Lepődjünk meg? Négymilliárdból épül uszoda Veszprémben

Négymilliárd forintot biztosít a kormány a veszprémi uszoda építésére.

Alig másfél héttel az időközi parlamenti választás előtt Orbán Viktor négymilliárd forintot ad közpénzből a veszprémi uszoda építésére. Ez csütörtökön derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Veszprémnek hitelt sem kell felvennie
Sem működési, sem fejlesztési hitelt nem kell felvennie a veszprémi önkormányzatnak a költségvetéshez - ezt sajtótájékoztatón közölte a város polgármestere. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) elmondta: a 14 milliárd forintos büdzsé 77 százalékát, 10,8 milliárd forintot működési, 23 százalékát, 3,2 milliárd forintot pedig fejlesztési célokra szándékozik fordítani az önkormányzat. Veszprém úgy tudja költségvetésének 23 százalékát fejlesztésekre felhasználni, hogy közben nem szorul hitelfelvételre - tette hozzá. 

A miniszterelnök által aláírt kormányhatározat szerint a beruházás részletes programjáról szóló előterjesztést az illetékes tárcavezetőktől várják március 31-ig. A kormány az előkészítésre azonnal elkülönített 25 millió forintot, a határozat értelmében pedig a beruházás megvalósításához szükséges négymilliárd forintot a költségvetésből teremtik elő. Ennek biztosításáról a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia.

A szocialista Gőgös Zoltán szerint jövő vasárnap ez sem segíti győzelemhez a Fideszt a választókerületben. Az MSZP elnökhelyettese, Veszprém megyei elnöke grandiózusnak tartja az uszoda tervét, amit ennél olcsóbban is meg lehetne valósítani, de a veszprémiekkel együtt örül annak, hogy ha az megépül, nem kell majd kilométereket utazni annak, aki sportolni akar.

Gőgös hisz abban, hogy ezzel nem lehet a megyeszékhely lakóit becsapni, a kormány inkább felpaprikázza azokat, akiknek elege van a jelenlegi politikából. Hozzátette, előfordulhat, hogy a választókerület többi településein élők irigységükben voksolnak majd a Fidesz ellen.

Szerző
2015.02.12 13:35

Orbán: Mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:52

Fotó: AFP/ BARBARA GINDL / APA
A miniszterelnök ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy a Fidesz tagja marad-e az Európai Néppártnak.
Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait – jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam- és kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve. Az MTI tudósítása szerint arra a kérdésre, hogy miért kifogásolja a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítéséről szóló javaslatokat, miközben mindig is az EU külső határainak védelmét szorgalmazta, a magyar kormányfő azt válaszolta:
„Örülünk, hogy most már arra a kérdésre koncentrálunk, hogy miként védjük meg a határokat, ez jó.”
Hozzátette: nincs szükség arra, hogy határvédelmi jogköröket vonjanak el Magyarországtól, „mert képesek vagyunk megvédeni a határainkat. Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy ez a mi feladatunk”. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az illegális migrációt sikerült megállítani a szerb-magyar határon.
„Elvégezzük a munkát”
– tette hozzá.
A Frontex megerősítéséről szóló javaslattal kapcsolatban úgy reagált: megvédett-e az ügynökség bárhol is határokat valaha? „Mi, magyarok igen” – közölte. A kétnapos informális EU-csúcstalálkozó másik fő témájáról, a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szólva azt mondta, a „fair Brexit” a legfontosabb, „méltányos megállapodást szeretnénk” az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Arra a kérdésre, hogy nagyobb kompromisszumra lenne szükség, a miniszterelnök kijelentette, az Európai Néppártban (EPP) abban állapodtak meg, hogy nem zavarják az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier munkáját. Orbán Viktort arról is kérdezték, hogy pártja, a Fidesz tagja marad-e az EPP-nek. A kormányfő erre azt válaszolta,
„mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja”.
Arról lapunk is írt korábban, hogy a Fideszben egyenesen azt várják: az EP-választásokig folyamatosan erősödni fog a párt európai pozíciója, majd a választások után az EPP-n belül szintén megnő a frakcióban a Fidesz befolyása, mivel a jelenlegi 12-höz képest akár 15 mandátumot is szerezhet majd a párt. Akkor még a Sargentini-jelentésnek sem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget, arról pedig szó sem volt, hogy akár a párt kizárása is komolyan szóba kerülhet az őszre. Ehhez képest most már – az ATV információi szerint – maga Orbán Viktor beszélt arról a párt évadnyitó frakcióülésén, hogy ugyanakkora esélyt lát a kizárásra, mint arra, hogy végül maradhatnak a néppártban. Orbán egyébként a Facebook-oldalán egy videót is közzétett, miután Salzburgba érkezett. Ebben közölte: Magyarország a határőrizet jogát nem adja át, „ezt tőlünk elvenni nem lehet”, és ezt fogja képviselni a csúcstalálkozón is.
2018.09.19 18:52
Frissítve: 2018.09.19 19:24

Titokban avattak Horthy-szobrot Hajdúböszörményben

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:41

Fotó: Facebook/
Az eseményen felszólalt Kiss Attila fideszes polgármester is.
Horthy-szobrot avattak szeptember 15-én a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn, az egykori kormányzót formázó alkotással együtt leplezték le Baltazár Dezső református püspök mellszobrát is – írja a Magyar Narancs. Az eseményről Zetényi-Csukás Ferenc Facebook-oldala tudósított, tőle tudhatjuk – illetve a közzétett fotók alapján kiderül –, hogy az avatóünnepségen felszólalt Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere is, aki „őszinte szavakkal méltatta mind a két szobor modelljét”. Eltérően a korábbi hasonló eseményekhez, Horthy Miklós szobrának szombati avatását semmiféle tiltakozás nem előzte meg, nem kísérte, de még visszhangja sincs – talán azért, mert a meghívottakon kívül senki nem tudott róla – teszi hozzá a lap.
2018.09.19 18:41