Előfizetés

Megjött a bárányhimlő szezonja

Publikálás dátuma
2015.02.04. 15:04
Illusztráció/Thinkstock
Ismét egyre több a pöttyös gyermek az orvosnál: az enyhe téli szezon kedvez a fertőző betegségek kialakulásának, így a lázzal, kiütéssekkel és viszketéssel járó, akár 2-3 hétig elhúzódó bárányhimlőnek is.

A gyermekek 90 százaléka, jelentős többségében még óvodás korában átesik ezen a kellemetlen megbetegedésen, mely egy két adagból álló védőoltással megelőzhető lenne. Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ adatai szerint a fertőzött gyermekek akár 6%-ánál okozhat különböző szövődményeket a vírus, Európában a bárányhimlő szövődményei miatt kórházba került gyermekek 70 %-a nem éri el a 15 éves kort. Magyarországon évente mintegy 300 bárányhimlős kisgyermek szorul kórházi ápolásra.

Hazánkban a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző gyermekbetegség, mely a megbetegedések kétharmadában óvodás kor végéig fertőzi meg a gyermekeket. A kiütéseket, viszketést és lázat okozó fertőzés, egyes esetekben kórházi terápiát is igénylő szövődményekkel is járhat. A fertőzést egy vírus okozza, ami cseppfertőzéssel terjed, és mivel rendkívül ragályos, bölcsődébe, vagy óvodába kerülés után a gyermekek nagy része megfertőződik. A beteg hosszú lappangási idő után, nagyrészt 14 nap elteltével mutat tüneteket, viszont már a kiütések megjelenése előtt 1-2 napban fertőz, így a betegség könnyen járvány kialakulásához vezethet.

Magyarországon a regisztrált bárányhimlős esetek száma éves szinten 30-40 ezer körül alakul az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai alapján. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben, a leggyengébb hónapban is 237 megbetegedést regisztráltak. A legerősebb hónapokban azonban 2014 januárjában 3540, márciusban 4254, majd májusban már 5149 emberen jelentkeztek a bárányhimlő tünetei. Az elmúlt négy év csúcspontnak tekinthető 2011 márciusa, amikor kiemelkedően sok, 6639 bejelentett esetet dokumentáltak.

Súlyos szövődmények

„A bárányhimlő többnyire enyhe lefolyású betegség, de komoly szövődményeket is okozhat, ilyen például az agyvelő-gyulladás és tüdőgyulladás. Ritkán, halálos kimenetelű is lehet, vagy súlyos szövődménnyel járhat, késői idegrendszeri maradványtünetekkel gyógyulhat. A leggyakoribb szövődmény a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, ami a gyógyulás után is gyakran maradandó hegekkel jár”- hívta fel a figyelmet Dr. Muzsay Géza a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke. „Bár kevesen tudják, de akár szívizom-, máj- vagy ízületi, csontvelőgyulladást is okozhat a bárányhimlő. Az egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikáció a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás.”

A bárányhimlő szövődményeivel orvoshoz kerülők jelentős része egyébként korábban teljesen egészséges volt – igazolják az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának adatai, mely szerint az 1993 és 2006 között ápolt 98 szövődményes bárányhimlős beteg 76 százaléka korábban nem szenvedett más megbetegedésben.

Kétadagos vakcinával megelőzhető – A döntés a szülők kezében van

A megbetegedések kétharmada 6 éven aluliakat érint, de a 3-5 évesek között a leggyakoribb a megjelenése. A bárányhimlő nem csak immunhiányos gyermekekre lehet veszélyes, teljesen egészséges gyermekek esetén is felléphet szövődmény, ezért érdemes a megelőzést választani. Védőoltással a bárányhimlő megelőzhető. A két adagból álló oltás már 9 hónapos kortól elérhető, de az OEK ajánlása szerint a legideálisabb a gyermekeknek 16-18 hónapos korban beadatni, minimum 6 hét különbséggel.

Dr. Muzsay Géza véleménye szerint lehetőleg egy éves kor után, de közösségbe kerülés előtt mindenképpen ajánlott beoltani a gyermekeket az oltási séma alapján megfelelő időközben adott 2 védőoltással. „Bölcsődébe, óvodába kerülve szinte mindegyik beoltatlan gyermek megkapja a betegséget, ami gyorsan járványok kialakulásához vezethet. Azokban a praxisokban ahol magas a bárányhimlő elleni átoltottság, szinte teljesen megszűnt, vagy évi egy-két esetre csökkent a megbetegedések száma. A szabályoknak megfelelően beadott bárányhimlő elleni védőoltás a védekezés hatékony eszköze.”

