Előfizetés

Schweitzer főrabbira emlékeztek - A jobbikos képviselő ülve maradt

Publikálás dátuma
2015.02.12. 20:24
A közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi Fotó: Népszava
Felszólították a főváros XIII. kerületi önkormányzatának képviselői a testület jobbikos tagját, Benke Lászlót, hogy mondjon le mandátumáról, mert a politikus ülve maradt, amikor a képviselő-testület ülésén egy perces felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.

Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense közölte: a csütörtöki testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer Józsefet. Ezután, amint egy ilyen megemlékezéskor szokás - fogalmazott -, a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt a helyén. Hozzátette: a vita során rákérdeztek erre a képviselőnél, akinek részéről "tudatos volt ez a döntés".

Úgy fogalmazott: elítélik ezt a "durva, kirekesztő, provokatív" cselekedetet, és erről közös nyilatkozatot is tettek, amelyet - az egyetlen jobbikost kivéve - valamennyi, a testületbe képviselőket adó párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá. A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, "minden jóérzésű magyar embert", és mondjon le mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár életének 93. évében hunyt el február 5-én.

Veszprém: a választási bizottság elmarasztalta Kész Zoltánt

 Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtök esti határozata szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltje valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.

A testület azért marasztalta el Kész Zoltánt, mert a jelölt azt állította, hogy a Fidesznek valójában tizenegy jelöltje van az időközi választáson, csak „különböző mezben”. Az NVB szerint ez nem politikai véleménynyilvánításnak, hanem valótlan tényállításnak minősül, ezért marasztalta el a jelöltet.

Az ügyben másodfokon eljáró NVB egyhangúlag hozta meg a további jogsértéstől eltiltó határozatát. A kifogást a Magyar Munkáspárt nyújtotta be a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz, de ott elutasították a beadványát, arra hivatkozva, hogy állítása alátámasztására nem csatolt bizonyítékot, azaz nem küldte meg a Kész Zoltántól idézett szöveg hangfelvételét.  A kifogást másodfokon tárgyaló NVB szerint azonban a beadványozó megfelelő bizonyítékot mellékelt, hiszen az idézett szöveget is megküldte, valamint megjelölte, hogy az interneten hol érhető el. 

Az NVB tagjai a döntés előtt megtekintették a felvételt, amelyen Kész Zoltán egy február elsejei demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztásával és készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat”. Az NVB határozata szerint Kész Zoltán kijelentése „valótlan ténymegállapítást tartalmaz, ezért megsértette a választási eljárásról szóló törvényt”, konkrétan a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveit.

A határozattal szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az NVB-n keresztül a Kúriához. 

Kigyulladt egy mozdony, vonatpótló buszok közlekednek

Vonatpótló autóbuszok közlekednek csütörtök este Nyírgelse és Nyíradony között, mert a Fehérgyarmatról Debrecenbe tartó személyvonat mozdonyának forgóváza kigyulladt.

A Mávinform sajtóügyeletesének közlése szerint a mozdonyvezető eloltotta a tüzet, de másik mozdonyt kellett a helyszínre küldeni. A vonatközlekedés addig szünetel Nyírgelse és Nyíradony között.