LMP: Orbánék „kormányközeli pénzembereknek” kedveznének

Az LMP szerint az Orbán-kormány célja a bankszektor tulajdonviszonyainak átalakítása, az, hogy az állam által felvásárolt, majd a rossz hitelektől megtisztított pénzintézeteket még a ciklus végéig „kormányközeli pénzembereknek” játssza át.

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az MKB és a Budapest Bank, valamint az Erste egy része megvásárlásának, és a rosszul kihelyezett kereskedelmi hitelek átvállalásának folyamata végén öt tőkeerős bank jöhet létre, amelyből szerinte legalább hármat fideszes oligarcháknak szánnak. Ezzel együtt a bankadó csökkentése miatt kieső állami bevételek is a fideszes bankárok zsebébe kerülnek – fűzte hozzá, bírálva azt a megállapodást, amelyet a kabinet az Erste Bankkal írt alá és amellyel szerinte a kormány ismét a bankok oldalára állt, cserbenhagyva a kisembereket. 

Schmuck Erzsébet úgy folytatta: a pénzintézeteket ugyanakkor a Mark Zrt. által kívánja „megtisztítani”, amelyen keresztül a jegybank 300 milliárd forintnyi közpénzért vásárol majd „befuccsolt hiteleket, félig kész plázákat, veszteséges hoteleket”.     A képviselő a rosszbank megvalósítását kockázatosnak ítélte, ezért annak újragondolását sürgette, és kijelentette azt is: az államnak nem feladata, hogy a bankrendszert állami vásárlással támogassa. Leszögezte azt is: a közpénzköltő állami bankok minden szerződését nyilvánosságra kell hozni.      

Fidesz: A magyar családokat és a gazdaságot segíti a bankrendszer átalakítása
A kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a hazai bankrendszerben már négyszeresére nőtt a magyar tulajdon, ezáltal egyre nő a családok biztonsága, és a magyar gazdasági növekedést támogató hitelezési gyakorlat indulhat el. Közölték azt is: a kisvállalkozásoknak a hitelezés munkahelyeket teremt. 
"Mindez pénzügyi biztonságot jelent hazánknak, hiszen a devizahitelesek ügye bizonyítja, hogy hová vezet, ha a magyar lakosság és a vállalatok teljesen ki vannak szolgáltatva a külföldi tulajdonú bankoknak" - olvasható a kommünikében. 
Szerintük a pénzintézetek tisztességtelenek voltak ügyfeleikkel és becsapták őket. A Fidesz célja, hogy a magyar tulajdon meghaladja az 50 százalékot a hazai bankrendszerben, ezért támogatja a bankvásárlásokat és a takarékszövetkezeti rendszer megerősítését - fűzték hozzá. 

 

Szerző
Frissítve: 2015.02.11. 15:49

Ingyenes étkeztetéssel "terelnek" az Orbán-Simicska háborúról?

Az MSZP azt követeli, hogy már idén tavasztól terjesszék ki az ingyenes óvodai étkeztetést - mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Budai Bernadett szóvivő kérdésre válaszolva azt mondta, helytelennek tartják, hogy a kormánypártok gazdasági bevándorlókról beszélnek, mert ezek az emberek nem a gazdaságilag gyenge Magyarországon akarnak letelepedni.

Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett arra, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten pénteken jelentette be, hogy 2016-tól terjesztik ki az ingyenes óvodai étkeztetést. Szerinte a kormánytagok ellentmondásos nyilatkozatai is arra utalnak, hogy ebből nem lesz semmi, a kormánynak most csak a bejelentéssel járó népszerűség kell, azért dobta be a javaslatot, hogy elterelje a figyelmet a korrupt jobboldal egymással veszekedő tolvajairól. Simicska Lajos és Orbán Viktor háborújáról kívánják elterelni a lakosság figyelmét".

Közölte: az MSZP azt követeli, hogy már a tavaszi szünet után ingyen étkezhessen minden rászoruló gyermek - bölcsődés, óvodás, iskolás. Ha a bankadó csökkentésére van pénz, akkor a gyerekekre is kell, hogy legyen - fogalmazott. Kérdésre válaszolva Budai Bernadett, az MSZP szóvivője azt mondta, téves fogalomhasználatnak tarják, hogy a kormány gazdasági bevándorlóknak nevezi a harmadik országból érkező embereket, akik bizonyos időt eltöltenek Magyarországon, de nem azért, hogy itt maradjanak. Ezek az emberek továbbutaznak egy másik uniós országba, többnyire Németországba - jegyezte meg.

Mint mondta, ezek az emberek Magyarországon nem is találnának munkát, hiszen a magyar emberek sem találnak, ők is kivándorolnak az országból. Budai Bernadett kijelentette: a Fidesz még nem terjesztette be törvényjavaslatát, de az MSZP szerint elvárható, hogy ha probléma van ezen a területen, akkor egy öt év óta kétharmaddal rendelkező kormány rendezze ezt a kérdést.

