Tízéves a Magyar Borok Bálja

Publikálás dátuma
2015.01.30 17:03

Fotó: /
A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe, immár egy évtizede tekinti feladatának a magas minőségű hazai borok prémium körülmények közötti megjelenítését. A báli szezon eseményei közül is ezáltal emelkedik ki, hiszen vendégei között üdvözölheti a hazai borászközösség elitjét, és itt kerül átadásra a pénzjutalommal járó Gál Tibor Emlékdíj. Az ötfogásos báli menüt hozzá illő válogatott borok kísérik, és a vacsorát követően további negyven tétel megkóstolására nyílik lehetősége a vendégeknek. Az eseménynek 2015. február 21-én az Intercontinental Budapest ad otthont. 

Az eseményt szervező Winelovers csoport úgy állította össze a menüt kísérő borsort, hogy megjelenítse azokat a főbb bortípusokat, amelynek bemutatják a hazai borkultúra sokszínűségét. Így kerül a poharakba tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, vörös házasítás és tokaji aszú. 2015-ben a bál vendégbora a kadarka lesz.

A rendezvény fontos pillanata a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amely 2014-től új elképzelésnek megfelelően kerül odaítélésre. A Magyar Borok Bálja szervezőbizottságának tagjai az Év Bortermelője cím birtokosait, illetve családjukat kérik fel arra, hogy jelöljenek olyan, a borrégiójukban dolgozó tehetséges borászt, akinek munkásságát a nagyközönség még kevésbé ismeri. 

Az emlékdíj a borász Gál Tiborról kapta a nevét, aki a ’80-as években az Egri borvidéken indította karrierjét, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell'Ornellaia főborászi pozícióját töltötte be. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia nevet viselő vörös házasítást, amelyet 2001-ben a vezető, amerikai borszaklap, a WineSpectator az év legjobb borának választott.

Gál Tibor elképzelései, napi munkája mindig a magyar borkultúra hosszú távú fejlődését szolgálta. Ez indította a Magyar Borok Bálja szervezőit arra, hogy a borász családjával egyeztetve olyan módon alakítsa át a díj odaítélésének a menetét.

Az emlékdíj kiadásának előkészítése már a múlt év végén elindult., ekkor tették meg javaslatukat a korábbi Év Bortermelői Ennek alapján állt össze a tartalma annak a Facebook alkalmazásnak , amelyen keresztül 2015. január 12. és február 15. között a borkedvelők leadhatják szavazataikat.

