Gyurcsány és Vona is évet értékel

Ma két ellenzéki pártelnök kezdi el az évértékelések politikai szezonját. 

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a hagyományokhoz híven, immáron 11. alkalommal tartja meg a 2014-es esztendőt elemző beszédét. Az eseményre a Budapest Marriott Hotelben kerül sor, ahol a Demokratikus Koalíció elnöke összegzi a tavalyi, háromfordulós választási év tapasztalatait, Magyarország jelenlegi helyzetét és lehetőségeit, valamint ismerteti a DK jövőbeni terveit és feladatait is. Nemcsak Gyurcsány vázolja fel elképzeléseit ma, hanem a Jobbik elnöke is összegzi az elmúlt év tapasztalatait kitekintve a jövőre. Vona Gábor ezt a Dürer Rendezvényközpontban teszi meg, szinte egy időben a Dk elnökével.

Eközben Orbán idei értékeléséről még semmit sem tudni. A Fidesz elnöke általában február elején értékeli az évet, a hagyományos eseményről ugyanakkor most nem tudni semmit. Ezért a Hír 24 még kedden érdeklődött a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjénél, mikorra várható az ország "bizonyítványosztása". Havasi Bertalan azt válaszolta: "amennyiben és amikor lesz ilyen rendezvény, annak rendje s módja szerint meg fogjuk hirdetni a szerkesztőségeknek." Ezután lapunk is kérdésekkel fordult a kormányfő sajtófőnökéhez, Havasi azonban csak pikírt válasszal szolgált az ügyben. Arról érdeklődtünk ugyanis a Miniszterelnöki Sajtóiroda fejétől, tervez-e egyáltalán évértékelőt idén a miniszterelnök, ha nem, ezúttal miért marad el, ha pedig mégis lesz, akkor annak időpontját esetleg a közelgő Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatás befolyásolja-e.

Erre reagálva Havasi az eredeti levelünkben is idézett nyilatkozatát küldte csak el ismét: "Amennyiben és amikor lesz ilyen rendezvény, annak rendje s módja szerint meg fogjuk hirdetni a szerkesztőségeknek". Orbán egyébként - információink szerint - csak február 17-e, azaz az orosz elnök budapesti látogatása után tartja 17-ik ilyen beszédét - a szokásokhoz híven - a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére.

Eközben az Inforádió megkereste az MSZP-t, az LMP-t, az Együttet, és a Magyar Liberális Pártot is, amelyek azt közölték: szervezett rendezvény keretében egyik pártvezető sem tart országértékelő beszédet. A Párbeszéd Magyarországért vezetőségében még nem született döntés.

7-en a 7-ről - Ön kivel pezsgőzne a királyi páholyban?

Ön kivel pezsgőzne a királyi páholyban?

Arató András, Klubrádió

Nem az a kérdés, vajon riogatta-e a regnáló miniszterelnök a hozzá hű magánmédiumok vezetőit az állami pénzek megvonásával, vagy hogy alkuszik-e a kormány az RTL-lel a híradójuk tartalmáról. Állapotainkat az jelzi, hogy senki még csak meg sem kísérelte felháborodva cáfolni az ilyen döntéseknek, alkuknak a lehetőségét. Vagyis: a kormányfőnek van módja a közpénzek felett diszponálni, a kormány pedig alkudozhat adóról-törvényről. Csak Őfelsége el ne ejtse a poharát!

Avar János, újságíró

Oda a szigorú szabályok szerint csak a három közjogi méltóság, valamint a takarítónő léphet be. Az Orbán-lány esete viszont azt jelzi, hogy manapság már családtagjaik is meghívhatnak e páholyba egy pezsgőre, de mivel ezen illusztris famíliákkal aligha kerülök ilyen nexusba, marad a takarítónő. Már töröm is a fejemet, hogyan tudnám megkörnyékezni.

Bolgár György, rádiós újságíró

Én Őfelségével. Elvégre a rendelet szerint ő (pardon, Ő) az, aki jogosult igénybe venni a páholyt saját maga, családtagjai, illetve vendégei számára. Tudom, sok mindennek kell még történnie a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amíg Őfelsége hajlandó lesz engem is vendégül látni, de én optimista vagyok, hogy mindketten megtesszük a magunkét, és végezzük a dolgunkat. Én kérdezek, Ő pedig válaszol. Ez volna a nemzeti minimum. Már ha a kérdéseim miatt nem vádolnak meg felségsértéssel.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Mikor hagyják már abba ennek a szegény lánynak az üldözését? Megáll a saját lábán, hiszen férje cégének forgalma 2009 és 2011 között 450-szeresére, 8,5 millióról 3 milliárdra emelkedett, most vettek jachtkikötőt, ott pedig királyi leszármazottak is ülhetnek, ő pedig hamarosan az lesz. A pezsgőt meg 15 milliós svájci osztálytársaival nem öntötte a földszint fejére.

