Terrorizmus: a naprakész tudás a legfőbb fegyver

A magyar pénzügypolitikában a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályozás immár több mint 15 éve kiemelt szerepet játszik. A pénzmosás elleni hatékony küzdelem egyik legfontosabb eleme, hogy az érintett hatóságok és szolgáltatók szakemberei naprakész tudással rendelkezzenek. Február elején kétnapos továbbképzést tartottak a témában - közölte nemzetgazdasági tárca.

A minisztérium, valamint az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottságának (Moneyval) Titkársága által 2015. február 3-4-én tartott továbbképzés célja a jelenlegi szabályok és azok eredményességének megvitatása volt. A módszertan elemzésén túl megkezdődött az Európai Tanács jövő év elején várható hazai pénzmosás elleni politika eredményességének vizsgálatára való felkészülés is. Sajnos a technológiai újítások, az innovatív pénzügyi eszközök és technikák bővítik a pénzmosásban érdekelt bűnözői körök eszköztárát is, így a korábban még megfelelő védelmi szabályok, struktúrák is folyamatos felülvizsgálatra szorulnak. A pénzmosás elleni globális normaalkotó, a Pénzmosás Elleni Akciócsoport (FATF) ezeket a változásokat rendszeresen figyeli, a normarendszerét szigorítja.

A kétnapos konferencián az NGM munkatársai mellett a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelemben kiemelt szerepet játszó hazai hatóságok, felügyeleti szervek és a szabályozás hatálya alá tartozó szolgáltatók és érdekképviseleti szerveik vettek részt. A konferencia eredményeit a pénzmosás elleni küzdelemben érintett magyar szereplők – az NGM koordinálása mellett – felhasználják a hazai jogszabályi, intézményi és eljárási rendek kialakítása során, szolgálva ezzel a gazdaság fehérítését, hogy kiszűrhessék a pénzmosásban vagy a terrorizmus finanszírozásában résztvevőket.

Szerző

Veszélyben a csökkentett rezsi?

Publikálás dátuma
2015.02.05. 08:40
Illusztráció/Népszava
Rugalmas, akár időben is meghosszabbítható gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal, e nélkül ugyanis  a rezsicsökkentés nem tartható fenn - ezt a Hír Tv szerda esti műsorának nyilatkozva közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök a  Fidesz-KDNP közös mezőkövesdi frakcióülése előtt beszélt arról is, hogy a képviselőktől egyebek mellett az egészségügy, az oktatás és a gyermekellátás rendszerének átalakításával kapcsolatos szempontokat vár az évadnyitó tanácskozáson.

A kormányfő közlése szerint az idén kifutó magyar-orosz gázszállítási megállapodás helyett Magyarország olyan szerződést szeretne kötni, amely figyelembe veszi azt is, hogy nem tudni, hogyan alakul közép- és hosszú távon az olaj és a gáz ára.   Orbán Viktor szerint ugyanis a rugalmas megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn.   A miniszterelnök azt is a ránk leselkedő veszélyek közé sorolta, hogy az Európai Unió olyan energiauniót akar létrehozni, ami "szintén közvetlen kihívást jelent a magyar rezsicsökkentésnek". Orbán Viktornak tehát ismét harci mezbe kell öltöznie, megfogalmazása szerint ugyanis így "két irányban kell megvédenie a magyar háztartások pénzügyi helyzetét: Oroszország felől az energiaellátás szempontjából, és az uniós szabályozás felől, amely vissza akarja szorítani az állami ármeghatározás szerepét".

Szólt arról is, hogy egy kiéleződő Európai Unió-Oroszország viszonyrendszerben Magyarországnak hangsúlyt kell arra helyeznie, hogy Oroszországgal a lehető legkorrektebb, legkiegyensúlyozottabb kapcsolat legyen és maradjon fenn. Ezért is hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt is Budapestre.  Orbán Viktor ismét elmondta, hogy a magyar külpolitikai stratégia "kizárólag a nemzeti érdekre épít", de figyelembe veszi a NATO- és európai uniós tagságot is.

A kormányfő, a Fidesz elnöke az interjúban "erős javaslatnak" minősítette az általános iskolai oktatás kilenc évre bővítését. "Nem kötelezném el magunkat ezen a frakcióülésen a megoldás mellett, én rendeléseket szeretnék felvenni a frakciótól, azt szeretném világosan hallani", mik az elvárások, a célok - fogalmazott. Hozzátette, a megvalósításhoz idő, sok egyeztetés szükséges, össze kell hangolni az érdekeket, meg kell nyerni a szülőket, gyerekeket, pedagógusokat.

Orbán Viktor az egészségügyről azt mondta - utalva a mintegy 500 milliárd forintos fejlesztésekre és az intézményi átalakításokra -, hogy a "hardver megvan, a szoftvert" szeretné most már látni, olyan népegészségügyi programokat, amelyek eredményt hoznak, s a mindennapokban igazolódnak vissza. Kitért arra is, hogy az egészségügytől nem válik el sem a kultúra-, sem a sportfinanszírozás, az egészséges életmódot szeretnék finanszírozni.

A Hír Tv-nek adott tájékoztatás során szó került a reklámadó ügyére is, a kérdésre válaszoló Orbán Viktor azt mondta, egyelőre semmit sem vizsgáltak felül, szavai szerint az érintett cégek "bepanaszolták" Magyarországot Brüsszelnél, a bizottság pedig eljárást helyezett kilátásba. Mint mondta, nem zárkóznak el semmitől, de az adóból származó bevétel összege nem csökkenhet.

A miniszterelnököt kérdezték Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával kapcsolatban a gazdasági együttműködésről is. Orbán Viktor megismételte: példátlanul sikeresnek tartja a gazdasági kapcsolatokat,  mindketten elkötelezettek az együttműködés ilyen magas szintje, sőt további növelése mellett. Ez konkrét dolgokat is jelent, de ez már nem a kettejük közötti megbeszélés témája, hanem befektetői, szakértői megbeszélések kérdése - tette hozzá.

olvasnivaló: http://nepszava.hu/cikk/1047454-bloffoltek-az-orban-kormany-miniszterei

A miniszterelnök a veszprémi időközi választással kapcsolatban szintén saját maga korábban, egy pénteki közrádiós interjú során már elmondott szavait ismételte, miszerint:  az előttük álló három és fél évben nem nagyon lát olyan feladatot, ahol kétharmados kormánypárti többségre van szükség. 

Szerző

Kissé erősödött délelőttre a forint

Publikálás dátuma
2015.02.05. 08:24
Illusztráció/Thinkstock
Erősödött a forint a bankközi devizakereskedelemben, az euró jegyzése a reggel hét órai 309,00 forintról délelőtt tíz órára 308,66 forintra csökkent.

A dollár árfolyama 271,44 forintra csökkent a kora reggeli 272,38 forintról, a svájci franké 293,37 forintra 294,89 forintról, a japán jené pedig 2,3140 forintra 2,3242 forintról.

Az euró szerény erősödést ért el reggel óta, jegyzése 1,1343 dollárról 1,1373 dollárra emelkedett.Szerző
Témák
forint
Frissítve: 2015.02.05. 11:15