Megváltó halált várva

2014. december 18-án egy vasúti átjáró közelében egy nő leült a sínekre és várt. A vonat dübörögve, csattogva rohant feléje. A mozdonyvezető a reflektor fényében meglátja a sínen ülő alakot. A kürt üvölt, a kerekek eszeveszetten csikorognak, a vonat már nem megállítható. A végzet bekövetkezett. A mentők már csak a halált regisztrálják. A rendőrség, a mozdonyvezető elmondása alapján megállapítja, hogy idegenkezűség nem történt. Az élet zavartalanul megy tovább. Különösebb dolog nem történt, egy ember elment, akinek a reménysége is meghalt. Az okozat adott, de lehet, hogy senki nem vizsgálja az okokat, az idevezető utat, hogy egy embert mi készteti arra, hogy a szeretet ünnepéhez közeledve a sínekre üljön, magába roskadva várja a megváltó halált.

A munkanélküliség, az ebből eredő szegénység, a holnap kilátástalansága mind-mind eredője, okozója lehet egy ilyen tragédiának. Szörnyű lehet az az érzés, amikor a gyermek fátyolos tekintettel néz a szüleire és enni kér, de azok nem tudják a kérést teljesíteni. Elkeseredett ember mindig volt, van és lesz, de ezek kezelésére nagyobb figyelmet kellene fordítani. Jó lenne, ha az emberi sorsok jobbításáért felelős vezetők kijelentései szinkronba lennének a valósággal, azok nem irritálnák a napi gondokkal küzdő embereket. Lehet mondani, a miniszterelnök úr mondja is, hogy Magyarországon megszűnt a szegénység, a gyermekek nem éheznek, őt a tények nem zavarják.

Nem zavarja, hogy az ő vezetése alatt lévő országban több mint negyvenezer gyermek éhezik, hogy 2014. év karácsonyán, a korábbiakhoz hasonlóan, Budapesten több ezren álltak sorba élelemért, egy tál meleg ételért. Köztudott, hogy a regnáló kormány elnöke és tagjai vallásos, istenfélő emberek. Ha ez így van, akkor a figyelmükbe ajánlanám Ferenc pápa, a Fülöp-szigetek meglátogatása során tett egyik kijelentését. „ Meg kell tanulnunk sírni, ha éhező gyermeket látunk.” Senki nem várja el, hogy a sorsunkat meghatározó politikusok könnyeket hullajtsanak, de egyet igen: legyenek érzékenyebbek az emberi sorsok iránt.

Kilenc almamag a szerelem titka

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:44
Fotó: Thinkstock
Mielőtt a kilencvenes években hozzánk is betört a Valentin-kultusz, a szerelmeseknek Magyarországon is voltak hagyományos ünnepei és szokásai. Bár mostanában már nem sokan tudják, de a Bálint-naphoz rengeteg hagyomány fűződött.

Az ünnep eredete és Bálint kiléte eléggé homályos. A katolikus egyház legalább három különböző szentet ismer el Bálint vagy Valentinus néven, akik mind mártírhalált haltak, ráadásul ketten közülük a harmadik században. Mindenesetre I. Geláz pápa 496-ban Szent Bálintnak, a szerelmesek védőszentjének a napjává nyilvánította február 14-ét, hogy az ünnep elnyomja a február közepén tartott pogány szertartásokat.

A magyar népszokások szerint aki már kiszemelt magának valakit, annak nincs más dolga, mint megenni egy olyan almát, amelynek kilenc magja van. A kilenc magot aztán titokban bele kell tenni a kiválasztott zsebébe, így az illető biztos bele fog szeretni az epekedő szerelmesbe. Azok a lányok, akik a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Akik pedig azt szeretnék, hogy örökké tartson a szerelmük, süssék bele egymás hajszálait tésztába, és egyék meg közösen.

Szerző
Témák
Valentin-nap

Elvis vezeti oltárhoz a menyasszonyt

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:43
Illusztráció. Fotó: David Ramos/Getty Images
Szerelmesek számára a Valentin napnál nincs csodálatosabb alkalom a boldogító igen kimondására. Ahhoz, hogy ne csak a házasság legyen maradandó, igazán már csak egy különleges helyszín kell. Mit szólnak például Las Vegashoz?

Évente 125 ezer pár rohan el a sivatagi kaszinóvárosba, hogy egybekeljen. A ceremónia megszervezése errefelé nem sok papírmunkát igényel, viszont a költségeket jelentősen emelhetik a különleges extrák. A házassági engedélyt akár interneten is megrendelhetjük. Szükségünk lesz még természetesen útlevélre, valamint a születési anyakönyvi kivonatokra és azok hitelesített fordításaira.

A helyszín csak rajtunk múlik, lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésünkre. Lehet templom, házasságkötő terem, nemzeti park, hajó, de akár a Grand-kanyon is. A civil és az egyházi házasságkötés azonos rangú az itteni törvény szerint. Számtalan kápolna áll rendelkezésre, egy tanúra lesz szükségünk, de még azt is tudnak biztosítani, ha véletlenül egy pár csak úgy "beesik". A legismertebb a Little White Wedding Chapel.

Nyilván az egyszerűbb szertartás az olcsóbb, a nagyobb események elmehetnek akár milliós tételekig is. Klasszikus esküvői csomag tartalmazza a Kápolnában, vagy kerti pavilonban megtartott esküvőt és limuzinnal mehet a pár szállodától szállodáig az egész esküvő alatt. A költségekben természetesen benne van a zene, rózsa a menyasszonynak, gomblyukdísz a vőlegénynek

Aki az extrémebb szertartásra sem sajnál áldozni, az akár Elvissel is mehet az oltárhoz, sőt a Király még két számot is elénekel az egybegyűlt násznépnek. Ha még ez sem lenne elég, akkor tarthatjuk az esküvőnket a Grand Canyonban, ahová helikopterrel juthat el a boldog pár. Repülés közben a magasból megcsodálhatjuk a Las Vegas tavat, a Hoover gátat, a Lake Med-et és egy kialudt vulkánt majd a leszállás után kezdetét veszi a ceremónia.

Számos Las Vegas-i szálloda is kínál különböző esküvői programot, de ezek nem annyira kelendőek, hiszen ilyet bárhol lehet rendezni, Elvissel oltárhoz vonulni viszont nem. Akinek nincs kedve hónapokon át szervezkedni, annak remek lehetőség lehet a Las Vegas-i esküvő, mely nem számít igazán hagyományosnak, viszont az itt készült fotókat ötven év múlva is garantáltan mutogathatjuk az unokáinknak.

Szerző