Előfizetés

Novák Péter rendezi az István, a királyt

Publikálás dátuma
2015.02.04. 14:10
Novák Péter Forrás: Facebook
Novák Péter rendezi az István, a király című rockopera új előadását. Szörényi Levente és Bródy János műve augusztus 19-én az 1983-as bemutató helyszínén, a városligeti Királydombon lesz látható.

"Koncertszínház lesz, a zene és a szöveg prioritást kap az előadás során" - közölte Novák Péter sajtótájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy számára Alföldi Róbert 2013-as rendezése idézte fel leginkább az 1983-as koncepciót, amely vegyes műfajú előadás volt.

Mint elhangzott, az eredeti szereplőgárdából hárman maradnak az új előadásban: Varga Miklós most is István király lesz, Deák Bill Gyula a Táltos, míg a korábbi Koppány, Nagy Feró ezúttal Laborcot alakítja és Feke Pál lesz Koppány. A további főbb szerepekben Keresztes Ildikó, Simon Bogárka, Radics Gigi, Homonnay Zsolt és Kocsis Tibor lesz látható. Rosta Mária producer azt mondta, hogy felkérték a szereplésre a Koppányt 1983-ban alakított Vikidál Gyulát is, de ő nem vállalta azt.

Novák Péter arról beszélt, hogy az István, a király élménye, katarzisa hasonlít az ókori görög drámák jellemzőire, a szakrális együttlétre, ahol a moralitás, a társadalmi érdekek, a sorskérdések vannak megvitatva. A rendező egy görög amfiteátrum parafrázisát álmodta a királydombi színpadra, miközben az előadás díszletei az 1983-as koncepció előtt is tisztelegnek. Az előadáson egy 30 fős kórus a kar szerepét tölti be, a tervek szerint a kórustagok hosszú egyenruhát fognak viselni."Az élőkép mellett vetített háttérképek is lesznek, ennek megvalósításában a MOME fiatal képzőművészeinek alkotásai fognak nagy szerepet játszani" - tette hozzá Novák Péter.

Rosta Mária producer arról számolt be, hogy a Zikkurat Produkció (illetve elődje, a Fonográf) 31 éve állítja színpadra az István, a királyt, és Novák Péter a nyolcadik előadás rendezője. Előtte Koltay Gábor, Kerényi Imre, Iglódi István, Szikora János, Zsuráfszky Zoltán, Novák Ferenc "Tata", valamint Alföldi Róbert rendezte meg az előadást. Az idei bemutató apropója az, hogy idén áprilisban Szörényi Levente, egy évvel később pedig Bródy János tölti be 70. életévét.

Szörényi Levente szerint a velük egyidős közönség jó része "belekényelmesedett" az István, a király csodájába, és értetlenül fogadja az újításokat, változtatásokat, miközben ők már az Illés együttessel arra törekedtek, hogy mindig valami újdonságot vigyenek bele a dolgokba. "Ilyen volt az is, amikor az Illés magával vitte az ORI-turnéra Tolcsvayékat, a Kexet vagy a Minit". Bródy János azt mondta, hogy érzése szerint izgalmas előadás készülődik, és megjegyezte, hogy az eddigi István, a király-előadások rendezői többnyire Kossuth-díjjal elismert művészek voltak.

A királydombi előadáson az énekesek és a zenészek egyaránt élőben adják elő a produkciót, az eredeti hangzásvilágra törekedve. A zenét a tavaly decemberi Beatünnep koncerten is látott nyolctagú rockzenekar, valamint az Óbudai Danubia Zenekar kamaraváltozata fogja szolgáltatni, néhány folkzenésszel kiegészülve. "Az 1983-as előadáshoz képest fordítva lesz a színpad és a nézőtér, ezúttal a közönség lesz a dombon, lent pedig a 600 négyzetméteres fedett színpad, amely mögött 150-200 négyzetméternyi ledfal fog állni. 2500 ülőhely lesz, ezek szinte teljesen el is fogytak már, és tízezer állóhelyet adunk el. A Magyar Televízió bejelentette, hogy élőben szeretné közvetíteni az előadást" - mondta Rosta Mária.

Az István, a király augusztus 19-i előadása lesz a Királydomb búcsúja a közönségtől, miután a Városliget rendezési koncepciója keretében feltehetően ledózerolják. A producer az MTI kérdésére kitért arra, hogy valóban terveznek egy film remake-et is az István, a királlyal, ugyanakkor Andrew G. Vajna, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője nem támogatta az ötletet. Rosta Mária fiatal rendezőkben gondolkodik, "Reisz Gábornak például van egy különleges István-elképzelése" - utalt a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film alkotójára.

A produkciót a 2015-2016-os évadban az ország 14 sportcsarnokába viszik el.

