Előfizetés

6000 doboz csempészcigivel buktak le

Publikálás dátuma
2015.02.09. 09:42
Illusztráció: Thinkstock
Több mint hatezer doboz adózatlan cigarettát és öt kilogramm finomra vágott fogyasztási dohányt találtak a pénzügyőrök egy hódmezővásárhelyi ingatlanon – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

Némedi Varga Éva, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtóreferense közölte, a pénzügyőrök jövedéki ellenőrzést tartottak egy hódmezővásárhelyi ingatlanon. A házhoz érve a kaput ugyan zárva találták, azonban az udvarról mozgás zajára lettek figyelmesek. Az udvarra bejutva a pénzügyőrök négy magyar férfit és egy nyitott ajtóval álló gépjárművet találtak, amely mellett műanyag rekeszek voltak.

Az ingatlan különböző helyiségeiből 2065 doboz adózatlan cigaretta és öt kilogramm finomra vágott dohány, míg a jármű házilag átalakított, falappal és gumiszőnyeggel letakart alvázából összesen 4292 doboz, adózatlan cigaretta került elő. A dohánytermékeket éppen értékesítéshez készítették össze. A pénzügyőrök a mintegy 3,5 millió forint értékű dohányterméket, valamint a járművet lefoglalták, az ügyben a pénzügyi nyomozók orgazdaság miatt eljárást indítottak.

Ők kapták az idei Grammy-díjakat

Publikálás dátuma
2015.02.09. 08:27
A képen az idei gála legnagyobb győztese, Sam Smith, aki három kategóriában is elvitte az első helyezést. FOTÓ: Tristan Fewings/
Az idei gála legnagyobb győztese talán Sam Smith lett, hiszen a 22 éves brit énekes három kategóriában is elvitte az első helyezést. Az év dala és az év felvétele a brit előadó Stay with Me című száma lett, ő maga pedig a legkiemelkedőbb új előadó címet is bezsebelhette. Az év albuma elismerést Beck Morning Phase című lemeze kapta. Antal Nimród Metallica Through the Never című zenés filmje végül nem nyert díjat.

A gála televíziós közvetítésén 23 produkciót láthattak a televíziónézők, a sort az AC/DC nyitotta új számával, a Rock or Bust cíművel. Énekelt Ariana Grande, Miranda Lambert, Katy Perry, Beyoncé, Tom Jones és Jesse Jay. Közös dalt adott elő Rihanna, Paul McCartney és a 23-szoros díjazott Kanye West, aki hat év után szerepelt újra Grammy-gálán. Színpadra állt Madonna, Ed Sheeran és Chris Martin is, valamint Pharrell és a világhírű kínai zongoraművész, Lang Lang. Beyoncé a legtöbbször jelölt női előadó a Grammy történetében, 47-szer jelölték, a korábbi rekordot Dolly Parton tartotta 46 jelöléssel. Az év albuma díjat azonban még soha nem nyerte el.

A legkiemelkedőbb új előadó

Sam Smith kapta az év legkiemelkedőbb új előadójának járó elismerést az 57. Grammy-díjkiosztó gálán. A 22 éves brit énekes - akit hat kategóriában jelöltek - Taylor Swifttől vehette át az elismerést helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Sam Smith a gálán a kilencszeres Grammy-díjas Mary J. Blige oldalán adta elő Stay With Me című slágerét.

Az év albuma

Beck Morning Phase című lemeze kapta az év albumának járó elismerést az 57. Grammy-díjkiosztó gálán. Az amerikai zenésznek Prince adta át a díjat a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben tartott ceremónián. Beck lemeze előzőleg az év legjobb rock albumának járó Grammy-díjat is elnyerte.         

Az év dala

Sam Smith nagy sikere, a Stay with Me kapta az év dalának járó elismerést az 57. Grammy-díjkiosztó gálán. A dalszerzőknek járó díjat James Napier, William Phillips és Sam Smith vehette át Enrique Iglesiastól a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben tartott ceremónián. A Stay with Me az All About That Bass, a Chandelier, a Shake It Off és a Take Me to Church című számmal volt versenyben.

