Előfizetés

Már vonják vissza a nehézfegyvereket Ukrajnában

Publikálás dátuma
2015.02.13. 11:50
Nehézfegyveres katonák Ukrajnában. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Az ukrán katonák megkezdték a nehézfegyverzet visszavonását a kelet-ukrajnai válságövezetből - jelentette be pénteken Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter.

"Egyértelmű utasítást kaptunk a fegyverek visszavonására... Az ukrán katonák most megkezdték a visszavonás folyamatát" - mondta Klimkin az ukrán parlamentben. A külügyminiszter hozzátette, hogy folynak már az egyeztetések az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) arról, hogy szervezet miként tudná maradéktalanul végrehajtani a csütörtöki minszki megállapodásból eredő feladatait - írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A minszki tűzszüneti megállapodás értelmében az EBESZ-nek kell ellenőriznie a fegyvernyugvás betartását és a nehézfegyverzet visszavonását, illetve a külföldi fegyveres alakulatok, haditechnikai eszközök és zsoldosok kivonása Ukrajna területéről ugyancsak a szervezet felügyeletével történik.

Hétfőn újra demonstrálnak, erre nem lehet majd autózni

Publikálás dátuma
2015.02.13. 11:43
Illusztráció: Thinkstock
Demonstráció miatt hétfőn Budapest több kerületében is ideiglenes forgalomkorlátozás lesz - közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint hétfő reggel 7 órától éjfélig tilos lesz megállni az V. kerületi Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Markó utca között, az Akadémia utca mindkét oldalán a Garibaldi utca és a Kossuth tér között, továbbá a VI. és a VIII. kerületben a Nyugati téri parkolóban a pályaudvar melletti oldalon, a Márkus Emília utca Corvin Áruház felőli oldalán, és a Thököly út Keleti Pályaudvar melletti szélső parkolóban.

Emellett hétfő délután fél 6-tól este 11 óráig lezárják az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky utat a Nyugati tér és az Andrássy út között. Délután 5 órától este fél 7-ig pedig szakaszosan és időszakosan lezárják még a több kerületet érintő a Thököly út (Dózsa György úttól), Baross tér, Rákóczi út, Erzsébet körút, Teréz körút, Nyugati tér útvonalat.

A rendőrség forgalomirányítással segíti a közlekedést - olvasható a police.hu-n. Az interneten civilek szerveztek tüntetést Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatásának előestéjére. A demonstráció résztvevői a program szerint a Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarig vonulnak át.

Dugódíj: előbb is jön, drágább is lesz

Publikálás dátuma
2015.02.13. 11:05
Illusztráció: Thinkstock
Már jövő januárban bevezethetik Budapesten a dugódíjat. A fizetős zóna határa még vita tárgya, de a díj összege várhatóan magasabb lesz a korábban tervezettnél - írja a Népszabadság.

Már nagyban dolgoznak a dugódíj bevezetésének előkészítésén a Budapesti Közlekedési Központban (BKK). A BKK a korábbi elképzelésekkel szemben vizsgálja egy gyorsított, 2016. január elsejei bevezetés lehetőségét.

A formálódó javaslat szerint a zónahatár a Budafoki út–Október 23. utca–Bocskai út–Karolina út–Villányi út–Budaörsi út–Alkotás utca–Krisztina körút–Margit körút vonala lenne, míg Pesten a Hungária körút. Bár nem vetették el véglegesen a Nagykörutat sem. Tarlós István főpolgármester egy szűk körű megbeszélésen most az utóbbi mellett tette le a voksát, bár korábban a Hungáriát tartotta jobbnak.

A kapus beléptetőrendszer kiépítése és beüzemelése legalább 1-1,5 évet venne igénybe. A P+R parkolók kialakítása – főként a szükséges területek megszerzése miatt – még többet, de a költségek is tetemesek. A kapuk felállítása 3-4 milliárdba kerül, a kapcsolódó beruházások – léptéktől függően – 15-40 milliárdot emésztenek föl. A főváros azonban szinte mindent elhagyna ebből – még a kapukat is. Az autókat a meglévő, illetve az e célból újonnan kihelyezett köztéri kamerákkal pásztáznák, a büntetés mértékét pedig kellően riasztó összegben állapítanák meg. Kapuk híján lehetetlenné válik a zónán belül eltöltött idő arányában történő fizetés, így marad az előre megváltott napijegy. Ezeket például a BKK jegyautomatáiból lehetne megvásárolni.

Változnának viszont a díjtételek. A korábbi egy vonaljegy, majd a később tervezett 500 forint helyett a legújabb verzió két vonaljegy árát, vagyis 700 forintot javasol napi behajtási díjként. Az éves bérlet ára 115 ezer forint körül mozogna. Korábbi számítások szerint a napi 500 forintos díj 30 milliárdnál is több bevételt hozna Budapestnek - írja a Népszabadság.

Mégis jön az újabb sarc
Korábban írtuk, hogy eddig azért nem foglalkozott a dugódíjjal a fideszes városvezetés, mert tisztában voltak azzal, hogy a nem jól időzített, és rosszul kommunikált behajtási díjjal megbukhatna. Néhány hónapon belül azonban a parlament elé kerül a bevezetését lehetővé tevő törvényjavaslat. A Figyelő információi szerint a korábbi javaslatokat nem dobják félre, azokra alapozva készül a behajtási díj közösségi közlekedésre gyakorolt hatásának modellezése, a zónák kialakítása és a tarifák megállapítása. A dugódíj 2016-os startja biztosnak tűnik: Az idén nyáron tesztelt és beüzemelt közterületi parkolás egységes mobilfizetési rendszerét eleve úgy fejlesztették ki, hogy a dugódíj fizetésre is alkalmas legyen.