Előfizetés

LMP: katasztrófa lehet az önkormányzati segélyezésből

Az LMP szerint katasztrófával járhat, hogy a kormány az önkormányzatokra bízza a szociális segélyezést.

Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője keddi sajtótájékoztatóján Magyarország egyik legnagyobb problémájának nevezte a tömeges elszegényedést. Rámutatott ugyanakkor, hogy a márciustól alkalmazandó rendeleteket a legtöbb helyhatóság még nem alkotta meg, így nem tudható, milyen forrásokra van szükség, de az érintettek felkészülése is kétséges ilyen rövid idő alatt.  

Számos település adókivetésre kényszerül majd – sorolta a problémákat az LMP elnökségi tagja -, vagy a fejlesztésektől vonja el a forrásokat, vagyis, mint mondta, az új szisztéma a leghátrányosabb helyzetű településeket bünteti leginkább. Kifogásolta, hogy a rendszer az emberek között is különbséget tesz, hiszen két egyforma helyzetben lévő ember teljesen más ellátásra számíthat attól függően, hogy hol él. Sérelmezte, hogy az önkormányzatoknak úgy kell megalkotniuk rendeleteiket, hogy a részletszabályokat rögzítő kormányrendelet még nem született meg. Pártja álláspontját úgy összegezte: központi, átlátható és normatív alapon járó támogatásra lenne szükség, minden más megoldás ugyanis lehetőséget ad a visszaélésekre. 

Újabb köztévés műsorvezetőket rúgtak ki

Publikálás dátuma
2015.02.10. 11:10
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az elsők között bocsátották el az állami médiából a tévés kulturális szerkesztőség három ismert műsorvezetőjét, Giró-Szász Krisztinát, Sipos Anna Szilviát és Mohácsi Szilviát - írja a Népszabadság.

Az ő elküldésük is igazolja azokat az információkat, hogy Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az eddig belső gyártásban készülő műsorok egy jelentős részét, beleértve a kulturális magazinműsorokat, a jövőben külső produkciós irodáktól akarja megrendelni.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a kirúgásra ítélt műsorkészítők egy részének most azt ígérik, hogy továbbra is dolgozhatnak a köztévének, mert a külsős produkciós irodák foglalkoztathatják a riporterek, szerkesztők, műsorvezetők egy részét. Az MTVA megmaradó kulturális főszerkesztősége egy „átvevő pont” maradhat. A szerkesztőség élére tavaly ősszel nevezték ki Doncsev Andrást, a második Orbán-kormány egykori államtitkárát.

A köztévéből a rádiós műsorkészítőket is elbocsátottak, köztük Gellért András műsorvezetőt. Múlt héten a szakszervezetek részben azért nem írták alá a 177 fő elbocsátásáról szóló megállapodást, mert a rádióműsorok készítésében már most olyan kevés dolgozó vesz részt, hogy a munkavállalókat a cég szabadságuk idején is dolgoztatja. Az elbocsátásra kijelöltek között van egy olyan műszaki szakember is, aki 49 és fél éve dolgozik a közmédiánál.

Miközben zajlik a csoportos létszámleépítés, a lap információi szerint már a következő körös elbocsátást tervezik a médiaszolgáltatási alapnál - írja a Népszabadság.

Lázár: a reklámadó marad

Publikálás dátuma
2015.02.10. 09:46
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A reklámadó marad, a kormány legfontosabb célkitűzése, hogy a különadók rendszere megmaradjon - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden reggel.

Közölte, hogy az EBRD-vel és az Erste Bankkal is olyan megállapodást kötöttek hétfőn, hogy a bankadó marad, az összege csökken. Ugyanígy van ez a reklámadóval is, az Európai Bizottság kérése, instrukciói alapján kénytelenek azon gondolkodni, hogy mennyi legyen az adó, de az nem lehet vita tárgya, hogy legyen vagy ne legyen - szögezte le. "Reklámadó lesz, az a kérdés, hogy mennyit fognak fizetni a cégek" - fogalmazott.

Hozzátette: a legmagasabb reklámadó Ausztriában van, ott 5 százalékos általános kulccsal. Kifejtette: a miniszterelnök és a frakció felhatalmazása alapján a feladata az, hogy az Európai Bizottság által reklámadó ügyben indított, Magyarországot várhatóan elmarasztaló eljárások megelőzése érdekében tárgyaljon a reklámadó fizetésre kötelezettekkel, közöttük az RTL Klub tulajdonosával, a Bertelsmann-csoporttal.

Konkrétumokról még nem tudott nyilatkozni, mivel február 24-én fogadja a csoport első emberét Orbán Viktor miniszterelnök. Tájékoztatása szerint a Miniszterelnökségnek és a Bertelsmann-csoportnak kész javaslata van a csoportot vezető elnök és a miniszterelnök számára. A tárgyalások idejét firtató kérdésre azt felelte, hogy azok lassan befejeződnek.

Lázár János arról is beszélt, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban összesen 7000 milliárd forint fejlesztési forrást hívott le Magyarország, az évi mintegy 1500 milliárd forintos összegeknek a gazdasági növekedésben meghatározó szerepe van. Idén év végéig még nagyjából 1700-1800 milliárd forint kifizetésére van szükség ahhoz, hogy a 2006-ban megkötött megállapodásoknak megfelelően az ország a rendelkezésére álló forrás 100 százalékát le tudja hívni - mondta. Az uniós pályázatok végrehajtóitól az utolsó számlának 2015. december 31-ig kell beérkeznie, az utolsó kifizetés 2016 májusában lesz, azt követően az Európai Bizottság még nagyjából 3 évig ellenőrizheti az összegek jogszerű, átlátható felhasználását. Kitért arra, hogy 2015-ben meg kell kezdeni a 2014-2020-as időszak forrásainak kifizetését, éves szinten először 100 milliárd majd 1000 milliárd forintos nagyságrendekben. A források 60 százaléka 2014-től a kis- és középvállalkozásokhoz jut.

Rogán az ATV-ben: nem biztos, hogy lesz reklámadó

Rogán Antal korábban az ATV-ben úgy fogalmazott: egyáltalán nem biztos, hogy kiterjesztik a reklámadót. A frakcióvezető az ATV-ben azt is hozzátette, hogy csak úgy változtatnak a szabályozáson, ha többféle véleményt meghallgattak. Simicska Lajos múlt heti trágár nyilatkozatával kapcsolatban Rogán azt mondta, a konkrét gazdasági érdeksérelem ragadtatta a milliárdos vállalkozót a durva jelzők használatára. Azt is fejtegette, hogy ő az elmúlt években azon dolgozott, hogy Magyarországon olyan politikai világ működjön, ahol a pártok meg tudják teremteni a gazdasági érdekcsoportoktól való függetlenséget. Ma már nem kell függenie egy pártnak egy gazdasági érdekcsoportoktól, ha maga is úgy akarja - fogalmazott, így aztán nehezen értelmezhető - vélhetően maga Rogán sem tuja eldönteni -, hogy békülékeny, vagy éppen kesztyűfelvevős üzenete volt-e nyilatkozatának.