Babos Tímea: irány a top 50 a világranglistán

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:54
Babos Tímea örült, hogy a múlt héten végre magyar közönség előtt is teniszezhetett FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ötödik helyen végzett a magyar válogatott a tenisz Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tornáján, a budapesti Syma Csarnokban, miután a belgák elleni helyosztón 3-0-ra nyertek Juhász Gábor lányai. A hazai csapat a célt teljesítette, kiharcolták a bennmaradást. A magyarok első számú játékosa, Babos Tímea nem vett részt a szombati mérkőzésen, ugyanis aznap este már Antwerpenben lépett pályára, ahol vereséget szenvedett (3:6, 6:3, 3:6) az ukrán Katerina Bondarenkótól. Ám a világranglista 93. helyezettje az elutazása előtt interjút adott a Népszavának.

- Hogyan értékeli a magyarok és a saját maga szereplését a Fed Kupán?

- Jó hangulatú, fiatal MTK-s csapattal léptünk pályára. Ez nekem sokat számított. A tenisz nagyon magányos sportág. Jó érzés, ha egy évben csak egyszer is, másokért, másokkal együtt játszani. Az pedig külön öröm számomra, hogy sikerült kiharcolnunk a bennmaradást! Úgy érzem, hogy a jövőben még szebb sikereket is elérhetünk. Jó szellemű csapatot alkottunk a lányokkal. Jó volt ismét hazai pályán játszani, és még egyszer köszönjük mindenkinek a szurkolást!

Hingis már nem játszik egyest
Igencsak neves díszvendége volt a múlt hétvégén Martina Hingis személyében a Magyar Tenisz Napja elnevezésű programnak Budapesten. Az idei Australian Open vegyes páros bajnoka – 16-szoros Grand Slam-győztes – előbb gyerekekkel ütögetett, majd bejelentette, többé nem vállal egyest, viszont párosban és vegyes párosban folytatja pályafutását.
„A párost és a vegyes párost élvezem, de két szett egyesben már sok lenne. A párosokon kívül csak bemutatókon játszom” – mondta a 35 éves svájci sztár.A 2013-ban a sportági Hírességek Csarnokába beválasztott Hingis elárulta, remek formájának a titka az edzések mellett az egészséges életmód. Hozzátette, nagy élvezett volt a gyerekekkel való játék, és külön örül annak, hogy a magyaroknak ennyire fontos az utánpótlás nevelése.

 - Párosban rendre remekel. A világranglista 21. helyét foglalja el. A siker annak is betudható, hogy állandó partnerrel rendelkezik?

- A tavalyi év során nem volt állandó partnerem, az eredményeimet más-más játékossal értem el... Szerencsére Kristina Mladenovic személyében rátaláltam egy állandó párra, remélem jól fog működni ez a kapcsolat továbbra is.

- A világranglistán jelenleg 93., és idén több top 100-as versenyzőt is megvert. Meddig menetelhet a ranglistán?

- Az idei célom a top 50. Rengeteg versenyen szerepelek majd, azt gondolom, hogy a játékom további fejlesztéséhez minél több meccset kell játszanom, minél több téthelyzetbe kerülnöm, hogy megoldjam azokat. Ebben nagy segítséget nyújt nekem a MOL, amely évek óta támogatja pályafutásomat. Először a tehetségkutató programon keresztül,

amit az Új Európa Alapítvány kezelt, majd a felnőttek között is folyamatosan számíthattam a segítségükre. Ez egy teljesen profi, egyéni sportág és nekem kell állnom a szponzoraim támogatásából és a pénzdíjaimból a versenyzést, a felkészülést, az utazást és a stábtagok költségeit is.

- Pályafutása alatt mi volt a legszebb élménye?

- Abszolút a wimbledoni döntő, az az érzés leírhatatlan. A pillanat, amikor belépsz a Centerpályára vagy amikor bemehetsz a királyi páholyba. Ezek mind-mind hatalmas élményt adnak.

- Megismerik az utcán?

- Eléggé helyzetfüggő. Ha teniszruhában vagyok vagy sportöltözetben, akkor inkább. Ha utcaiban, akkor kevésbé. Egyet tudok remélni, hogy sokan drukkolnak nekem.

- Kinek a játéka tetszik a legjobban Önnek?

- Hatalmas Federer rajongó vagyok!

- Állandóan úton van, nehezen áll át egy-egy új időzónára?

- Szerencsésnek mondhatom magam ilyen szempontból. Könnyedén állok át az időzónáknál, illetve a különböző kultúrák ritmusát is hamar megszokom.

- Mivel kapcsolódik ki? Van valami hobbija?

- Barátokkal, családdal lenni, vagy egyáltalán itthon lenni a legnagyobb kikapcsolódás számomra. Versenyeken pedig az olvasás az, ami leköt a legjobban.

- Bejárta kis túlzással az egész világot, melyik volt a kedvenc országa?