A szóvivő egy másik kérdésre személyes konfliktusnak tartotta a párt két európai parlamenti (EP-) képviselője, Szanyi Tibor és Ujhelyi István között kialakult vitát. Mint mondta, amíg jól végzik a munkájukat, addig az MSZP-nek a személyes konfliktusukba nem kell beavatkoznia. Szanyi Tibor a hir24-en kedden megjelent interjúban beszélt arról, hogy puccs miatt kellett tavaly távoznia az MSZP és a DK közös EP-delegációjának éléről. "Három gyurcsányista összeállt egy baloldali ellen" - fogalmazott. Ujhelyi István, aki az MSZP alelnöke is erre úgy reagált a Facebookon: "elhivatott szociáldemokrata vagyok, az MSZP egyik vezetője. Sajnálom, hogy Tibor alól kicsúszott a talaj. Volt idő, amikor felnéztem rá".

Szerző

Orbán és Szijjártó most a szerb barátsággal "dicsekedett"

Publikálás dátuma
2015.02.11. 13:00
Szijjártó Péter és Ivica Dacic. MTI Fotó: Mohai Balázs
Nagyon régen nem voltak ilyen jók és kiegyensúlyozottak a magyar-szerb kapcsolatok - állapította meg Orbán Viktor kormányfő és Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter szerdai budapesti megbeszélésén. Szijjártó Péter hasonlóképpen nyilatkozott, szerinte soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most.

A találkozóról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte, Orbán Viktor a hivatalában fogadta a szerb politikust, akivel tárgyaltak az ukrán válságról is, miután Szerbia az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke.

Szijjártó: sosem voltak ilyen jók a kétoldalú kapcsolatok

Szijjártó Péter kiemelte: a hatékony együttműködés értékét növeli, hogy nagyon messziről jutottak el idáig, és a gyorsan változó világban felértékelődnek az országok közötti jó kapcsolatok. Hangsúlyozta: Szerbia hozzájárulhat Magyarországnak a térséghez fűződő geopolitikai érdekei érvényesítéséhez, így a béke eléréséhez, a kereskedelmi kapcsolatok bővüléséhez és az energiabiztonság biztosításához.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva elmondta, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett a kereskedelmi forgalom. A forgalom további növelésére a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és az Eximbank képviseletet nyit Belgrádban, továbbá 45 millió eurós hitelkerettel segítik a szerb és a magyar kis- és közepes vállalkozásokat kétoldalú együttműködések fejlesztésében - sorolta.

MTI Fotó: Mohai Baláz

MTI Fotó: Mohai Balázs

A Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítéséről szólva közölte: a két ország április 15-ig elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányokat, majd a kínai fél finanszírozási ajánlatot ad, és az idén megkezdődhet a kivitelezés. A tárcavezető a közép-európai energiabiztonsággal kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az európai felelősség, és a Déli Áramlat lemondása után az EU-nak más projekteket kell támogatnia. Megjegyezte: mivel fontos a stabilitás a térségben, Magyarország támogatja Szerbia EU-integrációs törekvéseit.

Ivica Dacic: "a magyaroknak és a szerbeknek is joguk van a gázhoz"

Ivica Dacic is a rendkívül jó kétoldalú kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta, és úgy vélte, az elmúlt két-három évben elért fejlődést a két ország vezetésének eltökéltsége eredményezte. Sikerült a régi, komoly problémákat megoldani, és ez történelmi értékű eredmény - mutatott rá. Hozzátette: mindennek alapja a sok egyeztetés az ország vezetői között és a bizalmon alapuló kapcsolat közöttük.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

szerb miniszter kijelentette: országa érdekelt a jó kapcsolatok fenntartásában Magyarországgal, kész ezek továbbfejlesztésére és arra, hogy közösen azonosítva a kölcsönös érdekeket konkrét eredményeket érjenek el. Ivica Dacic megköszönte Magyarország támogatását országa európai uniós integrációjához: a tapasztalatok átadását és a szakértők segítségét. Kitért a két ország gázellátásának biztosítására, mint fogalmazott, "a magyaroknak és a szerbeknek is joguk van a gázhoz", és felvetette, hogy az EU mondja meg, honnan szerezzék be a szükséges gázt.

A tárgyalás témái között említette a határátkelők nyitását a magyar-szerb határon. Mint mondta, Szerbiának is érdeke, hogy minél több átkelő legyen a két ország között, de az illegális migráció, a bűnözés szempontjából megfelelő legyen a határvédelem. Szólt arról, hogy nem Magyarország vagy Szerbia a Koszovóból érkező illegális bevándorlók célpontja, ezért kellene az EU-nak komolyabban kezelnie a kérdést. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Magyarország a gazdasági és társadalmi érdekeinek megfelelően, a magyar és az uniós szabályok szerint jár el az ügyben, és uniós szinten kell foglalkozni ezzel a témával.

Szerző