Vasárnapi zár - A DK aláírásgyűjtést kér a pártoktól

A Demokratikus Koalíció pénteken hivatalosan megkereste a többi demokratikus ellenzéki pártot azt kérve, hogy azok is gyűjtsenek aláírásokat a vasárnapi zárva tartás elleni petícióhoz - közölte a DK ügyvezető alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba hangsúlyozta, nem azt kérték, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, mert "tudjuk, hogy a baloldalon a demokratikus ellenzéki pártok között gyakran kialakul féltékenység, rosszul értelmezett rivalizálás" amiatt, hogy egy ügyben ki a kezdeményező; ha csatlakozásra kérnék fel a többi pártot, azt sokan úgy értelmezhetnék, hogy egy DK-s akcióhoz kellene csatlakozniuk. A DK ezért arra kéri a pártokat, hogy saját zászlajuk alatt, a saját aktivistáikkal kezdjék meg az aláírásgyűjtést - közölte.

A DK hétfőn petíciót indított annak érdekében, hogy ki lehessen írni egy népszavazást a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásának eltörléséért. Az EP-képviselő azt mondta, a civil szervezeteket is szívesen fogadják, de őket azért nem keresték meg, mert az "egy udvariatlan lépés lenne egy politikai párt részéről". Arra is kitért, hogy helyi önkormányzat képviselőik és választókerületi vezetőik meg fogják keresni a petícióval a fideszes polgármestereket, akiktől nem állásfoglalást kérnek a zárva tartás ügyében, hanem azt, hogy aláírásukkal támogassák a referendum kiírását.

Szerző

Útdíj - Neten is visszaváltható az e-matrica

Publikálás dátuma
2015.01.30. 13:42
FOTÓ: Népszava
Elektronikusan is visszaválthatóak a feleslegessé vált megyei e-matricák február elsejétől március 15-ig a véglegesített, február elsején hatályba lépő díjrendelet értelmében a személyes vagy postai ügyintézés mellett - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) pénteki közleményében.

A szabályozásokkal kapcsolatos részletes információ megtalálható a nemzetiutdij.hu oldalon. Kiemelik: visszaváltható minden olyan, 2014. december 31. és 2015. január 31. között megvásárolt megyei e-matrica, amelyet csak olyan útszakaszon használtak, amely 2015. február elsejétől vált újból díjmentessé, vagy a megyei e-matricák területi hatályának újraértelmezése miatt feleslegessé vált. A megyei e-matricákat március 15-ig lehet visszaváltani elektronikus úton, személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban, valamint postai úton.

A hatálybalépést követően, elektronikus úton a nemzetiutdij.hu honlapon a "Megyei e-matrica visszaváltása" menüpont alatt található igénylőlap kitöltésével és elküldésével váltható vissza a feleslegessé vált e-matrica. A közlemény szerint azok az autósok, akik a személyes vagy a postai ügyintézést választják, a nemzetiutdij.hu weboldalról letölthető, vagy az ügyfélszolgálati irodákban átvehető formanyomtatvány kitöltésével nyújthatják be a visszaváltási igényüket. A jogosultság visszaváltását elektronikus úton és személyesen akár a gépjármű üzembentartója, akár a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti, postai úton viszont csak az üzembentartó járhat el. Az ügyintézéshez a megváltott e-matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés - SMS, e-mail - és a gépjármű forgalmi engedélye mellett az igénylőlap kitöltése szükséges.

A visszaváltás előtt érdemes figyelembe venni, hogy az e-matrica árának visszatérítése az úthasználati jogosultság eredeti időtartamra vonatkozó megszűnésével jár. Tehát pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezhet annak az autósnak, aki az adott megyén belül díjmentessé vált szakaszon kívül más egyéb szakaszt is használt, vagy a visszaváltott e-matrica szerinti megyén belül nem csak azon a szakaszon közlekedett, amelyik a megyei e-matricák területi hatályának változása miatt február 1-jétől a szomszédos megyére érvényes e-matricával is használható. 

Az átmeneti rendelkezés értelmében azok az autósok, akik 2015. január 1. és 2015. január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak. Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában országszerte 17 helyen intézheti ügyét.

Az országszerte a megszokott nyitvatartási idővel üzemelő 17 NÚSZ ügyfélszolgálati iroda közül az M3 12-es kilométerénél található budapesti, valamint a budaörsi, székesfehérvári, szombathelyi és dunaújvárosi ügyfélszolgálati irodánál a megyei e-matricák visszaváltását mobilcsoportos díjellenőrző járművek segítik.

Szerző

Forinthitelek - Több bankban halasztották az ítéletet

Publikálás dátuma
2015.01.30. 13:12
FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Törvényszék február 13-ra halasztotta az elsőfokú ítélet kihirdetését a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban három bank esetében is. A halasztás az OTP Lakáspénztár Zrt.-t, a a Porsche Bank Zrt.-t, és a K&H Bankot érinti.

K&H Bank

A bíróság egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét arra, hogy a törvényszék kezdeményezzen az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást, valamint forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) a 2014. évi 38-as törvény alkotmányellenessége miatt. A K&H Bank keresetlevelében kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg: a forintalapú, illetve valódi deviza fogyasztói hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződéseiben alkalmazott, egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötések tisztességesek és ezért érvényesek. Az alperes magyar állam a kereset elutasítását, valamint az előzetes döntéshozatali eljárás és alkotmánybírósági normakontroll eljárás mellőzését kérte a bíróságtól.

OTP Lakáspénztár

A felperes pénzintézet keresetében a tételesen meghatározott, forintalapú fogyasztói kölcsönszerződésekben alkalmazott általános szerződési feltételek tisztességességének megállapítását kérte. Mindemellett indítványozta az eljárás felfüggesztését és azt, hogy a törvényszék előzetesen forduljon az Európai Unió Bíróságához. Az alperes magyar állam képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól, mivel álláspontja szerint a szerződéses feltételek egyik időállapotukban sem feleltek meg a törvényben rögzített elveknek. 

Porsche Bank

A felperes pénzintézet elsődleges keresetében azt kérte: a bíróság állapítsa meg, hogy a per tárgyává tett szerződéses kikötések nem tartoznak a törvény hatálya alá. Azonban, ha a törvényszék szerint a kikötések lehetővé teszik az egyoldalú szerződésmódosítást, akkor azok tisztességességének megállapítását kérte. Az alperes magyar állam képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól, mivel álláspontja szerint a szerződéses feltételek nem felelnek meg maradéktalanul a törvényben meghatározott elveknek.

Szerző