Új terrorakciók fenyegethetik Jordániát?

Megszaporodhatnak a Jordánia elleni terrortámadások azt követően, hogy Amman intenzív katonai csapásokat indított az Iszlám Állam (IS) ellen. Jordániai repülők tegnap első alkalommal bombázták az Iszlám Állam által elfoglalt területeket azóta, hogy az IS brutálisan végzett a kezére került jordán pilótával. Amman véres bosszút hirdetett azt követően, hogy az IS videófelvételt tett közzé arról, hogy a 26 éves Moaz al-Kaszaszbehet élve megégették. Kivégeztek két Jordánia fogságában lévő dzsihadistát, s II. Abdullah király az IS elleni harc fokozását helyezte kilátásba.

Jordánia eddig is az IS-sel küzdő nemzetközi koalíció tagja volt, de úgy tűnik, az eddiginél nagyobb eltökéltséggel veti be erőit az iszlám kalifátus létrehozásán munkálkodó IS ellen. „A jordán válaszlépés súlyos lesz” – nyilatkozta a király, aki feleségével, Rania királynével együtt meglátogatta a kivégzett pilóta családját. Hasonlóan harcias nyilatkozatot tett a hadsereg felső vezetése is, miután csütörtökön tucatnyi F-16-ossal támadták az IS állásait. Az IS székhelye, a szíriai Rakka ellen végrehajtott légicsapás csupán a kezdet volt – olvasható a haderő ammani közleményében.

A Jerusalem Post jelentette, hogy az IS jutalmat helyezett kilátásba azon tagjai számára, akik megölnek vagy megsebesítenek egy újabb jordániai pilótát. Az internetre feltették 52 jordániai pilóta személyes adatait. A lapnak nyilatkozó jordániai szakértő szerint attól nem kell tartani, hogy az IS válaszként inváziót tervezne Jordánia ellen, attól azonban igen, hogy aktivizálja jordániai alvó sejtjeit. A jordán pilóta különösen kegyetlen kivégzése azonban még az IS eddigi szimpatizánsait is eltántoríthatta.

Szerző

Elutasította az ukrán ellenzék béketervét a kijevi parlament

Miközben Kijevben tárgyalt csütörtökön a válság rendezéséről John Kerry amerikai külügyminiszter, majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő saját béketervvel érkezett az ukrán fővárosba, az ukrán parlament épp az ellenzék által előterjesztett béketervről szavazott. 

A koalíció pártjai elutasították a tervezetet, amely azt javasolta, hogy tárgyaljanak Oroszországgal és ismerjék el a terrorellenes zóna területén zajló eseményeket tényleges háborús tevékenységnek, valamint jelentsék ki, hogy a kelet-ukrajnai konfliktust nem lehet megoldani katonai eszközökkel. Emellett javasolták a szakadár területeken élő lakosok szociális juttatásainak visszaállítását, a közlekedés, valamint az ukrán sajtó működésének helyreállítását is . A tervezet szerint az ENSZ-békefenntartók segítségét kell kérni ahhoz, hogy minél hamarabb békét és biztonságot tudjanak teremteni az elfoglalt területeken.

Szerző

Tűzszünet Debalcevonál

A Luhanszk és Donyeck között fekvő 45 ezres kisváros, Debalcevo vált az utóbbi napokban a kelet-ukrajnai front legforróbb pontjává. A várost, amely mélyen beékelődik a szeparatisták területébe az ukrán hadsereg ellenőrzi, ezért múlt héten a szakadárok támadást indítottak a település ellen.

 A civil lakosság benn rekedt, naponta vannak halálos áldozatok. Ezért minden nemzetközi szervezet – EBESZ, ENSZ, Európai Unió – is megkongatta a vészharangot. Először az EBESZ szólította fel a feleket azonnali, legalább három napig tartó tűzszünetre, hogy a civil lakosságot ez idő evakuálják a szervezet felügyelete alatt, majd hasonló felhívást tett közzé az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főbiztosa, Federica Mogherini valamint Ban Ki Mun ENSZ főtitkár. Az ukrán hadsereg és a szeparatisták is próbálták kimenekíteni a civileket, de mindösszesen néhány ezer embert sikerült kimenekíteni a pokollá vált városból.

Végül tegnap, csütörtök éjszaka egyeztek meg a felek a tűzszünetben. Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság törzskara javasolta a ma reggeltől életbe lépő tűzszünetet, hogy humanitárius folyosót lehessen nyitni Debalcsevohoz és kimenekíteni a tüzérségi csapdába esett lakosságot. Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség szerint a kijevi hatóságok elfogadták a javaslatot, ma reggel 9 (magyar idő szerint 8 órától) életbe lépett a tűzszünet.

Szerző