Az év felvétele

Az év felvételének járó elismerést is Sam Smith produkciója, a Stay with Me kapta az 57. Grammy-díjkiosztó gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A 22 éves brit énekes előzőleg megkapta az év legkiemelkedőbb új előadójának és az év dalának járó szobrot is, így az év albuma kivételével besöpörte a legjelentősebb díjak mindegyikét.    

A legjobb pop album Sam Smith In the Lonely Hour című korongja lett. Az év country lemezének járó Grammy-díjat a Platinum kapta Miranda Lamberttől, míg a legjobb alternatív zenei album a St. Vincent lett St. Vincenttől. A rap lemezek között Eminem nyert a The Marshall Mathers LP 2 című anyagával. Utóbbi kategóriában először avathattak volna női győztest Iggy Azalea révén, de az ausztrál énekesnő végül hoppon maradt. Az év könnyűzenei producerének Max Martint választották.

Míg tavaly az azonos neműek házasságkötésének elismeréséért, addig idén a nemi erőszak és a bántalmazás ellen emeltek szót a gálán. Barack Obama elnök üzenetében arról beszélt, hogy a művészeknek nagy hatással van a közvéleményre, így módjukban áll befolyásolni az emberek gondolkodását. Arra kérte a zenészeket, vegyék rá rajongóikat, hogy álljanak a bántalmazás felszámolásának ügye mellé, s így senkinek se kelljen félelemben élnie.

Idén 83 kategóriában osztottak ki díjat. Antal Nimród munkája a legjobb zenés filmek között volt versenyben a rangos elismerésért, de végül alulmaradt a 20 Feet From Stardom című alkotással szemben, amely tavaly Oscar-díjat nyert. 

Közelkép - Mi is az a Dzsihád?

„A dzsihád a legátfogóbb értelemben az egyistenhit terjesztéséért kifejtett erőfeszítés… A dzsihád végső célja a szent vallási törvény érvényesítése és az igaz hit egyeduralkodóvá tétele. Mint háború a dzsihád egyfajta szankció a hitetlenség, vagyis azok ellen, akik elutasítják az iszlám hívó szavát.”

A megállapítás szerzője Fodor Pál, szakterülete a turkológia, kutatási területe az Oszmán Birodalom története. Kétségtelenül abszolút szakértője e témának. S ez bizony más meghatározása a dzsihádnak, mint ahogy a világon a jámbor muzulmánok magyarázni szokták. Ők ugyanis sokkal békésebb meghatározásokkal szoktak előállni, hogy megnyugtassák magukat és a világot.

Erre van némi alapjuk is, hiszen az iszlám vallás is már régen megosztott, ami onnan ered, hogy vita kerekedett Mohamed utódlása körül, és azóta konkrét vallási kérdésekben is különbségek keletkeztek a szunniták és a siiták között. Ez a kettéosztottság a világ egy milliárdnál több mohamedánja között – ez a világ második legnagyobb létszámú vallása – közel sem arányos. A szunnitákat 87-90%-át képviselik hitüknek, a siiták ennek megfelelően csak 10-13 %-át. Mint mostanában egyre többször halljuk, vadul gyilkolják egymást is.

Ami nem olyan ritkaság az azonos alaphitűek között, hiszen az ír katolikusok és reformátusok is ilyen kérlelhetetlenül gyűlölik egymást és a leszámolásokat csak mostanában sikerült visszaszorítani. Fodor Pál tanulmánya nem az egyedüli a Rubicon című folyóiratban, ahol a szerkesztők ismét ráéreztek arra, hogy az érdeklődő közvélemény számára milyen aktuális kérdés szakértőit kell felkérni a tudományos válaszok megadására. /Rostoványi Zsolt, Dévényi Kinga, Dobrovits Mihály és Csicsmann László írásait közli még az iszlámról a folyóirat.) Sajnos a legjobb írások sem tudnak abban segíteni, hogy megértsük a foglyok elégetését, gyerekek és egész falvak legyilkolását a dzsihád, vagy bármi más nevében.