Horváth István, hírlapíró

Tiborcz férje mellett, pezsgőspohárral a kezében, a királyi páholyban Ráhel hallotta-e egy másik Tiborc szavait a Bánk bánból: "ő táncmulatságokat ád szüntelen úgy mintha midég vagy lakodalma vagy keresztelője volna...ők játszanak, zabálnak szüntelen...nékünk kéményeinkről elpusztulnak a gólyák mivel magunk emésztjük föl a hulladékot is...és aki száz meg százezert rabol, bírája lészen annak, akit a szükség garast rabolni kényszerített". Jó szórakozást Ráhel, egészségére!

Horváth Zoltán, újságíró

Az udvari etikett szabályai szerint aligha pezsgőzhetnék akárkivel. De néhány Orbán-házi főúrral, vagy a Roganovok némelyikével talán nem számítana rangomon alulinak mutatkozni.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

A Fidelio honlap – semmi köze a Fideszhez, tudniillik a kultúráról szól – szerint a királyi páholyba négy ember teheti be a lábát: az államfő, a miniszterelnök, a házelnök és a takarítónő – én nem. (Az Orbán-princess helyét e listán nem ismerem.) Amúgy lehet, hogy hamarosan az Opera is új világítást vásárol Tiborcz vejkótól, pár milliárdért? Ő saját lábán abban is nagyon jó! Most meg, hogy már a kikötőt, egy fél Balatonnal is megvették, elmondható, hogy Ráhelék végre révbe értek. Erre igyunk!

Szerző

Szóródik szét a reklámadó

Publikálás dátuma
2015.01.31. 06:03
A toll kevés, az adó meg sok FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A kormány az utóbbi hetekben tárgyalt a Bertelsmann csoporttal az RTL Klub kapcsán - ismerte el a Kormányzati Információs Központ. Úgy tűnik tehát, hogy a kormány valóban hajlandó a reklámadó felső kulcsának csökkentésére, ami egyet jelent azzal: ha ugyanannyit akarnak beszedni a sarcból, többeknek kell majd megfizetni. Magyarán a kabinet beleállt az eddig csak sejthető, újabb csatába az Orbán-Simicska háborúban.

Lázár állítja: "a megbeszéléseken az RTL magyarországi műsorpolitikája fel sem merült"

Lényegében elismerte a kormány, hogy az RTL Klub jogi osztályának megküldött tervezetében a reklámadó felső kulcsának leszállítása szerepelhet. Lapunk korábbi információt érdemben nem cáfolták, noha a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és a magyarországi kereskedelmi csatornát birtokló cégcsoport közötti tárgyalásokat érintő kiszivárogtatások továbbra is ellenmondásosak.

A kormány tegnap délutáni rövid közleménye mindenesetre megerősítette, hogy a kabinet az utóbbi hetekben megbeszéléseket folytatott a luxemburgi székhelyű Bertelsmann csoporttal. "A találkozók alkalmával közösen tekintették át a cég magyarországi befektetéseinek helyzetét. A megbeszéléseken fontos szerep jutott a reklámadó miatt Brüsszelben, az Európai Bizottság előtt folyó vitáknak. Mindkét fél számára fontos európai érték a sajtó szabadsága és a média függetlensége, ezért a megbeszéléseken az RTL magyarországi műsorpolitikája fel sem merült" - áll a közleményben, amely fontos magyarországi befektetőnek nevezte a médiavállalatot. Azt is megjegyezték, hogy "a médiacsoport értékeit, így a kiegyensúlyozottságot és a semlegesség elvét a kormány is nagyra becsüli".

"Magyarország számára kiemelt érdek, hogy az igazságos közteherviselés jegyében a különadók rendszere fennmaradjon, ugyanakkor a kormány kész mérlegelni a Bertelsmann-csoport megfontolásra és méltánylásra alkalmas véleményét" - írták. A közleménynek ez a része nyilvánvalóan arra vonatkozhat, hogy a kormány felülvizsgálhatja a reklámadót. Annak legfelső, tavaly novemberben még 40-ről 50 százalékra emelt kulcsa ugyanis kizárólag az RTL Klubot sújtja, hiszen a magyar médiumok közül kizárólag neki van egy évben 20 milliárd forint feletti árbevétele. A reklámadó ügyében az RTL Group még tavaly október elején hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak, miközben a Bizottság maga is vizsgálódik, hiszen a magyar piacon az RTL Klub részesedése 13,5 százalék, a reklámadó több mint felét tehát ő fizeti. Magyarán a kormánynak nagyon is érdekében áll, hogy változtasson a szabályozáson, hiszen arra lehet számítani, hogy a magyar állam elveszítene egy európai bírósági pert ebben az ügyben.