Nem családbarát megbetegedés

Egy családon belül a második illetve harmadik családtag bárányhimlő-fertőzése rendszerint jóval több kiütéssel jár, súlyosabb lefolyású és hosszabb ideig tart. Ha az óvodás gyermek védőoltást kap, akkor egyúttal megelőzhető az is, hogy a kisebb testvérét – vagy a fertőzésen még át nem esett várandós anyukáját, aki esetleg az életkora vagy állapota miatt nem kaphat védőoltást - megfertőzze.
A bárányhimlős megbetegedés további problémája, hogy a magas fokú fertőzési arány miatt, egy családon belül a testvérek rövid időn belül jelentkező egymás utáni megbetegedését okozhatja, így az egyik szülő, hosszú időre, hetekre kieshet a munkavégzésből.

Tévhitek

A betegség kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Érdemes figyelni arra, hogy a helyes kezelés csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Sokan úgy vélik, jobb átesni rajta, miközben nem jósolható meg, hogy kinél lesz súlyos lefolyású, vagy szövődményekkel járó a bárányhimlő. Téves információ az is, mely szerint, ha most beoltják a gyereket, akkor felnőttként lesz beteg.Jó tudni, hogy az oltás nem terheli a szervezetet, sőt működésre serkenti az immunrendszert.

Felnőttkori bárányhimlő – még a sztárokat sem kíméli

Nem feledkezhetünk el róla, hogy a bárányhimlő nem csak gyermekbetegség. Akik gyermekkorban nem estek át rajta, azok felnőttkorban még fogékonyak, ez a magyar felnőtt lakosság 10-15 %-át érinti. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár. A felnőtteknek számolni kell az övsömörrel is, ami a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás. A betegséget a bárányhimlőért is felelős varicella vírus okozza, úgy, hogy a bárányhimlő javarészt gyermekkori átvészelése után a vírus megbújik a szervezetben, és évekkel később aktiválódik, övsömört okozva.

Az elmúlt években több híresség is átesett bárányhimlőn. Kótai Mihály bokszoló megbetegedésekor feleségének és öt hónapos kislányának el kellett otthonról költöznie néhány napra a fertőzésveszély miatt. 2014 decemberében pedig Angelina Jolie megbetegedése hívta fel a figyelmet a bárányhimlő elleni védekezés fontosságára.

Ellenálló baktériumok - Mi hoztuk létre őket

Publikálás dátuma
2015.02.04. 07:45
FOTÓ: Getty Images
Az indokolatlan, helytelen és túlzott antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg. Ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is, amely ráadásul nem csak a beteg emberek gyógyítását, hanem az állategészségügyet is érinti. Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC), az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a minap hozta nyilvánosságra ezzel kapcsolatos tanulmányát, amely az emberekre, állatokra és élelmiszerekre vonatkozó adatok összevont elemzését tartalmazza, és amelyhez hasonló eddig még nem készült Európában.

Az Európai Bizottság kérésére készült elemzés öt különböző európai adatszolgáltatási hálózat eredményeit foglalja egybe. Az úgynevezett monitorozási hálózatokban az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Norvégia és Svájc vesznek rész. Az ellenálló baktériumok elleni küzdelem egyik kulcsa, hogy a szakemberek és a döntéshozók minél pontosabb képet kapjanak az antibiotikumok felhasználásról. Ezt a célt szolgálja a különböző adatgyűjtési rendszerek (emberi és állatgyógyászati) eredményeinek összefoglalása. A jelentés annak a sorozatnak az első közleménye, amelyeket az EMA, az EFSA és az ECDC a különböző monitorozási hálózatok által gyűjtött adatok alapján tervez nyilvánosságra hozni.

Az emberek többsége természetesnek veszi, hogy az antibiotikumok bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szükség van azokra. Csakhogy ez hamarosan a múlté lehet. Minden egyes helytelenül felhasznált antibiotikum adaggal erősebb lesz az a néhány baktérium, amelyik már ellenállóvá vált az adott szerrel szemben. Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A tanulmány a többi között megállapítja, hogy az antibiotikumok felhasználásában az egyes európai országok között jelentős különbségek vannak. A statisztikai adatok szerint az emberi célú gyógyításban hazánkban az európai átlagnál kevesebb mennyiségű antibiotikumot használnak fel.

Az antibiotikum rezisztencia visszaszorítására az Európai Bizottság 2011-ben akciótervet fogadott el. A most közzé tett, több tudományterületet felölelő kutatás ehhez is hasznos információkkal szolgál. Az adatok alapján – a tervek szerint – új módszertant dolgoznak ki a probléma kezelésére, továbbá meghatározzák azokat a legfontosabb tennivalókat, amelyeknek a humán- és az állatgyógyászatban is elsőbbséget kell élvezniük. Így biztosítható, hogy a jövő generációi számára is rendelkezésre álljanak olyan hatásos antibiotikumok, amelyet segíthetnek legyőzni a különböző baktériumok okozta fertőzéseket.

