Előfizetés

Mazsihisz: Döbbenetes a Jobbikos Benke László viselkedése

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményben tudatta: megdöbbentette és elszomorította a hír, hogy a Jobbik XIII. kerületi önkormányzati képviselője, Benke László az elemi tiszteletet sem adta meg a 93 éves korában elhunyt Schweitzer József országos főrabbinak. A Jobbik képviselője az alapvető emberi tisztességet és a gyász méltóságát is semmibe vevő fellépésével kiírta magát a humánusan gondolkodó emberek táborából - teszi hozzá a dokumentum.

A XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense, Gellért Lajos csütörtökön tájékoztatott arról, hogy az aznapi testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer József volt országos főrabbit. Ezután a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki eleget tett a kérésnek, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt.

A testület tagjai ezután közös nyilatkozatban szólították fel Benke Lászlót: nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, "minden jóérzésű magyar embert", és mondjon le a mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

A Jobbik péntek reggeli közleményében az állt, hogy a párt nem adott ki semmiféle utasítást, útmutatást a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezést illetően, az elhunyt emlékével ugyanis nem kívánnak foglalkozni. Benke László a magánvéleményét fejezte ki a megemlékezésen - "nagyon úgy tűnik, nem igazán értett egyet a néhai főrabbi közéleti tevékenységével, megnyilvánulásaival" -, azt a párt nem minősíti, az üggyel kapcsolatban semmilyen lépést nem tervez - írták.

A Mazsihisz közleménye szerint a nyilvánvalóan rasszista és antiszemita eset egyértelműen reális képet ad a Jobbik valódi arcáról. A demokratikus érzelmű magyar társadalom felelőssége, hogy kikényszerítse az ilyen alakok távozását a magyar közéletből. A Mazsihisz vezetősége egyetért a XIII. kerület jóérzésű képviselőivel, akik az esetet gyűlölettel teli kirekesztő viselkedésnek, valamint a néhai főrabbi életéhez, munkásságához és intelmeihez méltatlan provokációnak tartják. A közleményben kitértek arra is, hogy Tóth József polgármester az elsők között fejezte ki részvétét, és az általa vezetett kerület hivatalosan is saját halottjának tekintette Schweitzer Józsefet.

A nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár életének 93. évében, február 5-én hunyt el.

Mégsem lesz béke? Az eddigi legdurvább harcok Ukrajnában

Minden eddiginél hevesebb harcok zajlanak az ukrán katonák által védett debalcevei beékelődés elfoglalásáért - jelentették pénteken ukrán források.

Szemen Szemencsenko, a Donbasz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a szakadár erők egy újabb csapatösszevonása után "ismét orosz kézre került Lohvinove" település, amely Debalceve és a tőle északnyugatra fekvő Artemivszket összekötő autóúton mentén található.

Az UNIAN hírügynökség szerint Szemencsenko ugyanakkor leszögezte, hogy bár ezzel elzárták az utánpótlás vonalát, megnehezítve a sebesültek elszállítását is, de továbbra sincsenek gyűrűbe zárva, mivel számos, a környező települések közötti út szabad még előttük.

Jurij Butuszov újságíró szintén Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok oldaláról tüzérségi és aknavető össztüzet zúdítanak a Debalcevét védő ukrán katonák állásaira. "A tüzérség támogatásával orosz csapatok rohamozzák az állásainkat, és megpróbálják áttörni a védelmi vonalunkat" - írta Butuszov.

Együtt: Orbán idegengyűlöletet szít

Az Együtt elnökségi tagja szerint "állami módszerekkel" szít idegengyűlöletet a miniszterelnök a megélhetési bevándorlás kérdésében.

Hajdu Nóra pénteki közleményében rövid távú politikai haszonszerzést feltételezett a nemzeti konzultáció célja mögött, magát az egyeztetést pedig szükségtelennek és felháborítónak minősítette. Arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy hagyja abba az idegengyűlölet szítását. Az ellenzéki politikus egyúttal visszataszítónak minősítette, hogy a Fidesz tematizálni próbálja a menekültkérdést és a párizsi terrorista merényletek elleni európai összefogás napján hirdette meg "populista kampányát".