Forinthitelek - Több bankban halasztották az ítéletet

Publikálás dátuma
2015.01.30. 13:12
FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Törvényszék február 13-ra halasztotta az elsőfokú ítélet kihirdetését a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban három bank esetében is. A halasztás az OTP Lakáspénztár Zrt.-t, a a Porsche Bank Zrt.-t, és a K&H Bankot érinti.

K&H Bank

A bíróság egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét arra, hogy a törvényszék kezdeményezzen az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást, valamint forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) a 2014. évi 38-as törvény alkotmányellenessége miatt. A K&H Bank keresetlevelében kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg: a forintalapú, illetve valódi deviza fogyasztói hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződéseiben alkalmazott, egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötések tisztességesek és ezért érvényesek. Az alperes magyar állam a kereset elutasítását, valamint az előzetes döntéshozatali eljárás és alkotmánybírósági normakontroll eljárás mellőzését kérte a bíróságtól.

OTP Lakáspénztár

A felperes pénzintézet keresetében a tételesen meghatározott, forintalapú fogyasztói kölcsönszerződésekben alkalmazott általános szerződési feltételek tisztességességének megállapítását kérte. Mindemellett indítványozta az eljárás felfüggesztését és azt, hogy a törvényszék előzetesen forduljon az Európai Unió Bíróságához. Az alperes magyar állam képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól, mivel álláspontja szerint a szerződéses feltételek egyik időállapotukban sem feleltek meg a törvényben rögzített elveknek. 

Porsche Bank

A felperes pénzintézet elsődleges keresetében azt kérte: a bíróság állapítsa meg, hogy a per tárgyává tett szerződéses kikötések nem tartoznak a törvény hatálya alá. Azonban, ha a törvényszék szerint a kikötések lehetővé teszik az egyoldalú szerződésmódosítást, akkor azok tisztességességének megállapítását kérte. Az alperes magyar állam képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól, mivel álláspontja szerint a szerződéses feltételek nem felelnek meg maradéktalanul a törvényben meghatározott elveknek.

Szerző

Nahát! Fazekas visszavonatná a földadót

Publikálás dátuma
2015.01.30. 13:02
Fotó: Népszava
A földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A minisztérium pénteki közleménye emlékeztet, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter már többször jelezte: nem támogat semmi olyan intézkedést, amely a földműveseket sújtja. Ezért arra kér minden önkormányzatot, amely kivetette a gazdákat sújtó földadót, hogy vonja vissza azt. A földművelésügyi tárca kezdeményezi az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását - ezt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára mondta a múlt év végén.

Hozzátette: a mintegy 2 millió földtulajdonost érintő adónak negatív következményei lennének. A vidéki életnek, a vidék megtartó képességének, a felemelkedésnek számos helyen a föld az egyetlen záloga, a megélhetés alapja. Jelezte: félő, hogy a legrászorultabb önkormányzatok, ahol nincs más vagyon, a föld megadóztatásához nyúlnának. Éppen ott, ahol a föld a megélhetést és a helyben maradást jelentő jövedelmet biztosítja - mondta.

"El szeretnénk érni, hogy láthatóak legyenek a földhaszonbérleti jövedelmek, ezért kezdeményeztünk egy módosítást arról, hogy a bérleti díjakat csak átutalással lehessen fizetni" - közölte, hozzátéve: így, mivel nyoma lesz a fizetésnek, csökken a visszaélési lehetőség.

Hiába tüntettek - Marad a települési adó
Korábban írtuk, hogy Balmazújváros képviselő-testülete megerősítette korábbi rendeletét, amelyben január elsejétől aranykoronánként évi 300 forint települési adót vetett ki a földekre - közölte a város polgármestere a döntés után.Veres Margit elmondta: a témát azért tűzték ismét napirendre, mert a gazdák a múlt héten demonstráción tiltakoztak a települési adó ellen és a mérséklését kérték.
Az önkormányzati képviselők többsége elutasította a csökkentésre vonatkozó indítványt, a jelenlevő 12-ből 10-en szavaztak az eredeti rendeletre - tette hozzá.Ugyanakkor külön határozatban rögzítette a testület, hogy a települési adóból befolyt összeg 20 százalékát a külterületi utak korszerűsítésére fordítják - tette hozzá a polgármester.
Csütörtökön fél pályán lezártak négy főutat Balmazújvárosnál az általuk földadónak nevezett helyi adó bevezetése ellen tiltakozó gazdák, akik nehezményezték, hogy az új adó hektáronként 10 ezer forint többletterhet jelent évente.

 

MSZP: Fazekas hivatali visszaélést követett el

Az MSZP szerint - Illés Zoltán volt államtitkár szavai alapján - Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatali visszaélést követett el, és szándékosan megakadályozta egy súlyos környezetvédelmi probléma felszámolását. Illés Zoltán csütörtök este az ATV-ben arról beszélt, hogy - miként nem támogatta a Paks 2 beruházást államtitkárként sem -, amikor a Hortobágy melletti veszélyes hulladék ügyét Debrecen környéki civilek felvetették, az ellen is nyíltan felszólalt. Közölte: háromszor írt jelentést a kormány felé, de ezeket Fazekas Sándor levette a napirendről, így nem is tárgyalta a kabinet.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő pénteken közleményében felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy azonnal vizsgáltassa ki az ügyet. Ha bebizonyosodik Illés Zoltán állítása, Orbán Viktornak kötelessége hivatali visszaélés miatt büntető feljelentést tenni Fazekas Sándor miniszter ellen - írta.

Az ATV ugyanezen műsorára Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője is reagált az LMP kampányával összefüggésben elhangzottak kapcsán. Pénteki közleményében azt kérdezte Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnöktől és Kubatov Gábor pártigazgatótól, hogy a Fidesz valóban finanszírozta-e az LMP kampányát.

Szerző

Biztonságban vagyunk? Vizsgálják a szén-monoxid mérőket

Publikálás dátuma
2015.01.30. 12:11
FOTÓ: Thinkstock
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter utasítására a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei rendkívüli ellenőrzés keretében újabb, forgalomban lévő szén-monoxid-mérő készülékek biztonságosságát és megfelelőségét vizsgálják meg 2015 februárjában - közölte a fejlesztési tárca. 

Tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság két alkalommal is mintavételezte a szén-monoxid-érzékelőket. A vizsgálatok során kiderült, hogy készülékek többsége nem felel meg az előírásoknak. A kifogásolt szén-monoxid-mérők magas száma ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos lenne. A vizsgálati eredmények alapján, a fogyasztók érdekében szükséges és indokolt a további készülékek gondos tesztelése.

Az idei februári rendkívüli vizsgálatot követően a szakemberek 2015. március 15-ig összeállítanak egy ún. „pozitív listát”, amelyet természetesen elérhetővé tesznek a fogyasztók számára is. Ezen a listán azok a szén-monoxid-mérők szerepelnek majd, amelyek biztonságos működéséről a fogyasztóvédelmi hatóság meggyőződött.

Szerző