Az antibiotikumokat csak akkor szabad használni, amikor indokolt. A helytelen, illetve túlzott antibiotikum használat ellenálló baktériumok kialakulásához vezethet. Az antibiotikum hatástalan az olyan vírusok által okozott fertőzésekre, mint az influenza vagy a nátha. Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, gyógyulása érdekében orvosa utasításainak megfelelően szedje!

Forest Whitaker, a kiválasztott

Publikálás dátuma
2015.02.04. 06:50
Forrás: Freeman Film
"Ugyan, már megint elrabolják őket?" - nem sokkal a második rész után Liam Neeson még így utasította el újságírói kérdésre, hogy vállalna-e egy újabb Elrabolva-filmet. A már visszavonult, de a családjáért mindig bármire képes volt CIA-ügynök Bryan Mills (először 2008-as, majd 2012-es) története azonban olyan kultuszt teremtett az ötvenes évei végén járó színész köré, amelyet talán sosem tapasztalt, és 61 évesen is végül hajlandó volt kötélnek állni. Neeson kikötése az is volt, hogy csak úgy vállal egy harmadik filmet, ha a forgatókönyv is kifogástalan, és mint utóbb nyilatkozott, a franca író-rendező Luc Besson jól tudott pontot tenni Mills sztorijára.

A trilógia valóban lezárt egésznek tekinthető: míg először a párizsi vakációban elrabolt, szexrabszolgaságra kényszerített lánya nyomába ered, majd egy szál egyedül végez szinte a teljes helyi albán maffiával, másodszor már a családtagjaikat gyászoló albán gengszterek bosszújával kellett felvennie a küzdelmet, hogy az Elrabolva 3-ban - a film néhány hete már nálunk is látható - már ő legyen az, akinek menekülnie kell: miután volt felesége, Lenore meghal, őt gyanúsítják meg a gyilkossággal, de Mills a maga kérlelhetetlen modorában a valódi bűnösök után ered. Neeson döntését a harmadik film mellett mindenesetre igazolták a nézői igények, a januári magyarországi bemutató első hetében több mint százezren váltottak jegyet az újabb kalandjára, de nyitóhétvégéjén Amerikában is hozott 40 millió dollárt, ami tisztességes bevételnek számít - és mindössze 10 millióval marad el a 2. rész első hétvégéjétől.

Forrás: Freeman Film

Forrás: Freeman Film

A klasszikus szökevény-filmek jó hagyományaihoz illően az FBI és a CIA által is üldözött Mills nyomába egy hasonlóan jó kvalitású nyomozó, bizonyos Frank Dotzler ered: a Gyilkos elmék-sorozatból is ismert, az akciótól a drámáig minden műfajban meggyőző kiváló színész, Forest Whitaker személyében. Ahogyan megszokhattuk az első két részben, az exügynök Mills lánya, az egyre talpraesettebb Kim (Maggie Grace alakítása) is életveszélybe kerül, így Whitaker figurája hamarosan kénytelen lesz felismerni, valójában nem Mills az, akit keresnek.Közben persze Mills megy a maga útján: biztonságban akarja tudni lányát, majd kimondani a halálos ítéletet felesége brutális gyilkosai felett, amit persze a detektív nem hagyhat. Az akciókban Neeson egyébként ezúttal is saját dublőrére támaszkodik, mint mondta egy interjúban, mindig a puszta kezes közelharcok a kedvencei hasonló filmjeiben - kaszkadőr-barátjával már 15 filmen vannak túl.

Forrás: Freeman Film

Forrás: Freeman Film

"Valójában egyetlen jelenetem van Liammel a filmben, és ez az utolsó jelenet: és nagyon-nagyon vártam, hogy az azt egyetlen jelenetet megcsináljuk" - mondta a 2006-an az ugandai diktátor Idi Amin megformálásáért Oscar-díjat nyert Whitaker a Neesonnal közös munkáról. Nagyszerű színésznek tartja, de még sosem tudtak együtt dolgozni; Whitaker szerint olyanra sikerült a filmbeli végső találkozásuk, amelyért megérte az egész filmet megcsinálni. Hiszen párhuzamosan láthatjuk, ahogy a két karakter halad előre és ez olyan feszültséget ad, amelynek jó a részese lenni.

Olivier Megaton, a film rendezője - mert végül nem Besson ült a direktori székbe, hanem a második film "elkövetője" - eleve Whitakernek szánta a különféle stratégiai játékokkal piszmogó detektív figuráját, aki azért is ad új töltetet a sorozatnak, mert eddig rendőr nem nagyon tűnt fel benne.

Whitaker a tévében legközelebb pénteken, a SuperTV2-n lesz látható a Philadelphiai zsaru című 1990-es vígjátékban, ahol nem más a partnere, mint a Vészhelyzet Green dokija, Anthony Edwards.