- Ausztrália. A hangulata, az időjárása, az emberek, a konyhája. Ezek alapján nekem abszolút ez a favorit!

Fehérorosz és szerb feljutás
A fehérorosz és a szerb válogatott jutott fel a világcsoport II-be a budapesti Syma Csarnokban rendezett Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tornáján. A szombati helyosztókon a kétszeres Australian Open-bajnok Viktorija Azarenka vezette fehéroroszok 2-0-ra verték a briteket, míg a tavaly kiesett szerbek a horvátok 2-0-s legyőzésével kerültek vissza a második vonalba.
A két búcsúzó a Portugáliával szemben 2-0-ra alulmaradt Liechtenstein és a lettektől 2-1-es vereséget szenvedett Ausztria lett. A magyarok – akárcsak tavaly – az ötödik helyen végeztek, miután szombaton 3-0-ra nyertek a belgák ellen. Előbb kiderült, hogy a belgák a második egyesre, illetve a párosra nem kívánnak kiállni, majd sérülés miatt feladta Jani Réka ellen a korábban wimbledoni elődöntős Kirsten Flipkens (51.).
Juhász Gábor kapitány elégedetten nyilatkozott a budapesti tornán tapasztaltakról.„Teljesítettük a célt, bennmaradtunk a csoportban, ezzel együtt ez a csapat rövid időn belül képes lehet arra, hogy feljusson a világcsoport II-be” – mondta az MTI-nek a kapitány, hozzátéve: emberileg és a pályán nyújtott teljesítményt illetően is többet kapott az elmúlt napokban a vártnál.Szerző
Frissítve: 2015.02.08. 21:12

Három magyar arany a Bocskain

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:53
Varga Miklós (balra) fél szemmel is nyert FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Három aranyéremmel zárta a magyar csapat az 59. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékversenyt, amelynek döntőiben Gálos Roland, Varga Miklós és Bernáth István tudott győzni a hazaiak közül.

Nyolc magyar versenyző vághatott neki a döntőnek Debrecenben. Az ünnepélyes megnyitó után a 60 kilogramm magyar bajnokának, Gálos Rolandnak a fináléjával kezdődött a program, s rögtön aranyéremmel járult hozzá a nyitányhoz.

A nagy számú induló miatt két csoportra osztott 60 kilósok másik fináléjában a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Varga Miklós pénteki sérülése miatt szinte fél szemmel volt kénytelen megküzdeni az egyiptomi Mahmud Abdelallal, de rutinjának köszönhetően riválisa fölé kerekedett, így megnyerte a találkozót.

A folytatásban Vadász András (64 kg) a kazah Makszat Zsekszenbi ellen szenvedett vereséget, míg a 81 kiló első döntőjében Nagy Péter simán kikapott a horvát Damir Plantictól. A másodikban Harcsa Norbert következett az angol Joshua Buatsi ellen. Varga Miklóshoz hasonlóan Harcsának szintén csúnyán felszakadt a szemöldöke pénteken, ám ő is vállalta a döntőt, de nyerni már nem tudott.

A 91 kilósok között a debreceni Nagy Bence volt érdekelt a döntőben, de nem tudta győzelemmel megörvendeztetni a több száz fős publikumot, egyhangú pontozással kikapott a horvát Josip Filipitől. A szupernehézsúlyúak között (plusz 91 kg) Bernáth István a kategóriára egyáltalán nem jellemző, sok ütéssel tarkított, nagy iramú meccset vívott a török Ali Demirezennel.

A találkozó kifejezetten közönségszórakoztató volt, mindkét öklöző vállalta a nyílt küzdelmet. Összességében Bernáth tűnt valamivel pontosabbnak és jobbnak, és mivel a pontozók is így látták, megszületett a nap harmadik magyar győzelme. A nyolcadik magyar döntős, Hegyi Barna (75 kg) sérülés miatt nem lépett ringbe szombaton.

„Egyértelműen Gálos Rolandot, Harcsa Norbertet és Bernáth Istvánt kell külön is kiemelnem, teljesítményük pozitív meglepetés volt, de elismerést érdemel Vadász András is, és a többiek sem okoztak csalódást” – foglalta össze a tornát Kovács László szövetségi kapitány.

Szerző

Pittella „villásnyelvűről” beszél

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:01
Az EP szocdem frakcióvezetője nem fukarkodott kormánybírálatával FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Gazdaságilag és morálisan is hanyatlónak tartja Magyarországot az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője. Gianni Pittella a hétvégén az MSZP és a DK meghívására látogatott Budapestre, szombat délután Veszprémben a február 22-i időközi parlamenti választáson induló Kész Zoltánnal is tárgyalt. Pittella szerint Orbán Viktornak "villás nyelve van", az ország pedig nem az unió, hanem a rossz kormányzás miatt van válságban.