Szerző
2015.01.30 17:03

A borvidék, amely Széchenyit is megihlette

Publikálás dátuma
2018.11.12 16:43

Fotó: /
A neszmélyi borvidék a Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidéken terül el. 1977-ben kapta meg a borvidék címet. Már a római korban is termesztettek itt szőlőt, de a török hódoltság idején tönkrementek az ültetvények. A 18. század végére aztán ismét fontos termelővé és borexportőrré vált, mivel a borok magasabb savtartalmuknak köszönhetően a szállítást is jobban viselték. Széchenyi István is elismeréssel illette az itt termett nedűt. Nem is csoda, ha a legnagyobb magyart is megihlette a vidék: nemcsak a bor minősége kiváló, a helyiek szerint innen az egyik legszebb a kilátás a Dunára, s a naplemente is páratlan élményt nyújt. A 19. század végén kitört filoxéra-járvány súlyos károkat okozott. Ekkor kezdték betelepíteni a homokos területeket, s a fajtaszerkezet is változott. Olyan súlyos minőségi gondok merültek fel az itteni szőlővel, hogy 1959-ben elvesztette borvidék rangját, amit csak 18 évvel később szerzett vissza. A borvidék termőterülete valamivel több 1400 hektárnál. A borvidék talaja elsősorban löszön kialakult barna erdőtalaj. Éghajlata az országos átlagnál hűvösebb, csapadékosabb, gyakori a légmozgás, a hőingadozás mértéke viszont csekély. A napsütéses órák száma kedvező, évi 1800-2000 közötti, vagyis a megfelelő határokon belül van A Kisalföld felől érkező meleg levegő-áramlatok kedvezően befolyásolják az itteni szőlő ízvilágát. A legjobb termőterületek a tengerszint feletti 150-300 méteres magasságban helyezkednek el, a Vértes és a Gerecse napsütötte lejtőin.
Jellemzően fehérbort állítanak itt elő, chardonnay, olaszrizling, a Müller-Thurgau, zöld veltelini, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini terem meg itt, de kezd elterjedni a Sauvignon Blanc, a rajnai rizling és a királyleányka. A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre. A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak. Több pincészet is megtalálható itt, a legtöbbjük kis területen gazdálkodik és javarészt helyben adják el a borokat. Több tételt csak borkóstolók kedvéért palackozva, ez az oka annak, hogy Budapesten nem sok neszmélyi pince borait lehet kapni. A térség leismertebb pincészete a Hilltop Neszmély, amely a kilencvenes évek óta látványos fejlődésen ment keresztül. A borászatot 1991-ben Keresztury Éva, Török Imre, Storcz Judit, valamint Kamocsay Ákos alapította, akik ma is a cég vezetőségét alkotják. Kamocsay Ákos 1997-ben Nagy-Britanniában, 1999-ben pedig Magyarországon az év Bortermelője lett.
„A borászatban nincsenek titkok. Mindent azonnal meg kell tenni, amit a bor megkíván”
- hangzik hitvallása.
A Hilltop jelentős mennyiséget termel exportra, elsősorban az Egyesült Királyságba, továbbá a skandináv országokba, sőt Európán kívülre, Japánba és Kínába is, magával az angol névvel is a külföldi piacot célozták. Érdekes módon a britek is elsősorban az olcsóbb borokat kedvelik. A 10 font feletti borok csak a piac 20 százalékát adják. Az első nagy áttörést az 1998-as év hozta meg a Hilltopnak, amikor cserszegi fűszeresük a brit piacon elnyerte az év fehérbora címet. A Dunára néző Melegeshegyen 450 hektárnyi ültetvényük található, emellett a vörösborairól ismert Szekszárdi borvidéken is rendelkeznek 110 hektár kék szőlő ültetvénnyel. A Hilltop forgalmának mintegy ötödét teszik ki a vörösborok. Ugyanakkor akadt olyan év is, amikor 11 borvidékről vásároltak szőlőt. A különleges időjárás miatt idén igen korán tartották a szüretet. A Kamocsay Ákos Prémium Borok borcsalád tagjai a borászat zászlóshajóinak számítanak, amelyek a saját telepítésű neszmélyi ültetvények válogatott terméséből készülő borok.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Rendszeresen jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

2018.11.12 16:43
Frissítve: 2018.11.12 16:47

"Fiatal istennek" érzi magát egy 69 éves holland férfi, perel születési idejének átírásáért

Publikálás dátuma
2018.11.08 14:36
Azt szeretné, ha 20 évvel fiatalabbnak nevezhetné magát.
Fotó: ANP / AFP/ Roland HEITINK
Hátrányos megkülönböztetést érez, mikor nem válaszolnak neki egy társkereső applikációban, ezért 20 évvel fiatalabbnak szeretné kikiáltani magát. Saját helyzetét a transzneműekéhez hasonlítja a motivációs beszédeivel ismertté vált idős férfi.
A motivációs beszédeivel ismertté vált 69 éves holland "pozitivitás-guru" Emile Ratelband jogi úton akarja elérni, hogy 20 évvel fiatalabbnak mondhassa magát - írja a Guardian. Elmondása szerint az érzelmileg megélt kora nem egyezik a hivatalossal, ezért szeretné, hogy papírjaiban 1949. március 11. helyett 1969. március 11-es születési dátum szerepeljen. Célja eléréséért tett törekvéseit ezért a transznemű emberek küzdelmével gondolja hasonlónak.
"Ha 69 vagyok, korlátolva vagyok. Ha 49, új házat vehetek és egy másik autót vezethetek" - fejtegette Ratelband.
"Ha a Tinderen 69 éves vagyok, senki sem válaszol. 49-ként ezzel az arccal pazar helyzetem lenne"
fejtette ki az idős férfi, aki a népszerű társkereső applikációra is hivatkozva állítja, hátrányos megkülönböztetés éri őt. Állítása szerint ő egy "fiatal isten", és orvosai azt mondták, olyan a teste, akár egy 45-évesé.
"De akkor kire vigyáztak a szülei? Ki volt az a kisfiú?"
- tették fel a kérdést Ratelband egy bírósági meghallgatásán. A motivációs guru erre azzal válaszolt, hogy szülei nem is élnek már.
2018.11.08 14:36