Felmentették Hunvald Györgyöt

Publikálás dátuma
2015.02.12. 17:43
A kép még tavaly júniusban készült Fotó: Népszava
Jogerősen minden vádlottat felmentett a Hunvald-Weinek-ügyben a Fővárosi Törvényszék - mondta el a Népszavának Erzsébetváros volt szocialista polgármestere. 

Hunvald György, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester és hat társuk ellen több tízmillió forintos, megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat évekkel ezelőtt. A vádirat szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy alkalmazta a másik kerület egyes képviselőit és egy közös barátjukat, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát. Az ügyészség azt állította, hogy 2007 áprilisától párosával kötötték a szerződéseket, amelyek mögött nem volt értékelhető teljesítmény, több esetben úgy állították ki a teljesítésigazolást, hogy azt okmány nem támasztotta alá.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság bűncselekmény hiányában első fokon már 2013 októberében felmentette Hunvaldékat a vádak alól. Erzsébetváros volt szocialista polgármestere lapunkat arra emlékeztette, hogy annak idején a Magyar Hírlap egyik cikke nyomán rendelte el az ügyészség a nyomozást. Más bizonyíték nem volt. Az első és a másodfokú bíróság is kimondta, hogy a két polgármester nem egymás embereit alkalmazta, megfelelő szerződéseket kötöttek, elfogadható összegekért, a tanácsadók pedig értékelhető munkát végeztek számolt be az ítéletről Hunvald. A korábbi polgármester szerint ez az ügy öt évet vett el az életükből. Az egyik vádlott például nem kezdhetett el ügyvédként praktizálni emiatt.

A korábbi polgármester a felmentő ítélet után Facebook-oldalára azt írta: "hat évvel ezelőtt, 2009. február 12-én csütörtökön tartóztattak le, ma is csütörtökre esett ez a nap. Ideje volt, hogy ez a nap is újra kedves legyen".

Szerző

Védőtető már van a leégett Andrássy úti palotán

Publikálás dátuma
2015.02.12. 17:18
A 100 millió forintból megépült ideiglenes védőtető a tervek szerint maximum három évig marad fenn. Fotó: Pálfalvi Kitti, Népsza
 Elkészült a tavaly nyáron súlyos tűzkárt szenvedett Andrássy út 83-85. szám alatt álló palota védőteteje, ami arra hivatott, hogy megvédje az épületet a további állagromlástól - közölte Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke a szerkezet átadása alkalmából tartott helyszíni sajtótájékoztatón.

Puskás Imre, a nemzeti kulturális örökség védelméért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Forster Központ három hónap alatt építette meg a védőszerkezetet, saját világörökségi forrásából finanszírozva a munka 100 millió forintos költségét. Mint elhangzott: a következő feladat a közművek visszakapcsolása lesz, de ehhez még teljesíteni kell a szolgáltatók feltételeit.

A 3000 négyzetméteres acél védőszerkezet építését a veszélyelhárítás és a kármentesítés után kezdte meg a Forster Központ november 25-én. A védőtető egy állványszerkezeti elemre erősített trapézlemezfedés. Maga a szerkezet egy méter hosszú és 48 milliméter átmérőjű acél csővázakból áll, amelyeket egymástól legfeljebb két méter távolságra, a III. emeleti falakhoz rögzítettek. A csővázakat a tetejükön, vízszintes irányban acélszelemenekkel fogták össze, ehhez rögzítették a trapézlemezfedést. A közbenső falakra került még az a fa segédszerkezet, amely elvezeti a tetőn összegyűlt csapadékvizet. Ez egy, az épület közbenső főfalai mentén végigfutó, vályú alakú, műanyag lemezzel kibélelt, szigetelt szerkezet.

Fotó: Pálfalvi Kitti, Népszava

Fotó: Pálfalvi Kitti, Népszava

Hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő, Budapest világörökségi helyszínei közül elsőként az Andrássy úti "magterületen" elkészül a Forster Központ "veszélytérképe", amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a sürgős beavatkozást igénylő, súlyos állapotban lévő épületekre. Az előzetes szondázó felmérés szerint a világörökségi területen súlyosan veszélyeztetett az Andrássy út 25., 47., 56., 83-85., 88-90., 91., 92-94. szám alatti épület, továbbá az Aradi utca 41., a Benczúr utca 6., a Rózsa utca 64., és a Szív utca 18. is. A központ a kiszűrt ingatlanok esetében egyeztet az önkormányzattal, és szakmai tanácskozásokkal, a lehetőségek bemutatásával igyekszik segíteni a tulajdonosokat, lakóközösségeket, fejlesztőket a felújítással kapcsolatos lehetőségek feltárásában.

