A "normandiai négyek" a minszki megállapodásról

Publikálás dátuma
2015.02.12. 16:12
Vlagyimir Putyin orosz elnök/Getty Images
Közös nyilatkozatban támogatta a német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz államfő azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet a kelet-ukrajnai szakadár "köztársaságok" képviselőivel írtak alá Minszkben az úgynevezett összekötő csoport tagjai.

A német kormány sajtó- és tájékoztatási hivatalának (BPA) csütörtökön Berlinben kiadott közleménye szerint közös nyilatkozatában Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin megerősíti, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét. A négy vezető szilárd meggyőződése szerint a válság békés megoldásának nincs alternatívája, és szilárd elhatározásuk, hogy a békés rendezés céljából külön-külön és együtt minden lehetséges intézkedést megtesznek. Mindennek alapján támogatják a csütörtökön elfogadott és aláírt intézkedéscsomagot a minszki megállapodások végrehajtásáról, amelyet a 2014. szeptember 5-ei Minszki jegyzőkönyv és a 2014. szeptember 19-ei Minszki megállapodás valamennyi részese aláírt - idézte a BPA a nyilatkozatot.

Az állam- és kormányfők hozzájárulnak ehhez a folyamathoz és latba vetik befolyásokat a konfliktus részeseinél, hogy megkönnyítsék az intézkedéscsomag végrehajtását - áll a közleményben. A BPA tájékoztatása alapján a nyilatkozat tartalmazza, hogy Németország és Franciaország rendelkezésre bocsátja majd technikai szakértelmét a bankszektor helyreállításához a konfliktusban érintett területeken, valószínűleg egy, a szociális transzferek megkönnyítését szolgáló nemzetközi mechanizmus kialakítása révén. A normandiai négyek vezetői osztják azt a meggyőződést, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország együttműködésének javítása kedvező hatással lesz a válság rendezésére. Ezért támogatják az EU, Ukrajna és Oroszország háromoldalú, energiaipari kérdésekről szóló tárgyalásainak folytatását azzal a céllal, hogy kidolgozzák a téli hónapokra vonatkozó földgázszállítási megállapodáscsomag utáni lépéseket - áll a nyilatkozatban a BPA közleménye szerint.

A négy vezető támogatja továbbá, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország háromoldalú tárgyalásokon keressen gyakorlati megoldásokat azokra az aggodalmakra, amelyeket Oroszország jelzett az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásával kapcsolatban. A nyilatkozat szerint a négyek változatlanul kiállnak az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó közös, a nemzetközi jog feltétel nélküli tiszteletén és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elvein alapuló humanitárius és gazdasági térség víziója mellett. A négyek kötelességüknek érzik a minszki megállapodások végrehajtását, és ebből a célból felállítanak egy "felügyeleti mechanizmust", amelynek keretében a négy ország képviselői rendszeresen tanácskoznak majd - tartalmazza a nyilatkozat a BPA közleménye szerint.

Szerző

Robbanószert akartak csempészni egy hajón

Az izraeli biztonságiak feltartóztattak egy hajót, amely a Sínai-félszigetről szállított rakétákhoz és aknavetőkhöz szükséges robbanóanyagot a Gázai övezetbe - közölte a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja csütörtökön.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat és a haditengerészet még január 19-én tartóztatta fel a vízi járművet és vette őrizetbe a három fős, ellenállást nem tanúsító személyzetet. Az elfogott hajó fedélközében néhány rekesz nyers hal alatt folyékony robbanószereket tartalmazó tartályok tucatjait rejtették el. A letartóztatott személyzet tagjai kihallgatásukon elmondták a Sin Bétnek, hogy a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok számára próbálták az övezetbe csempészni az egytonnányi robbanószert. 

Az akciót végrehajtó haditengerész egység parancsnoka úgy nyilatkozott a ynetnek, hogy „az egyiptomiak kiváló munkát végeznek a szárazföldön a csempészalagutak ellen, s ezért a tenger vált egy végtelen vízi alagúttá a Hamász számára”. Az izraeli katonák beszámolója szerint hetente akadályozzák meg fegyvereket csempésző halászhajók Gázába jutását, ugyanis a tavaly nyári izraeli hadművelet befejezése óta a Hamász komoly erőfeszítéseket tesz fegyverzetének feltöltésére. 

Szerző

Nincs egyetértés Görögország és az eurózóna között

Bár csütörtök hajnalig tanácskoztak Brüsszelben Görögország és az euróövezet többi tagállamának pénzügyminiszterei, az  Athén és a zóna további együttműködésének nyitott kérdéseiről nem sikerült megállapodniuk - közölte Jeroen Dijsselbloem, a miniszteri csoport ülésein elnöklő holland pénzügyminiszter.

A tárgyalások azonban nem szakadnak meg, hétfőn újra összeülnek a pénzügyminiszterek. A görög miniszter, Janisz Varufakisz jónak nevezte a tanácskozást, és reményét fejezte ki, hogy hétfőn sikerül megállapodásra jutniuk.

Meg nem erősített uniós források szerint a hajnalig tartó találkozón  elkészült egy közös közlemény arról, milyen úton próbálnak továbbhaladni annak érdekében, hogy rendezzék a korábbi hitelmegállapodást elutasító Ciprász-kormány politikája miatt keletkezett nehézségeket. Végül ezt a görög delegáció elutasította. 

Szerző