Íme a VOLT Fesztivál legújabb fellépői

Publikálás dátuma
2015.02.12. 12:18
Forrás: Facebook
David Guetta, Slash, a Bastille, Fatboy Slim, Wilkinson, az Ignite és a Nouvelle Vague is koncertet ad a soproni VOLT Fesztiválon, amelyet idén július 1-jétől 4-ig rendeznek meg.

 "A kezdetek óta fontosnak tartjuk, hogy a VOLT programkínálata a lehető legszínesebb legyen. A most bejelentett nevek kivétel nélkül más-más műfajt képviselő világsztárok" - idézte Fülöp Zoltán fesztiváligazgatót a szervezők által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

Idén a VOLT megnövelt küzdőterét tölti meg a legnépszerűbb dj-k közé tartozó David Guetta, aki a lemezlovasok közül elsőként lépett headlinerként, fő produkcióként a legnagyobb fesztiválok színpadára. Sztárok sora dolgozott már vele, számos sláger kötődik a nevéhez, aktuális dala, a Dangerous is listavezető a legtöbb európai országban. 2012-ben és 2014-ben a Balaton Soundon, 2013-ban a Sziget fesztiválon lépett fel, idén július 3-án pénteken Sopronban a VOLT-on a Telekom nagyszínpad programját zárja.

Tavaly előtt a Budapest Sportarénát, manapság a legfontosabb fesztiválok küzdőtereit tölti meg Slash, a Guns 'n Roses extagja, minden idők egyik leghíresebb gitárosa, akinek riffjei és szólói kitörölhetetlenül beépültek a világ rockzenéjébe. Tavaly megjelent szólólemezét Myles Kennedy-vel és az ő Conspirators nevű kísérőzenekarával rögzítette, velük érkezik a VOLT-ra is. Slash és csapata programjában a Guns 'n Roses slágerei is szerepelnek.

Július 4-én szombaton is elektronikus show-val zárul a nagyszínpad programja: Fatboy Slim pakolja a lemezeket. A produkció főszereplője, Norman Cook, aki 2009-ben a Szigeten játszott, egy egész generáció slágereit jegyzi, a Funk Soul Brothertől a Rockafeller Skankig, az Eat Sleep Rave Repeat pedig az utóbbi hónapokban hódította meg a legnagyobb klubokat.

Intelligens indie és szintipop dalokkal érkezik a VOLT-ra a Bastille, a tavalyi Sziget egyik legjobb koncertjét adó ifjú brit sztárzenekar. Szintén 2014-ben a Strand fesztiválon mutatkozott be a hazai közönségnek a technikás brit drum'n'bass előadó, a Wilkinson, aki idén a VOLT-on játszik, akárcsak a kaliforniai hardcore-punk legenda, az Ignite magyar származású frontemberével, Téglási Zolival. A nemrég két budapesti koncertet adott Ignite a fesztiválok közül idén egyedül a VOLT-on lesz látható és hallható. Szintén jön a VOLT-ra (nem először) a francia Nouvelle Vague. A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei VOLT-on fellép a Motörhead, John Newman, a Rise Against és Parov Stelar.

Szerző

Elhunyt Cs. Erdős Tibor

Életének 101. évében elhunyt Cs. Erdős Tibor, a 20. századi magyar festészet kimagasló alakja - közölte a Berettyóújfalui Polgármesteri Hivatal csütörtökön.

Cs. Erdős Tibor Berettyóújfaluban született, a trianoni döntés után családjával Nagyváradra költözött. Vasesztergályos szakmát tanult, majd 1939-1940-ben a brassói repülőgyárban dolgozott. 1945-ben elvégezte a budapesti Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolát, ahol többek között Szőnyi István, illetve Aba-Novák Vilmos növendéke volt. 1945-1959 között alapító tagja és tanára volt a nagyváradi képzőművészeti iskolának, majd a kolozsvári Magyar Képzőművészeti Főiskolának, a mai Művészeti és Design Egyetem elődjének.

1959-1974 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezető díszlettervezőjeként dolgozott. Cs. Erdős Tibor állandó résztvevője volt a romániai hivatalos tárlatoknak és több külföldi kiállításon is bemutatta képeit. Munkái romániai és magyarországi múzeumokban találhatók. Művei közül kiemelkedőek murális alkotásai és portréi. A festőművész pályafutása során számos díjat és kitüntetést vehetett át. Megkapta a Nagybányai Ünnepi Hét festménypályázatának II. díját (1943), az Erdélyi Hivatalos Szalon díját (1947), Románia Lovagkeresztjét (2002) és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2007) is, 2011 óta Berettyóújfalu díszpolgára volt.

Szerző

Kortárs fesztivál Vallai Péter tiszteletére

Február közepén, négynapos program keretében tartja meg az RS9 Színház és a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált, több mint harminc kortárs, irodalmi adaptációra épülő színházi és zenei produkcióval.

Az esemény a színház ősszel elhunyt igazgatójának, Dobay Dezsőnek, a fesztivál szellemi atyjának is emléket állít. A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált az RS9 Színház három előadóterében az irodalmi programoknak, filmvetítéseknek helyt adó és kiállításokat befogadó RS9+ Vallai Kertben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 10), a Színházteremben és a Fehér terem nevű koncerttermben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 9.) tartják.

Vallai Péter váratlan halála után barátai - Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház igazgatója, Verasztó Lajos, a DOVER nyelviskola ügyvezető igazgatója, Péter egykori Színművészeti Főiskolás társa, Kőváry Katalin rendező, akivel húsz évig együtt vitték az Éjszakai Színház nevű profi alternatív formációt, úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt, részben Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, részben annak a tevékenységnek folytatására, amit ő fáradhatatlanul művelt (a kortárs irodalom népszerűsítése).

Dobay Dezsőnek jutott eszébe a fesztivál létrehozása. Az ő, szintén váratlan halála után, az RS9 őt követő igazgatója Lábán Katalin folytatta a munkát. Az első fesztiválra semmilyen előválogatás, semmilyen műfaji megkötés nem volt, a produkció lehetett ének, mozgás, film, dramatizálás, vagy előadó művészet, de az alapanyagot a kortárs irodalomból kellett meríteni. Hatalmas volt az érdeklődés, ezért az eredetileg 2014. november 25-ére – Vallai Péter születésnapjára – tervezett eseményt elhalasztották 2015 februárjára.

A produkciókat, egy öttagú zsűri bírálja el. A fesztivál megnyitóját február 13-án, pénteken 13 órakor az RS9+ Vallai Kertben tartják, melyet Esterházy Péter és Koltai Lajos nyit meg, közreműködik David Yengibarjan.

Az eredményhirdetés és a díjkiosztó ünnepség február 21-én este, az RS9 Színház színháztermében lesz, amely előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett néven futó projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia találta ki és hozta létre. Felvételről hallható és látható lesz az a szonett is, amelynek mindegyik sorát tizenhárom kortárs költő írta Vallai Péter tiszteletére.

Szerző
Frissítve: 2015.02.11. 20:59