MSZP: cselekedni uraim, kormányozni végre!

Publikálás dátuma
2015.02.13. 15:53
Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője az illegális bevándorlásról tart sajtótájékoztatót a budapesti Keleti pályau
Az MSZP szerint teljesen felesleges nemzeti konzultációt tartani a menekültügyről, mert annak eredménye biztos, hogy az lesz: a magyar polgárok azt kérik, a kormány tegye a dolgát.

Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese Budapesten egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte, arra szólítják fel a kormányt, hogy "ne szórakoztassa" a magyar állampolgárokat kérdőívekkel, ne dobjon ki a konzultációra több száz millió forintot, hiszen annak eredménye előre borítékolható. Megjegyezte, inkább a Magyarországról kivándorlók problémájával kellene foglalkoznia a kormánynak.

Mint mondta, döbbenten állnak az előtt, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető "a Keleti pályaudvaron rohangászik", Orbán Viktor miniszterelnök pedig nemzeti konzultációról beszél ahelyett, hogy cselekedne menekültügyben. A szocialista politikus hangsúlyozta: minden olyan megoldást támogatnak, amely nem sérti az emberi méltóságot és az emberi jogokat, biztosítja a magyar állampolgárok és az ide érkező menekültek jogait.

Harangozó Tamás elmondta, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának - amelynek alelnöke - január eleji zárt ülésén szó volt a menekültügyről. A magyar rendvédelmi szervek vezetői kérdésére azt mondták, hogy minden erőforrás a rendelkezésükre áll a helyzet kezelésére. Most derül ki egy hónappal később, hogy nincs minden rendben - jegyezte meg. A politikus szégyenteljesnek nevezte, hogy a problémát  az emberek hergelésére, az idegengyűlölet táplálására használja a kormány. Hozzák a jogszabálytervezetet, a plusz pénzt, a plusz erőforrásokat, ennyi a kormány dolga, nem több, ezt azonban a jelek szerint nem nem csinálja.

A frakcióvezető-helyettes közben újabb kérdéseket is megfogalmazott a pénzhamisítási ügybe keveredett Veress Áron ügyében. Azt tudakolta, hogy a nagyobbik kormánypárt tesz-e feljelentést a férfi ellen, ha szélhámosnak tartja, mert még a közelmúltban is a Fidesz ifjúsági tagozata elnökeként szerepelt, holott a Fidesz azt állítja, már 2012-ben kizárták a pártból.

Szerző

A metró nem áll meg a Széll Kálmán téren

2015. február 16-ától (hétfőtől) 20-áig (péntekig) a Várfok utca és a Vérmező utca csomópontjában zajló, a gyalogosforgalmat csak kismértékben érintő közműépítési munkákkal folytatódik a Széll Kálmán tér felújítása.

Elkezdik az 59-es és a 61-es villamos későbbi megállóhelyének alapozását, valamint a metróépület melléképületének belső bontási munkáit is. Ez utóbbi egyelőre nem zavarja a metróforgalmat, azonban várhatóan február 27-étől március 2-áig lezárják a Széll Kálmán téri metróállomást, itt a szerelvények megállás nélkül haladnak majd át. A Széll Kálmán tér február 2-a óta érvényes tömeg- és közúti közlekedési rendje a fentieken kívül egyelőre nem változik.

2015. február 16-ától (hétfőtől) 20-áig (péntekig) a Várfok utca és a Vérmező utca csomópontjában, a Várfok utca Széll Kálmán tér felőli oldalán a járdán kisebb közműépítési munkákat végeznek. A munkaterület mellett a gyalogosforgalmat – lehetőség szerint – végig fenntartják, azonban előfordulhat, hogy időszakosan átterelik a Várfok utca másik oldalára.

Szintén február 16-ától elkezdik az 59-es és a 61-es villamos Széll Kálmán téri leendő megállóhelyének alapozási, valamint a metróépület melléképületének belső bontási munkáit. Ezek a munkák még nem zavarják az M2-es metró utasforgalmát.

A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és fővárosi forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, olykor kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, ezért a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése is több alkalommal változik majd - közölte szerkesztőségünkkel a Budapesti Közlekedési Központ.

Szerző

Sasvári Szilárdra cserélték a városgazdálkodási cég vezetőjét

Publikálás dátuma
2015.02.13. 15:25
Esztergom/Népszava
Az esztergomi képviselő-testület leváltotta a városgazdálkodási feladatokat ellátó, önkormányzati tulajdonú Strigonium Zrt. vezérigazgatóját és a feladattal átmenetileg Sasvári Szilárdot bízta meg - közölte a polgármester.

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) a rendkívüli, zárt ülésen meghozott döntésről közölte, az új vezető feladata az önkormányzat szándékával egyetértésben a társaság átvilágításának segítése és a gazdaságos működés kialakítása. A vállalatcsoport új vezérigazgatóját átmeneti időszakra bízták meg. Sasvári Szilárd korábban dolgozott a Strigonium egyik leányvállalatánál és átlátja a szervezet működését. A végleges vezetőt pályázat útján választja ki az önkormányzat - tette hozzá a polgármester.

A leváltott vezérigazgató, Hendrik Krisztina nem kívánt nyilatkozni, azonban a szeretgom.hu portálon elérhető, január 31-én kelt vezetői beszámolója alapján a vállalatcsoport likviditási problémákkal küzd, mert a város félmilliárd forintot meghaladó összeggel tartozik a cégnek. A beszámoló szerint az önkormányzat miatt tisztázatlan a komáromi teherkikötő csaknem egymilliárd forintos fejlesztése. A beruházásra a Strigonium tulajdonában lévő Port Danube Kft. 761 millió forint uniós és állami támogatást nyert el, de a város eddig nem intézkedett az önerő biztosítására. Január 22-én a képviselő-testület zárt ülésén korlátozták az aláírási jogát, új kötelezettségvállalás és a vagyonnal való rendelkezés esetén az önkormányzat pénzügyi és jogi irodájának ellenjegyzésére van szükség - tájékoztatott akkor Hendrik Krisztina.

Ami pedig Sasvári Szilárdot illeti, ő volt Fidesz első oktatáspolitikai programjának egyik kidolgozója, és egy ideig a párt etikai bizottságának elnöke is volt. Az első Orbán-kormány idején, amikor a parlament kulturális bizottságának elnöke volt, Várhegyi Attila távozása után lehetséges kulturális államtitkárként is emlegették, de végül nem ő kapta a posztot. 2002-ben pedig nem is jutott be a parlamentbe, így a köztévé kuratóriumi tagságával vigasztalódhatott, majd a fővárosi közgyűlésben politizált 2006-ig.

több információ  az esztergomi vállalatcsoport új vezérigazgatójáról:  http://www.origo.hu/itthon/20120411-mi-lett-a-fidesz-egykor-nepszeru-politikusaival.html

Szerző