Előfizetés

A szépséges színésznő megmutatta kisbabáját

Publikálás dátuma
2015.02.01. 12:38
Forrás: Facebook/Horváth Lili
Január 21-én délelőtt 9 óra 10 perckor 3740 grammal és 55 centiméterrel megszületett Horváth Lili kislánya. Dóra Lilit, becenevén Dorkát császármetszéssel segítették világra az orvosok, és először édesapja foghatta a karjaiba- írja a Bors.

– Sokat jelentett nekem, hogy a férjem végig velem volt. Szerencsére minden jól alakult, és már itthon gyönyörködünk a piciben. Az apukájának is sikerült pár nap papaszabadságot kivennie – mesélt boldogságáról a Játékszín színésznője, akitől csak fiai, a kilenc­éves Ádám és a hatéves Áron várták jobban a legifjabb családtag érkezését. A gyönyörű kislányt először a Bors olvasói láthatják. A fotót a büszke apa készítette.

– A fiúk imádják a babát. Rajzokkal várták, énekeltek neki. Egyelőre a mamámnál (Tordai Teri művésznő) alszanak, kell pár nap, mire si­ke­rül összehangolnunk az éle­tünket. Ráadásul influenzajárvány is van. Óvatosak vagyunk, jobban vigyázunk rá. Dorka jó baba. Eszik, alszik. Elővettem a régi fényképeinket, és próbálom kitalálni, kire hasonlít. Azt hiszem, rám... – büszkélkedett a kismama.

A művésznő édesanyjával, Tordai Terivel /Facebook

A művésznő édesanyjával, Tordai Terivel /Facebook

A színésznő azt mondja, egész más érzés a kislányát a karjaiban tartania, mint egykor a fiait. A sok rózsaszín ruhácska, Dorka illata, bőrének tapintása és finom arcvonásai azonnal elérzékenyítik.

Betiltott spanyol filmek a Müpában

Publikálás dátuma
2015.01.31. 18:24
Carlos Saura Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images Entertainment
A Franco-diktatúra által betiltott alkotásokat is levetít a Művészetek Palotája (Müpa) Az igazság pillanatai - Fél évszázad spanyol filmjei című sorozat keretében.

A szervezők közleménye szerint a Müpa vetítéssorozata február 9-én indul, a műsoron a spanyol filmművészet elmúlt 50 évének fontos alkotásai kapnak helyet, amelyek közül többet betiltott a 30 évvel ezelőtt elhunyt Francisco Franco vezette diktatúra cenzúrája. 

Az első vetítésen Luis Bunuel 1961-es filmjét, a Viridianát tekintheti meg a közönség. A film ugyan elkészülte után megnyerte a cannes-i fesztivál Arany Pálma-díját, azonban a spanyol rezsim tiltólistára tette, a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano pedig egyenesen istenkáromlónak bélyegezte. Az alkotást 1996-ban, a spanyol film születésének centenáriumán a kritikusok a legjobb spanyol filmnek választották. A Viridiana összetett, olykor zavarba ejtő és szürreális története egy apácanövendék küzdelmeiről szól egy olyan világgal, amelyben mindenki csak a saját maga zárt környezetének szabályai szerint próbál élni. A vetítéssorozat keretében, március 23-án vászonra kerül a Franco-rezsim elől Mexikóba menekülő Bunuel egy másik filmje is, az 1970-es Tristana. A film főszerepeiben a pályakezdő Catherine Deneuve és Fernando Rey látható.

Február 23-án Juan Antonio Bardem Főutca című filmjét vetíti a Müpa, a történet egy álmos kisvárosról szól, ahol léha fiatalemberek ártatlan tréfája fordul a kelleténél jóval komolyabbra. Luis García Berlanga - aki pályafutását falangistaként kezdte, majd végül szembefordult a diktatúrával - két könnyedebb alkotással képviselteti magát a vetítéssorozaton. A március 9-én vetített, 1963-ban elkészült Hóhér című film főszereplője egy olyan fiatalember, aki beleszeret a hóhér lányába, a házasságkötést követően pedig kénytelen átvennie apósa hivatalát. Az április 27-én megnézhető Nemzeti vadászat című alkotás középpontjában egy üzletember áll, aki a felső tízezerbe annak kedvelt sportja, a vadászat űzése révén szeretne bekerülni. Az élesen rendszerkritikus szatíra kíméletlen gúnnyal ábrázolja a politikai hatalomhoz dörgölőző gazdasági vezetőket, arisztokratákat és klerikusokat.

Carlos Suara életrajzi utalásokban gazdag 1973-as Angélica, az unokatestvér című alkotása április 13-án kerül a Müpa műsorára. Bár a film forgatókönyvet kétszer is betiltották, az alkotást végül heves indulatok és erőszakos megnyilvánulások mellett - a falangisták támadásaitól a falangista rendőrségnek kellett megvédenie a filmet lejátszó mozikat - bemutatták Spanyolországban is.

A sorozatot június 15-én Pablo Berger 2012-es Hófehérke című némafilmje zárja, amelynek alapját a klasszikus Grimm-mese képezi. Az Oscar-díjra is jelölt fekete-fehér alkotás, amely az 1920-as évek Sevillájába emeli át a jól ismert történetet, 10 Goya-díjat söpört be megjelenése után.

A filmek teljes listája és bővebb információ a Müpa honlapján érhető el.

Lesz ebéd, hurrá! - Helyreállt az áramszolgáltatás

Publikálás dátuma
2015.01.31. 11:58
Illusztráció/Thinkstock
Helyreállt az áramszolgáltatás a Tolna megyei Decsen, ahol leszakadt vezeték okozott üzemszünetet.

A tájékoztatás szerint a szolgáltató szakemberei negyed tizenkettőkor befejezték a hiba elhárítását. Az áramszünetet az okozta, hogy péntek este a község határában vélhetően a havazás miatt leszakadt egy középfeszültségű, 20 kilovoltos vezeték.

Emiatt a 3800 lakosú településen szombaton 550 fogyasztónál volt áramkimaradás.