A "korrupt Orbán-kormány akciója" százmilliárdokba is kerülhet

Az MSZP és a Magyar Liberális Párt (MLP) pazarlásnak tartja, hogy a kormány tulajdont szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. Az LMP szerint viszont csak a pontos ár ismeretében lehet majd eldönteni, hogy előnyös üzletet kötött-e az állam.

Az MSZP közleményében úgy fogalmaz: a "korrupt Orbán-kormány akciója" akár százmilliárdokba is kerülhet. Az ellenzéki párt szerint kérdés, hogy ki jár jól az üzlettel.

A magyar gazdaság és társadalom jelenlegi állapotában a bankvásárlás elfogadhatatlan, ezt a pénzt az emberek mindennapi életének megkönnyítésére és a tőkehiányban szenvedő magyar vállalkozások megsegítésére kellene fordítani - írták a szocialisták.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikai főtanácsadója az MTI-vel azt közölte: nincs ésszerű magyarázat az Erste-részesedés megvásárlására. Álláspontja szerint bármennyi is lesz a fizetendő ár, az csak az államadósság növelésével lesz kifizethető, amely további terheket ró az adófizetőkre. Bodnár Zoltán egyúttal azt is jelezte: szerinte óriási szakmai tévedés azt gondolni, hogy a többségi magyar tulajdonú bankszektor Magyarország érdeke lenne.

Az LMP szerint csak a pontos ár ismeretében lehet majd eldönteni, hogy előnyös üzletet kötött-e az állam az Erste Bank tizenöt százalékának felvásárlásával. Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: fennáll a veszélye annak, hogy az MKB és a Budapest Bank után a kormány újfent a valós értéke feletti összeget fizet majd az adófizetők pénzéből a tulajdonrészért.

Az LMP támogatandó célnak tartaná a hazai tulajdonú szereplők súlyának növelését a bankszektorban, de ez nem jelenthet egyet a mindenre kiterjedő államosítással. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis a Fidesz ilyen irányú törekvéseinek célja nem a pénzügyi biztonság megteremtése, hanem a kormány hatalmának és zsarolási potenciáljának kiterjesztése - hangsúlyozta.

Az LMP szerint valóban fontos cél lenne a hazai hitelezési és beruházási aktivitás felpörgetése. A párt szerint olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, ami a külföldi mamutvállalatok helyett a hazai kkv-szektort támogatja.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. A megállapodás aláírását követően kiemelte: a megállapodás rögzíti, hogy átvilágítják az Erste Bank Hungaryt, a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, "feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban", és "a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd".

Szerző

Havazás - Útzár a 82-es úton

Teljes hosszában lezárták a 82-es utat a teherforgalom előtt a havazás miatt - közölte hétfő este a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője.

Frankó Marianna elmondta, a hóesés és az erős szél miatt hétfő este fél héttől a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek előtt teljes hosszában lezárták a Veszprémet Győrrel összekötő 82-es utat.

Szerző

Kisegíti a kormány az Erstét

Publikálás dátuma
2015.02.09. 20:19
Most az osztrák banktulajdonosoknak tett szívességet Orbán Viktor – Andreas Treichl (jobbra) elégedett lehet FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hétfőn az Országházban Orbán Viktor kormányfő, Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke és Andreas Treichl, az Erste Group AG vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón jelentette be, a magyar állam és az EBRD - tőkeemeléssel - 15-15 százalékos tulajdonrészhez jut az Erste Bank Zrt.-ben. A magyar miniszterelnök szavaival: "feltéve, ha meg tudunk állapodni." A megállapodás része, hogy a magyar kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót.

Fontos pontjához érkezett a magyar gazdaságtörténet - ezzel az erőteljesen eltúlzott megállapítással kezdte rövid beszédét Orbán Viktor hétfőn, közvetlenül azután, hogy a sajtó nyilvánossága előtt megállapodást írt alá az EBRD elnökével és az Erste Group AG vezérigazgatójával. E szerint mind a magyar kormány, mind a nemzetközi pénzintézet 15-15 százalékos résztulajdonos lesz az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, azt követően, hogy a magyarországi pénzintézetet átvilágították, a végleges vételárban megegyeztek, és mindezt az EBRD igazgatósága is jóváhagyta. Az EBRD szándéka az, hogy három esztendő múltán megválik a részvénycsomagjától. További magyar bank megvásárlását nem tervezik - szögezte le Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke.

A magyarországi bank érdemi ügyeiben való döntéshozatalra ez a kétszer 15 százalékos tulajdonosi részarány nem elegendő - vélik a szakemberek, így az irányítás továbbra is az osztrákok kezében marad majd. A befektetésnek inkább presztízsértéke van, mintsem az üzleti. Az az azonban bizonyos, hogy a vételárat a magyar adófizetőkkel fizettetik meg, és a központi költségvetés - amelyben ilyen címszót nem lehet fellelni - módosításával történhet meg az akvizíció, mint történt ez az MKB Bank Zrt. vagy a Budapest Bank Zrt. esetében is. Vagy ahogy erről Bodnár Zoltán, az MNB egykori alelnöke lapunknak nyilatkozott: korábban a német, illetve az amerikai tulajdonosoknak tett szívességet a magyar állam, most pedig az osztrákoknak.

