Előfizetés

Orbán kövesse az európai politikát!

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja elvárja, hogy a magyar miniszterelnök minden esetben a közös európai politikát támogassa - jelentette ki a minszki megállapodás kapcsán pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna.

A független képviselő azt mondta, üdvözlik a Minszkben született tűzszüneti megállapodást, de felhívta a figyelmet, hogy a helyzet rendezése még hosszú ideig fog tartani. Úgy fogalmazott: felvetődik a kérdés, hogy amikor Európa nyár óta egységes álláspontot képvisel az ukrán konfliktus ügyében, akkor Magyarország "miért jár külön utakon". Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor hamarosan fogadja azt a Vlagyimir Putyin orosz elnököt "aki háborús konfliktusba keveredett" és akit "az Európai Unió egységesen elutasított az elmúlt hónapok során".

Szelényi Zsuzsanna szerint a látogatásra nem Magyarországnak, hanem Vlagyimir Putyinnak van szüksége. A látogatással azt sikerül majd elérni, hogy az orosz elnök olyan státuszban tud felbukkanni Európában, amelyet egyébként más európai országok nem tesznek számára lehetővé - jelentette ki. Orbán Viktor kijevi útja pedig szerinte csak egy "fügefalevél", amelyikkel tompítani próbálják az orosz elnök látogatása által okozott diplomáciai botrány élét.

Legyen megint Moszkva tér!

Publikálás dátuma
2015.02.13. 13:01
A régi Moszkva tér. FOTÓ: Népszava
A fővárosi MSZP támogatja, hogy ismét legyen Budapesten egy Moszkváról elnevezett közterület, és szerintük a Széll Kálmán tér visszanevezése lenne a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldás.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője a Tarlós István főpolgármesternek írt, MTI-hez is eljuttatott pénteki nyílt levelében kezdeményezését azzal is indokolta, ezen a téren tartottak a legtovább a harcok Budapesten, és – nem utolsó sorban – ez a tér a budapestiek túlnyomó többsége számára a mai napig a Moszkva tér.

"Tartozunk ennyivel annak a 80 ezer szovjet katona emlékének, akik életükkel fizettek azért, hogy a II. világháború egyik legsúlyosabb ostromában megszabadítsák a budapestieket a náci megszállástól, a nyilas rémuralomtól" - fogalmaz a politikus, emlékezve arra, hogy hetven évvel ezelőtt ezen a napon ért véget Budapest ostroma.

Horváth Csaba közölte azt is, az MSZP-s közgyűlési képviselők bármilyen méltó megoldást támogatnak, így nem volt kifogásunk a kőbányai Óhegy park átnevezése ellen sem. Ugyanakkor meggyőződésük - folytatta - , hogy ilyen döntést csak a helyiekkel való egyetértésben szabad hozni, ezért arra kérik Tarlós Istvánt, hogy a korábbiaknál körültekintőbben eljárva egyeztessen az ügyben a budapesti kerületekkel. A kőbányai képviselő-testület hétfőn egyhangúlag elvetette azt, hogy a X. kerületi Óhegy parkot Moszkva parkra nevezzék át.

Az ügyben a főpolgármester kérte ki a kerület véleményét, jelezve, hogy miután a II. kerületi tér elnevezését Széll Kálmánra változtatták, egy hasonló méretű, méltó közterületet keresnek, amelyet Moszkváról nevezhetnek el. A főpolgármesteri levél szerint a kőbányai Óhegy park megfelel az elvárásoknak. Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere ugyanakkor indítványában jelezte: az Óhegy park Kőbánya Óhegy városrészének központi parkja, s nevének megváltoztatása nem áll összhangban a közterület- és városrésznevek megállapítására vonatkozó fővárosi önkormányzati rendelettel sem.

A korrupció és a szegénység ellen ülésezik az LMP

A korrupció, valamint a dolgozói szegénység ellen is fel kívánja venni a harcot az LMP az Országgyűlés tavaszi ülésszakában, de olyan „végzetes hibák” elkövetését is megelőznék, mint a paksi bővítés vagy az unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírása.

Szél Bernadett frakcióvezető-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: komplex törvényjavaslatot nyújtanak be tavasszal a parlamentnek, amellyel munkahelyi, kereseti és lakhatási kérdéseket kezelnének. Megváltoztatnák az általuk „ősbűnnek” tekintett egykulcsos adórendszert, amely - mondta - több tízezer forinttal növelné az alacsony jövedelműek bérét, életpályamodelleket fogadtatnának el a többi közt az ápolók, a szociális dolgozók számára, és a családok gyermeknevelési költségeihez is nagyobb támogatást nyújtanának.

Kijelentette azt is: miután „Simicska megy”, Orbán Viktor miniszterelnöknek új oligarchákra van szüksége, „feltőkésítésükkel” pedig új szintre emelkedhet a közpénzek kitalicskázása. A „nagyüzemi lopás” elfojtása érdekében az LMP továbbra is fontosnak tartja a NAV- és a Met-vizsgálóbizottságok felállítását. Közölte: tárgysorozatba vételre vár antikorrupciós törvénycsomagjuk, de újra be fogják nyújtani az offshore-ellenes javaslatukat is. Továbbra is követelni fogják a teljes aktanyilvánosságot, ahogy a politikusok vagyonosodásának vizsgálatára vonatkozó javaslatukat is újra benyújtják.

Szél Bernadett kifogásolta, hogy már jövő szerdán a Ház elé kerül a paksi bővítéssel kapcsolatos azon törvényjavaslat, amely tizenöt évre minden a beruházással kapcsolatos adatot titkosítana. Emlékeztetett arra is, hogy kezdeményezésükre az Országgyűlés hamarosan vitanapot tart az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről, amelyet a politikus „szabadrablási paktumnak” nevezett.     A tapolcai időközi választással kapcsolatban Szél Bernadett kijelentette: továbbra is egy olyan független jelölt indítását tartanák szükségesnek, amely nem osztja meg az ellenzéki szavazatokat. A nol.hu korábban azt írta: Sallee Barbara, Hegymagas korábbi polgármesterének közös jelölését kezdeményezte az LMP.