Ki nem mentette meg a Malévot?

Kedves Grósz Lajos kolléga! Én is a Malévnál dolgoztam, 43 évig. Ennek ellenére nem venném magamnak a bátorságot ahhoz, hogy megállapítsam és egyértelműen kijelentsem, melyik kormány tette tönkre a vállalatot. Az elmúlt évtizedben a nemzetközi légiközlekedési piacon kialakult kiélezett versenyhelyzetben sok európai nemzeti légitársaság- nagyobb és kisebb is -, került különböző okok miatt válságos helyzetbe. Ezek kormányai, valamint a hozzájuk kapcsolódó gazdasági érdekeltségek megtalálták a megoldást e légitársaságok megmentésére vagy átalakítására: az Air France-tól a Swissair-en keresztül a LOT-ig sorolhatnánk. Ma mindegyik működik. 2012-ben az akkori magyar kormány nem ezt tette a Malévval, és így nemzeti légitársaságunk megszűnt. Ez valakinek bizonyára nagyon jól jött és nem kevés hasznot húzhatott belőle. Ezek tények és hozzátartoznak az igazsághoz.

Szerző
Témák
Malév Szerintem

Besenyeiék ismét ellepik a légteret

Ma és holnap ismét ellepik Abu-Dzabi légterét a Red Bull Air Race pilótái, ugyanis kezdetét veszi a 2015-ös világbajnokság. Az idei esztendő újdonságokat is tartogat.

A verseny lebonyolítása a még nagyobb küzdelem érdekében módosult, a nyitó körben így már hét egymás elleni, kiütéses párviadalt izgulhatnak végig a nézők. A második, immár 8 pilótára szűkült mezőnnyel induló szakaszban az első kör 7 győztesén kívül a vesztesek leggyorsabbika folytathatja a küzdelmet. Ők egy újabb egymás elleni, egyenes kieséses menetet repülnek. A második kör négy győztese a harmadik, FinalFourban már nem egymás, hanem az óra ellen küzd a dobogós helyekért.

Az idei világbajnoki mezőnyben 11 ország 14 pilótája méri össze tudását, köztük két újonc is harcba száll, a francia Francois Le Vot és a spanyol Juan Velarde. A sorozatban ismét részt vesz a „régi repülősnek” számító magyar pilóta, Besenyei Péter, aki tavaly 11. lett.

A végső győzelemre három versenyző esélyes: a címvédő brit NigelLamb, a tavalyi második helyezett osztrák HannesArch és az egy évvel ezelőtti bronzérmes szintén brit Paul. Az idei versenynaptárba két új helyszín – Japán és Oroszország - került be, valamint visszatért a korábban megannyi izgalmas versenynek otthont adó Budapest is.

A versenynaptár
1. Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek (február 13–14.)
2. Csiba, Japán (május 16–17.)
3. Szocsi, Oroszország (május 30–31.)
4. Budapest, Magyarország (július 4–5.)
5. Ascot, Egyesült Királyság (augusztus 15–16.)
6. Spielberg, Ausztria (szeptember 5–6.)
7. Fort Worth, Texas, Egyesült Államok (szeptember 26–27
8.  Las Vegas, Nevada, Egyesült Államok (október 17–18.)Szerző

Elegük van Kloppból?

Jürgen Kloppot mintha kicserélték volna múlt szombat óta, amikor együttese a gaboni válogatott Aubameyang két góljával idegenben 3-0-ra verte a Freiburgot, s elmozdult a szégyenletes utolsó helyről. A Dortmund edzője szerdai sajtóértekezletén is sugárzott a boldogságtól.

Elsősorban nem amiatt, mert még mindig a hétvégi, azért világraszólónak semmiképpen sem nevezhető diadal hatása alatt állna, hanem mert előző nap hosszabbította meg szerződését a Borussiánál a válogatott gólvágója, Reus. Óriási meglepetés volt ez, hiszen fél Európa sorban állt, hogy megszerezze a remek adottságokkal rendelkező játékos aláírását.

Néhány hónapja egyes lapok biztos forrásból állították, hogy nyártól a Bayern Münchenhez igazol, aztán ezek a „biztos források” már később a Realt emlegették befutóként. „Marco bízik abban, hogy sikeres lesz a BVB jövője” – közölte Klopp nyilvánvalóan arra utalva, hogy a Dortmund hamar elmozdul a kiesőzónából.

A Sport Bild ugyanakkor azt írta, akkor sem biztos a klubnál 2018-ig szerződéssel rendelkező Klopp jövője a BVB-nál, ha együttese bent marad a Bundesliga 1-ben. A lap azt állította, lehetséges utódaként felmerült az edzőlegenda Ottmar Hitfeld, valamint az utánpótlásnál ügyködő Sascha Lewandowski neve (csak névrokona a volt dortmundi Ronert Lewandowskinak). A lap szerint sok játékosnak elege van Klopp „penetráns stílusából”.

Hitzfeld hamar válaszolt a pletykákra, s határozottan cáfolta, hogy 18 év után visszatérne a Borussia Dortmund kispadjára. "2013 novemberében úgy döntöttem, hogy visszavonulok. Ha lett volna még kedvem az egészhez, Svájcban folytathattam volna" - idézte a Bild a 66 éves extrénert. A svájciak legutóbbi szövetségi kapitánya 1991-től 1997-ig ült a Dortmund kispadján. Ez idő alatt kétszer bajnokságot, egyszer kupát nyert a csapattal, 1997-ben pedig a Bajnokok Ligájában is diadalmaskodott.

Szerző