Az elmúlt napokban kiszivárgott, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is egyeztetett az RTL anyavállalatával. Az RTL-csoport meg is erősítette a tárgyalás hírét, csütörtökön pedig egy - a Népszava meghívása nélkül zajlott - háttérbeszélgetésen Orbán Viktor is elismerte az egyeztetéseket. Szerinte még nem dőlt el semmi, de a reklámadóból származó 7-10 milliárd forinthoz ragaszkodnak, erről nem mondanak le. Ha csökkentik az RTL-re kivetett legnagyobb kulcs mértékét, akkor meg kell találni a megoldást, hogyan szedjék be ezt az összeget. Magyarán abban az esetben mehet 10 százalék alá a reklámadó kulcsa, ha az lényegesen több médiavállalkozást érint, azaz az alacsonyabb árbevételű médiumokat is. Márpedig ezzel a kabinet újabb frontot nyithat a Simicska Lajos és Orbán Viktor között hónapokkal ezelőtt kibontakozott konfliktusban, hiszen a Fidesz eddigi gazdasági háttéremberének érdekeltségeibe tartozó médiavállalkozások eddig is hevesen tiltakoztak a reklámadó ellen, a fizetési kötelezettség szóródása pedig komolyan érintheti őket.

Elképzelhető, hogy ezzel állnak összefüggésben bizonyos információk, amelyek szándéka, hogy "megtorpedózzák a reklámadó módosításáról zajló egyeztetéseket". Lapunk ugyanis néhány napja még az RTL-csoport egyik vezetőjének, Andreas Rudasnak a Lázár Jánossal folytatott tárgyalásairól értesült, mely információ azonban részben pontatlannak bizonyult. Noha az RTL Group régiós alelnöke jelenleg valóban üzleti úton van, így szerdán bizonyára nem ő tárgyalt a kancelláriaminiszterrel, a múlt héten tudtunkkal kétszer is járt az Országházban, amit nem cáfolt egyik fél sem. S noha a kabinet - valamint az RTL Klub - még a felvetését is elhárítja, hogy a megegyezés "ára" a csatorna hír- és háttérműsorainak puhítása lenne, nem cáfolták azt az információnkat sem, hogy Rudas hétfőn valamiért részt vesz az RTL hírszerkesztőségének értekezletén. Arról sem érkezett cáfolat, hogy a reklámadó módosításáról szóló tervezetet a kabinet már megküldte a csatorna illetékeseinek, a kabinet kizárólag annyit közölt: a kormányt képviselő Lázár János a megbeszélésekről a Fidesz február 4-6-i frakcióülésén részletes tájékoztatást ad.

Hírolvasó nem kommentálhat

Az M1 megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát, ezért a médiatanács figyelmeztetésben részesítette a csatorna médiaszolgáltatóját - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében. A testület keddi ülésén foglalkozott az M1 Híradó tavaly november 8-i adásában elhangzottakkal, amikor a híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte szándékosan elhallgatták az országról szóló pozitív híreket. A fokozatosság és arányosság elvén alapuló korábban kialakult jogalkalmazói gyakorlatnak megfelelően, mivel a médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg a szóban forgó rendelkezést, a médiatanács a felhívta a jövőbeli jogsértésektől való tartózkodásra. A testület korábban, ugyanezen törvényi rendelkezés sérelme miatt ezt a jogkövetkezményt alkalmazta, amikor a Hír TV egyik 2012 októberi, az ATV és az RTL egy-egy 2012 novemberi híradójában, valamint a Klubrádió egyik 2013 februári, illetve szeptemberi hírblokkjában a hírolvasók a Jobbikot "szélsőjobb", "szélsőjobboldali", illetve "szélsőséges" jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról. A szabályozás nem általában véve a vélemények közzétételét korlátozza, hanem a nézők, hallgatók befolyásolását a hírek értelmezésében azáltal, hogy a híreket a hírolvasó vagy a médiaszolgáltató saját véleményével kíséri. A hírek és a vélemények elkülönült bemutatását a törvény nem korlátozza - emeli ki a közlemény.

Szerző