Ökotárs - Összehívatná a honvédelmi bizottságot az MSZP

Az MSZP arra szólította fel az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnökét, hívja össze a testületet és a kormány a szakbizottság előtt tisztázza magát Ökotárs-ügyben.

Harangozó Tamás, a bizottság alelnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: immár jogerős bírói döntés is kimondta, hogy az Ökotárs Alapítvány irodáinak átkutatása, munkatársainak meghurcolása teljességgel jogellenes volt.
A független magyar bíróság döntése mellett az Országgyűlés szakbizottsága sem mehet el szó nélkül, ezért felszólítja Kósa Lajost, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökét a testület ülésének összehívására - írta. Hozzátette: a bizottság előtt Pintér Sándor belügyminiszternek tisztáznia kell a történteket, meg kell neveznie a felelősöket, és garanciát kell adnia arra, hogy hasonló eset soha többé nem ismétlődhet meg Magyarországon. Továbbá elvárják, hogy a kormány nevében nyilvánosan megkövesse az érintett civil szervezeteket és a norvég kormányt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság határozata szerint törvénysértő volt az Ökotárs Alapítvány székhelyén és munkatársainál végzett tavaly szeptemberi házkutatás, mert hiányzott a kényszerintézkedés általános feltétele. Az alapítvány közleményben üdvözölte a bíróság döntését, jelezve ugyanakkor: aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda "egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre" Magyarországon.
A rendőrség visszautasította az Ökotárs Alapítvány állításait, és hangsúlyozta: feladatait pártbefolyástól mentesen látja el.

Szerző

Havazás - Kamionstop Veszprém megyében és a szlovák határon

Nem közlekedhetnek a tehergépjárművek a 8-as, a 82-es és a 83-as út egy-egy szakaszán Veszprém megyében az intenzív havazás miatt -közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Csépányi-Barczi Petra tájékoztatása szerint a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek kora délutántól kezdve nem közlekedhetnek Veszprém megyében a 83-as számú úton Városlőd és Pápa között, a 82-es úton, valamint a 8-as számú főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között az erős hóesés miatt.
A nap folyamán további havazás várható, ezért indulás előtt célszerű tájékozódni a katasztrófavédelem vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján - tette hozzá.

Kamionok nem hajthatnak be Szlovákiába Magyarországról

A szlovák hatóságok a havazás miatt nem engedélyezik a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek behajtását Szlovákiába - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte, hogy a korlátozás a Rajka és Salgótarján közötti határátkelőhelyeket érinti.
Racsné Galambos Gréta, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a korlátozás miatt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a rendőrség pihenőhelyekre tereli kamionokat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyében az M1-es autópályán és a főutakon erős havazás nehezíti a közlekedést.
Az M1-es autópálya Győr megyei szakaszán - Bőny és Hegyeshalom között - lelassult a forgalom, a haladás a külső sávra korlátozódik.
Az OKF azt közölte, hogy az időjárási körülményekre tekintettel, a szlovák hatóságok péntek kora délutántól tiltották meg a teherautók forgalmát a Győr-Moson-Sopron, a Komárom-Esztergom, a Pest és a Nógrád megyét érintő határátkelőhelyeken.

Szerző

Elszúrták a tahitótfalusi böllértalálkozót

Publikálás dátuma
2015.01.30. 16:14
Disznó és böllér lesz, látogató – gyaníthatóan – nem (Képünk illusztráció) FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Jobban teszi, ha más program után néz, aki január 31-ikén, szombaton szeretett volna ellátogatni a tahitótfalusi „Kárpát-medencei Böllérek Találkozója” című nemzetközi rendezvényre. A hirdetésben az áll, hogy „Tahitótfaluban ötödik éve szervez a Jancsó Alapítvány gasztronómiai találkozót, ez alkalommal Tahitótfalu Önkormányzatával közösen. Az együttműködéssel lehetőség nyílik arra, hogy a hagyományos falusi disznótor köré szerveződő civil gasztro-kulturális rendezvény jelentősebbé és kiterjedtebbé váljon. A szervezők az eseményre a Kárpát-medence több településéről várnak résztvevőket és civil szervezeteket. Hagyományos falusi disznótort idéző hangulatban egész napos családi program lesz gyerekeknek és felnőtteknek sok zenével, tánccal. A jó hangulatról helyi népzenészek gondoskodnak."

Csakhogy a hirdemény meglehetősen félreérthető. Mert bár meghirdették, hogy a részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, azt senki nem gondolta, hogy a regisztráció nem a böllérek, az árusok, és a fellépők számára kötelező („a jelentkezést követően a jelentkezők részletes tájékoztatást kapnak a részvétel további feltételeiről”), hanem a vendégeknek, látogatóknak, érdeklődőknek is. Nyilvános fesztivált ilyen feltételekkel talán még sohasem hirdettek.

A szervező alapítvány vezetője, dr. Jancsó Antal a Népszava megkeresésére nem is értette a problémát, szerinte egyértelmű, hogy aki két héttel korábban nem regisztrált, az nem látogathatja meg az eseményt – melynek helyszínét sem hirdették meg.

A falu polgármestere, dr. Sajtos Sándor elmondta, az alapítvány egy pályázatban bízva hirdette meg a rendezvényt. Mivel azonban nem nyertek, kénytelenek „szűkítve” megtartani azt. A településvezető elismerte, hogy a hirdetmény számos részében pontatlan, és félrevezető. Például az sem felel meg a valóságnak, hogy a fesztivált az önkormányzattal közösen szervezik.

Sok helybéli a hirdetmény alapján vendégeket is hívott a hét végére, hogy együtt látogassák meg a böllérstandokat, vásárolhassanak kóstolót. Közülük többen még most sem tudják, hogy szinte meg sem közelíthetik a helyszínt.

Szerző