Az eseményt szervező Winelovers csoport úgy állította össze a menüt kísérő borsort, hogy megjelenítse azokat a főbb bortípusokat, amelynek bemutatják a hazai borkultúra sokszínűségét. Így kerül a poharakba tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, vörös házasítás és tokaji aszú. 2015-ben a bál vendégbora a kadarka lesz.
A rendezvény fontos pillanata a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amely 2014-től új elképzelésnek megfelelően kerül odaítélésre. A Magyar Borok Bálja szervezőbizottságának tagjai az Év Bortermelője cím birtokosait, illetve családjukat kérik fel arra, hogy jelöljenek olyan, a borrégiójukban dolgozó tehetséges borászt, akinek munkásságát a nagyközönség még kevésbé ismeri.
Az emlékdíj a borász Gál Tiborról kapta a nevét, aki a ’80-as években az Egri borvidéken indította karrierjét, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell'Ornellaia főborászi pozícióját töltötte be. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia nevet viselő vörös házasítást, amelyet 2001-ben a vezető, amerikai borszaklap, a WineSpectator az év legjobb borának választott.
Gál Tibor elképzelései, napi munkája mindig a magyar borkultúra hosszú távú fejlődését szolgálta. Ez indította a Magyar Borok Bálja szervezőit arra, hogy a borász családjával egyeztetve olyan módon alakítsa át a díj odaítélésének a menetét.
Az emlékdíj kiadásának előkészítése már a múlt év végén elindult., ekkor tették meg javaslatukat a korábbi Év Bortermelői Ennek alapján állt össze a tartalma annak a Facebook alkalmazásnak , amelyen keresztül 2015. január 12. és február 15. között a borkedvelők leadhatják szavazataikat.