A hazai gázpiacon is terjeszkedik a MET

Publikálás dátuma
2015.02.13. 06:22
Illusztráció. Fotó: Népszava
A GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. július 1-jével megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, a cég megállapodott a MET Magyarország Zrt.-vel ennek a portfóliónak átvételéről – tudatta a két társaság. A GDF csoport Magyarországon a továbbra is kiszolgálja a lakossági, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleit, illetve az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-n keresztül 6 megyében földgázelosztóként folytatja tevékenységét.

A MET csoport svájci központú, nemzetközi profillal rendelkező kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, a kiskereskedelem terén pedig Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban is számottevő a jelenléte. A MET csoport leányvállalataival 8 európai országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon, 13 európai kereskedési ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. 2013-ban nyitott az áram-, 2014-ben pedig új londoni irodáján keresztül a kőolaj-kereskedelem felé. A közelmúltban a MET a GDF Suez több más érdekeltségét is megvásárolta. Az egyik a villamosenergia-kiskereskedelmi portfólió volt, a másik pedig a százhalombattai Dunamenti Erőműben lévő többségi, 75 százalékos részesedés.

A MET-csoportra akkor figyelt fel a közvélemény, amikor a sajtó arról kezdett cikkezni, hogy az MVM Magyar Villamosművek Zrt. segédletével lebonyolított hazai gázüzleteivel hatalmas haszonra tett szert. A MET magyarországi leánya úgy csinált rengeteg pénzt (2012-ben például adózott eredménye közel 50 milliárd forint volt), hogy az állam rendeletekkel és nagyszerű szerződésekkel biztosított számára kivételes helyet a hazai földgázpiacon - írja 444.hu. Annyira nagyvonalú volt a kormány, hogy három ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, LMP) is feljelentést tett az ügyben, többek között hűtlen kezelésért, csalásért és pénzmosásért. A Nemzeti Nyomozóiroda azonban nem talált bűncselekményt, úgyhogy nem indítottak nyomozást egyik feljelentés nyomán sem. Az MSZP már egy éve, az LMP nemrég ki közérdekű adatigényléssel az MVM-től a MET gázüzleti szerződéseit, a pártok a bíróság döntésére várnak. A napokban a DK tette szóvá a MET politikai kapcsolatait és kifogásolta az orosz tulajdonosi szálat is.

Helyreigazítás
2015. február 13-án „A hazai gázpiacon is terjeszkedik a MET” címmel megjelent írásunkban valótlanul állítottuk, hogy a MET Magyarország Zrt. 2012-es eredményét annak köszönhetően érte el, hogy a Magyar Állam egy rendelettel kivételes helyet biztosított számára. ”

Szerző
Témák
MET gázpiac

Kapcsolódó

Orosz szál a MET-ben

Michelisz a Zengő Motorsportnál marad

Az idei szezonban is a Zengő Motorsport pilótája lesz a túraautó-világbajnokságban (WTCC) tavaly negyedik helyen végző Michelisz Norbert.

A magyar csapat csütörtöki közleménye szerint a 30 éves versenyző az idén is 5-ös rajtszámmal, egy Honda Civic volánja mögött áll majd rajthoz a WTCC futamain. Michelisz - akit továbbra is főtámogatóként segít a MOL-csoport - tavaly futotta legeredményesebb szezonját a WTCC-ben, 201 ponttal zárt az összetett negyedik helyén, és csak a három gyári Citroënnel versenyző pilóta előzte meg.

A túraautó-vb mezőnye az idén május első hétvégéjén látogat a Hungaroringre.

Szerző

Hoki Múzeum nyílt a műjégpályán

Publikálás dátuma
2015.02.12. 16:44
Babán József és Balogh János jégkorongozók a Hoki Múzeum megnyitóján a Városligeti Műjégpálya területén MTI Fotó: Marjai János
Hoki Múzeum nyílt a magyar jégkorong bölcsőjének tekintett Városligeti Műjégpályán, ahol a csütörtöki ünnepségen a sportág több korábbi kiválósága is megjelent.

Amint Tejfalussy Béla szervező, a múzeum "atyja" elmondta: a magyar szövetségben öt éve alakult meg a történeti bizottság, amely mindig is feladatának érezte, hogy a relikviákat, ereklyéket összegyűjtse és bemutassa a nagyközönségnek. Eddig csak időszakos kiállítások voltak, most viszont állandó otthonra leltek.

"Bárkivel beszéltem a múzeum létrehozásáról, egyöntetű vélemény volt, hogy ez csak a Városligeti Műjégpályán képzelhető el" - tette hozzá Tejfalussy, aki játékvezetőként több száz bajnoki és válogatott mérkőzésen fújta a sípot. Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) igazgatója kiemelte: minden magyarországi korcsolyasport a Városligetből indult és a meglévő magyar jégkorongos Hírességek Csarnoka, valamint a múzeum mellett a jövőben méltó emléket kívánnak állítani a téli olimpiákon szerzett két ezüst- és négy bronzérem birtokosainak is. Hozzátette: a műjégpályán most is évente négyezer gyermek tanul meg korcsolyázni és többek között a most megnyílt múzeummal lehet számukra vonzóvá tenni a jégkorongot.

Szabó Lajos, a Hoki Múzeum szervezőinek szakmai tanácsokat adó Sportmúzeum igazgatója örömtelinek nevezte, hogy elsősorban a magyar hírességek fotói, ereklyéi kerültek a középpontba. "Ezek fogják meg a gyerekeket és a tárgyak a példakép erejével hatnak" - mondta Szabó Lajos.

Tejfalussy ezzel kapcsolatban megjegyezte, a jövőben szeretnének a magyar és határon túli, elsősorban székelyföldi kluboknak is időszakos kiállításokat biztosítani. A Városligeti Műjégpályán 1929. január 24-én rendezték az első válogatott jégkorongmérkőzést (Magyarország-Anglia 1-0), míg 1937. január 15-én az első bajnoki találkozót (BKE-BKE II. 18-3). A létesítmény 1929-ben Eb-nek is otthont adott, 1956 után csak edzések és utánpótlás összecsapások helyszíne volt, majd a felújítást követően 2013 decemberében szabadtéri hazai és osztrák bajnoki mérkőzéseknek adott otthont.

A Hoki Múzeumban jelenleg közel hatszáz ereklyét mutatnak be a kezdetektől a jelenkorig. A kiállítás télen a jégpálya nyitvatartásához igazodik és akik jegyet vesznek korcsolyázásra, azok akár korcsolyában is bemehetnek. Nyáron ugyancsak ingyenes a tárlat megtekintése. A múzeum megnyitásakor olyan korábbi sztárok voltak jelen, mint a műjégen már 1933-ban mérkőzést játszott Pásztor György és Schell László, a nemzetközi szövetség Hírességek Csarnokának két magyar tagja, valamint Babán József, Balogh János, Kovalcsik Péter, Bikár Péter és Ancsin János válogatott játékosok.

Szerző