Ugyanakkor nehezen értelmezhető a kormányfőnek az a kijelentése, hogy az Erste magyar bank lesz, a 15 százalékos részesedés ugyanis erre aligha ad okot. Mint ahogy Orbán Viktornak az a hétfőn is többször megismételt kijelentése sem fedi a valóságot, hogy a mostani tulajdonrész-szerzéssel a bank "megszűnik idegenek játéka lenni". A bankszektor több, mint 50 százalékban magyar kézben van, ezért, amikor arról beszélünk, hogy a bankszektor megerősítésére készülünk, a saját tulajdonunk erősítésére készülünk - mondta a miniszterelnök. Bodnár Zoltán szerint az ilyen - a szocialista időket idéző - kijelentés kapcsán az jut az ember eszébe, hogy akkor a magyar GDP jelentős hányadát megtermelő autógyárakban németek, japánok vagy amerikaiak "bűnös játéka folyik", tehát ki kellene vásárolni ezeket a tulajdonosokat is, ami képtelenség!

Egy veszteséges pénzintézet vállalásai
A következő három évben összesen 550 millió eurós hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására a hétfőn a magyar kormánnyal és az EBRD-vel aláírt szándéknyilatkozat értelmében - közölte az Erste Bank Group honlapján.
Egy 250 millió eurós hitelkeret legfontosabb része a közszféra alkalmazottai számára kidolgozott komplett pénzügyi csomag. Energiahatékonysági programokat 100 millió euró értékben finanszíroz a bank, 200 millió eurót pedig az agrárgazdaság hitelezésére fordítanak.
A közlemény szerint a magyar kormány a szándéknyilatkozatban kijelenti, hogy nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos bankokban, és kötelezi magát, hogy a következő három évben magánkézbe adja a magyar bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.
Az Erste Bank Hungary több éve veszteséges, a 2014 első félévét is 43,9 milliárd forint adózott veszteséggel zárta.

A megállapodás része a bankadó csökkentése is. Orbán Viktor az első 2016-2017-es csökkentési ütem nyomán várható adó mértékét nem árulta el, csak annyit, hogy jövőre 60 milliárd forinttal csökkennek a bankok ilyen címen befizetett terhei. (Az adócsökkentés a 2018-2019-es esztendőben folytatódhat - szól az kormányfői ígéret.) A miniszterelnök elismerte, hogy a nálunk meglévő pénzintézeti különadó teher példátlanul magas, amit azzal is érzékeltetett, hogy még a csökkentés első üteme után is Magyarországon lesz a legmagasabb az ilyen címen kivetett adó mértéke. Célul is mindössze annyit tűzött ki a kormány, hogy közelítsünk az európai átlaghoz.

Bodnár Zoltán szerint Orbán Viktor bejelentése azért álságos, mert a kormány már évekkel ezelőtt megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a bankadó megszüntetéséről, majd ezt úgy módosították, hogy az adót csak megfelezik, végül is minden maradt az eredeti formában. Most azt is tartalmazza a megállapodás, hogy az adó alapját is felülvizsgálják, tehát arra is mutat hajlandóságot a kormány, hogy már ne a 2009-es banki korrigált mérlegfőösszeg után kelljen fizetni. A bankadócsökkentés hírére az OTP részvényei közel öt százalékot drágultak a pénteki záróárhoz képest a Budapesti Értéktőzsdén.

Treichl egy kérdésre adott válaszából kiderült: érdeklődnek a Citibank magyarországi és csehországi eladó üzletágai iránt, de - tette hozzá - "nem tudjuk, hogy nyerünk-e."

Bankot vesz Co-op Hitel Zrt.?
Kedvelt forma lehet a tőkeemeléssel való tulajdonszerzés a bankvilágban, ugyanis hétfőn a Coop élelmiszer kiskereskedelmi lánc érdekeltségébe tartozó Co-op Hitel Zrt.-ről írta a Portfolio.hu, hogy részesedést vásárolhat a magyarországi Sberbankban.
Úgy tartják, - az Oroszország elleni szankciók miatt is -, esélytelen hogy az orosz hátterű Sberbankban a tulajdonos tőkét emeljen, így a helyzetet kihasználva tőkeemeléssel többen is tulajdont szeretnének szerezni a rossz hitelei és veszteségei miatt kis üzleti értéket képviselő bankban. A Portfólió úgy tudja, hogy ehhez most egy bankszektoron kívüli szereplő, a Co-op Hitel Zrt. áll most a legközelebb.

Szerző