Európa legnagyobb cigifogása Vecsésen

Publikálás dátuma
2015.02.10. 12:36
MTI Fotó: NAV
Európa eddigi legnagyobb illegális cigarettagyárát számolták fel Vecsésen - jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai keddi sajtótájékoztatójukon.

A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér. 

A NAV képviselői szerint a törvénytelen gyártással az elkövetők kétszázmillió forint jövedéki adót csaltak el. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt kilenc bolgár állampolgárt, egy izraeli és egy magyar férfit előzetes letartóztatásba helyeztek.

Tóth Márk, a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának pénzügyőr alezredese elmondta, az üzemet úgy próbálták a magyar hatóságok előtt elfedni, hogy papíron az áru bolgár teherautóval, Szlovákiából indulva, cseh címzetthez ment volna litvániai lepakolással. Ehelyett azonban a korábban hűtőházként működő üzembe szállította a gyártáshoz szükséges gépeket, valamint a gyártásban résztvevő bolgár állampolgárokat. Ismertetése szerint megfigyelhető az a tendencia, hogy csődbe ment kelet-európai dohánygyárak munkásait próbálja az alvilág felhasználni a cigarettagyártáshoz. Az üzemeket rendszerint költöztetik a lebukás veszélye miatt, vélhetően ezt a gyártósort is használták már korábban Európa más tagállamában. 

Hangsúlyozta: a február 2-i rajtaütést mintegy egyhónapos felderítő munka előzte meg, az akcióval pedig számos más európai uniós tagállam költségvetését sikerült megkímélni. Az üzemben ugyanis többek között Ausztria, Svájc és az Egyesült Királyság feketepiacára szánt cigarettát gyártottak, azonban értékesíteni már nem tudták azokat. Nagy Zoltán, az Europol Műveleti Központjának vezetője az európai rendőri szervezet szempontjából a tíz legfontosabb üldözendő bűncselekmény közé sorolta az illegális cigarettacsempészetet. Elmondta, hogy a mostani felderítéshez szakértői, bűnelemzői támogatást adtak és használták hozzá a védett információcsere-hálózatukat. 

A Vecsésen felszámolt üzemet összeurópai szinten is modernnek nevezte, értékét 600-700 ezer euróra becsülte. Jelezte azt is, hogy a sajtótájékoztatóval egy időben az Europol hágai központjában műveleti értekezletet tartanak az esetleges további lépésekről és más ügyekkel való összefüggésekről. 

Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője elmondta: tavaly egész évben 26 tonna dohányterméket foglaltak le a nyomozóik, a mostani rajtaütés nagyságát jól példázza, hogy ezúttal 22 tonnányi dohányt foglaltak le. A gyártósor percenként 2 ezer szál cigarettát tudott volna gyártani, ha fél évig működik, 11 milliárd forint piaci értékű cigarettát állítottak volna elő.

Szerző
Frissítve: 2015.02.10. 18:51

Életveszélyesen sérült a fának csapódó autóban

Életveszélyes sérülést szenvedett egy ember, amikor személyautóval fának ütközött a Tapolca közelében lévő Diszel határában kedd délelőtt – tájékoztatta  a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője és a mentőszolgálat.

Frankó Marianna közölte, hogy a 77-es főúton teljes útlezárás mellett folyik a helyszínelés. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a balesetet szenvedett ember sérülése életveszélyes, mentőhelikopterrel viszik kórházba.

Szerző

Hamis pénzt "ajánlgatott" a Keletin

Publikálás dátuma
2015.02.10. 11:48
Forrás: police.hu
Közel 30 ezer eurónyi hamis bankjegyet foglaltak le a nyomozók egy férfitől a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

A tájékoztatás szerint a gyanúsított február 4-én késő este Budapesten a Keleti pályaudvaron egy másik férfinek ajánlott fel egy 100 eurós bankjegyet beváltásra. Az "ügyfél" azonnal látta, hogy hamis a pénz, ezért szólt a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőröknek. A gyanúsított megpróbált elmenekülni, ám a járőrök elfogták és ruházatának átvizsgálása során több hamis bankjegyet is találtak nála.

Előállítása után házkutatást tartottak a férfi tartózkodási helyén a főváros I. kerületében; a lakásból 297 hamis 100 eurós és öt 20 eurós bankjegy került elő. A 30 éves férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését és kihallgatásakor elmondta, hogy tartozás fejében kapta a pénzt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénzhamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a férfi ellen. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Szerző