháza közelében, mert az erős havazás miatt körülbelül harminc kamion elakadt.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a kamionok a főút 29-es kilométerénél akadtak el, a teljes útlezárás a műszaki mentés befejezéséig tart. A közlekedőket folyamatosan segítik a rendőrök. Az erős havazás miatt a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű teherautók számára megtiltották a közlekedést a 83-as főúton Városlőd és Pápa között.  A teherautók a 8-as főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között sem közlekedhetnek a havazás miatt.