Magyarország nem érdemli meg, hogy morális, szociális válságban legyen - jelentette ki Gianni Pittella. Az EP szociáldemokrata frakcióvezetője az MSZP szombati választmányi ülésén arról beszélt: infantilis dolog a válság miatt az unióra mutogatni, annak oka ugyanis az elmúlt évek rossz kormányzása. Skandalumnak nevezte, hogy Magyarországon több mint négymillióan élnek a szegénységi küszöb alatt, de az információszabadság és a médiapluralizmus területén is vannak problémák. Pittella szerint skizofrén állapotban van a magyar külpolitika, ráadásul olyan ember kormányozza az országot, akinek "villás nyelve van", vagyis kétfelé beszél. Egyik nap Angela Merkel német kancellárral, a másik nap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik, mást és mást állítva ezeken a találkozókon. Közölte, nem lehet hallgatni ott, ahol a miniszterelnök és egy oligarchia között olyan szintű konfliktusok vannak, amelyeknek most lehetnek tanúi az emberek. Ezek égbe kiáltó dolgok - fogalmazott, hozzátéve,eljött az idő, hogy az országot megváltoztassák, ebben a változásban pedig szerinte a szocialistáké lesz a főszerep.

"Kezdjük ezt Veszprémmel, legyen az ottani győzelem az első lépés" - lelkesítette a szocialistákat Pittella, aki látogatásának céljáról azt mondta, támogatni szeretné az MSZP és minden ellenzéki mozgalom harcát az Orbán-rendszer ellen. Tóbiás József példaértékűnek nevezte, ahogy Európa baloldali vezetői kiállnak egy független, civil jelölt mellett. Ez az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint példa arra, hogy a baloldal Magyarországon és Európában is nyitott, befogadó és együttműködő országokban gondolkodik. Tóbiás bízik benne, hogy ahogy az országban is érik a fordulat, úgy Európában is baloldali fordulat lesz, amelynek középpontjában az emberek érdekei állnak. Úgy fogalmazott: "nem mondunk le arról, hogy Európa az otthonunk, és Magyarország a hazánk". Az EP-frakcióvezetőnek az MSZP Baloldalért-díját adta át a választmányi ülésen.

Gianni Pittella szerint a szocialistáké lesz a főszerep abban, hogy megváltoztassák a hanyatló Magyarországot FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Gianni Pittella szerint a szocialistáké lesz a főszerep abban, hogy megváltoztassák a hanyatló Magyarországot FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Az európai szocialisták számára azért támogatható Kész Zoltán, mert az európai értékekről azonosan gondolkodna. Ezt már Veszprémben mondta Pittella, ahol Ujhelyi István, a szocialisták EP képviselője társaságában kampányolt a baloldal által támogatott civil jelölt mellett. Kész megígérte, ha képviselővé választják, Budapest és Brüsszel felé egyaránt képviselni fogja a helyiek érdekeit.

Pittella egyébként szombaton kora délelőtt a DK elnökével is találkozott. Gyurcsány Ferenc ezt követően arról beszélt, Európában a politikai vitákon normális esetben arról tárgyalnak, milyen legyen az adórendszer, a családtámogatás, az egészségügy, de ezeknek a vitáknak feltétele, hogy a pártok és a választók az ország nagy dolgaiban egyetértsenek. Magyarországon viszont nem ez a helyzet, mert "egy a haza", de politikai értelemben "kettő az ország".

Amnézia: sok brüsszelit látott vendégül a Fidesz
A baloldal újabb lejárató hadjáratot indított Magyarország ellen. A sorozatos bukásuk után most újra brüsszeli szocialistákat uszítanak hazánk ellen, és diplomáciai offenzívával akarnak nyomást gyakorolni hazánkra - reagált a Fidesz a látogatására. A kormánypárt közölte, a "bukott baloldal bármilyen brüsszeli szocialistát is hív ide, nem engedünk a nyomásgyakorlásnak, és nem hagyjuk, hogy veszélyeztessék az eddigi eredményeket".
Noha nem tudni, a kormányoldal miért érzi fenyegetőnek egy uniós politikus budapesti látogatását, az biztos, hogy amikor Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke egyebek mellett 2006 október 23-án az Astóriánál párhuzamot vont 1956 és 2006 között, nem voltak hasonló aggályaik., "A mostani zűrzavar is egy ember miatt van, ő az aki az országot politikai és elsősorban erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket" - mondta akkor egy néppárti uniós politikus, de ez nyilván nem minősült Magyarország elleni lejárató hadjáratnak.
Joseph Daul 2014. március 29-én, a Hősök terén biztosította támogatásáról Orbán Viktort, de az EPP jelenlegi elnöke 2007-ben még az EP néppárti frakcióvezetőjeként is részt vett és Pittellához hasonlóan, saját pártcsaládja értékrendje szerint szólalt föl a Fidesz kongresszusán.Szerző