Szerző
Frissítve: 2015.02.12. 18:27

Azbesztper - Embertelen tragikomédia

Publikálás dátuma
2015.02.12. 16:41
Varga József: Szerencsére még itt vagyok… FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Újabb hét, újabb felperes, újabb tárgyalási nap Magyarország első azbeszt-persorozatában. Csütörtökön a 40 éves Varga Józsefet hallgatták volna meg a Fővárosi Törvényszéken. Ahogy korábban társai, úgy most ő is feleslegesen utazott Zagyvaszántóról Budapestre, a tárgyalást el sem lehetett kezdeni, pedig az államot képviselő ügyvéd is megjelent. A felperes védője nem hitt a fülének, új időpontot sem tűzött ki a bíróság, pedig a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő férfinak már csak hónapjai lehetnek hátra.

Csütörtökön a magyar igazságszolgáltatás újabb kegyetlen bohózatának lehettünk szemtanúi. Pedig a tárgyalás előtt még úgy tűnt, a jog szempontjából végre minden rendben van: védőügyvédjével együtt megjelent az elsőrendű felperes, a súlyos mellhártyadaganatban szenvedő Varga József, valamint az állam képviseletében ezúttal eljött az elsőrendű alperes Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. jogi képviselője is. A kijelölt bírónő azonban rögtön egy végzéssel kezdte; a tárgyalást nem lehet elkezdeni. Ugyanis azt állapította meg, hogy az MNV Zrt. nem jogosult az állam képviseletére, szerinte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) kellett volna beidézni.

Két hete szintén az azbeszt miatt halálosan megbetegedett Válóczi József ügyét tárgyalták volna a törvényszéken, akkor a tárgyalást azért kellett berekeszteni, mert a bíróság nem az MNV Zrt.-nek, hanem az NFM-nek küldte az idézést. Ugyanez a bíróság korábban már megállapította, hogy az államot nem (!) a minisztériumnak kell képviselnie az ügyben - ennek ellenére a Varga ügyében eljáró bírónő mégis az NFM-et hiányolta.

Igyártó Gyöngyi, az áldozatok ügyvédje nem akart hinni a fülének. "Amikor meghallottam, majdnem leestem a székről. Egyszerűen hihetetlen, amit a bíróság csinál. A mostani esetből is jól látszik, hogy még a gyakorló bírák sem tudják értelmezni a vonatkozó, meglehetősen kusza jogszabályokat" - mondta a rövidre zárt tárgyalás után.

Pedig az ügyben gyorsított eljárást rendeltek el, a még élő felperesek közül Varga József van a legrosszabb állapotban: operálni már nem tudják, tüdődaganata hónapról hónapra növekszik, a tüdejében felgyülemlett vizet sem képesek már leszívni. "Kemoterápiára járok, de semmit nem használ, csak rosszabbul vagyok. Az operáció nagyon drága és veszélyes lenne, itthon nem is vállalnák. Külföldi szakemberre pedig nincs pénzem" - mondta a férfi, aki korábban vállalkozóként dolgozott, Zagyvaszántón kocsmája és egy vegyesboltja is volt; egész életében a településen lakott, alig egy kilométerre a selypi eternitgyártól. "Mindkettőt fel kellett számolni. Másfél éve mutatták ki a daganatot, nem sokkal később már dolgozni sem tudtam. Az orvos azt mondta, 6-8 hónapom lehet még hátra. De szerencsére még itt vagyok" - nyilatkozta Varga, hozzátéve - csak annyi kártérítést szeretne, amennyiből a speciális gyógykezeléseket fizethetné. Most a néhány tízezer forintos rokkantnyugdíjából próbál megélni - még az "olcsóbb" gyógyszerekre is alig futja.

Igyártó Gyöngyi szerint ha a bíróság még mindig képtelen eldönteni, hogy ki képviselje az államot, akkor megoldást jelenthetne, ha a tárgyalásokon az MNV Zrt. és az NFM jogi képviselő egyszerre lenne jelen. "Fontos, hogy még az elején tisztázódjon az illetékesség, mert ha csak később derülne ki, hogy mondjuk az MNV Zrt. az összes ügyben jogosulatlanul képviselte az államot, mindent elölről kellene kezdeni". Beszámolt arról is, hogy több, újabb beteg is megkereste őt például Nyergesújfaluról, ahol évtizedeken keresztül egy a selypihez hasonló eternitgyár működött. A környéken szintén sok a megbetegedés, a helyi temető az azbesztózis miatt elhunytak sírjaival van tele. "Harcolunk és bizakodunk, ám úgy érzem, Magyarországon nem fogunk megnyerni egy ilyen pert. Ha szükség lesz rá, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmegyünk, az egészséges környezethez való jog mindenkit megillet. Márpedig itt a korábban állami tulajdonban lévő gyár évtizedeken keresztül szennyezte a környéket" - mondta az ügyvédnő.

Szerző