Malek Andrea a Bóta Café vendége

Publikálás dátuma
2015.02.04. 06:51
Malek Andrea
A kiváló színésznő, énekesnő, Malek Andrea a Bóta Café vendége ma, február 4-én, szerda este 9 órától a Bóta Caféban, a Fix Tévében.

Jól játszik, jól énekel, jól táncol, természetes közege a zenés színpad. Szinte magától értetődően őszinte, vibráló személyiség. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz.

Forest Whitaker, a kiválasztott

Publikálás dátuma
2015.02.04. 06:50
Forrás: Freeman Film
"Ugyan, már megint elrabolják őket?" - nem sokkal a második rész után Liam Neeson még így utasította el újságírói kérdésre, hogy vállalna-e egy újabb Elrabolva-filmet. A már visszavonult, de a családjáért mindig bármire képes volt CIA-ügynök Bryan Mills (először 2008-as, majd 2012-es) története azonban olyan kultuszt teremtett az ötvenes évei végén járó színész köré, amelyet talán sosem tapasztalt, és 61 évesen is végül hajlandó volt kötélnek állni. Neeson kikötése az is volt, hogy csak úgy vállal egy harmadik filmet, ha a forgatókönyv is kifogástalan, és mint utóbb nyilatkozott, a franca író-rendező Luc Besson jól tudott pontot tenni Mills sztorijára.

A trilógia valóban lezárt egésznek tekinthető: míg először a párizsi vakációban elrabolt, szexrabszolgaságra kényszerített lánya nyomába ered, majd egy szál egyedül végez szinte a teljes helyi albán maffiával, másodszor már a családtagjaikat gyászoló albán gengszterek bosszújával kellett felvennie a küzdelmet, hogy az Elrabolva 3-ban - a film néhány hete már nálunk is látható - már ő legyen az, akinek menekülnie kell: miután volt felesége, Lenore meghal, őt gyanúsítják meg a gyilkossággal, de Mills a maga kérlelhetetlen modorában a valódi bűnösök után ered. Neeson döntését a harmadik film mellett mindenesetre igazolták a nézői igények, a januári magyarországi bemutató első hetében több mint százezren váltottak jegyet az újabb kalandjára, de nyitóhétvégéjén Amerikában is hozott 40 millió dollárt, ami tisztességes bevételnek számít - és mindössze 10 millióval marad el a 2. rész első hétvégéjétől.

Forrás: Freeman Film

Forrás: Freeman Film

A klasszikus szökevény-filmek jó hagyományaihoz illően az FBI és a CIA által is üldözött Mills nyomába egy hasonlóan jó kvalitású nyomozó, bizonyos Frank Dotzler ered: a Gyilkos elmék-sorozatból is ismert, az akciótól a drámáig minden műfajban meggyőző kiváló színész, Forest Whitaker személyében. Ahogyan megszokhattuk az első két részben, az exügynök Mills lánya, az egyre talpraesettebb Kim (Maggie Grace alakítása) is életveszélybe kerül, így Whitaker figurája hamarosan kénytelen lesz felismerni, valójában nem Mills az, akit keresnek.Közben persze Mills megy a maga útján: biztonságban akarja tudni lányát, majd kimondani a halálos ítéletet felesége brutális gyilkosai felett, amit persze a detektív nem hagyhat. Az akciókban Neeson egyébként ezúttal is saját dublőrére támaszkodik, mint mondta egy interjúban, mindig a puszta kezes közelharcok a kedvencei hasonló filmjeiben - kaszkadőr-barátjával már 15 filmen vannak túl.

Forrás: Freeman Film

Forrás: Freeman Film

"Valójában egyetlen jelenetem van Liammel a filmben, és ez az utolsó jelenet: és nagyon-nagyon vártam, hogy az azt egyetlen jelenetet megcsináljuk" - mondta a 2006-an az ugandai diktátor Idi Amin megformálásáért Oscar-díjat nyert Whitaker a Neesonnal közös munkáról. Nagyszerű színésznek tartja, de még sosem tudtak együtt dolgozni; Whitaker szerint olyanra sikerült a filmbeli végső találkozásuk, amelyért megérte az egész filmet megcsinálni. Hiszen párhuzamosan láthatjuk, ahogy a két karakter halad előre és ez olyan feszültséget ad, amelynek jó a részese lenni.

Olivier Megaton, a film rendezője - mert végül nem Besson ült a direktori székbe, hanem a második film "elkövetője" - eleve Whitakernek szánta a különféle stratégiai játékokkal piszmogó detektív figuráját, aki azért is ad új töltetet a sorozatnak, mert eddig rendőr nem nagyon tűnt fel benne.

Whitaker a tévében legközelebb pénteken, a SuperTV2-n lesz látható a Philadelphiai zsaru című 1990-es vígjátékban, ahol nem más a partnere, mint a Vészhelyzet Green dokija, Anthony Edwards.