Húszmilliárd euró áramlik hozzánk az EU-ból

Öt magyar operatív program (OP) támogatását hagyta jóvá pénteken az Európai Bizottság, amelyeken keresztül a következő években összesen több mint húszmilliárd euró fejlesztés valósulhat meg Magyarországon.

Az uniós tagállamok az operatív programokon keresztül hívhatják le az uniós támogatásokat a közösségi pénzalapokból a 2014 és 2020 közötti időszakra az EU állam- illetve kormányfői által lefektetett hétéves keretköltségvetésből. Ebben a periódusban a gazdaságfejlesztési és innovációs OP 8,8 milliárd eurós keretéből 7,73 milliárdot állnak majd az EU különféle alapjai.

A terület- és településfejlesztési OP-ből 3,97 milliárd euró, a versenyképes Közép-Magyarország OP-ből 927 millió euró, az integrált közlekedésfejlesztési és a környezeti és energiahatékonysági OP-kből összesen 7,7 milliárd euró értékben valósulhatnak meg fejlesztések, amiből 6,5 milliárdot biztosítanak az uniós alapok.

Szerző

Forinthitelek - Pert vesztett a Porsche Bank

Elutasította a Porsche Bank Zrt. kereseti kérelmét a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban a magyar állam ellen indított perében a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében. A bíróság kötelezte a felperes pénzintézetet arra, hogy az alperesnek fizessen meg 1 854 200 forint ügyvédi munkadíjat.

A felperes pénzintézet elsődleges keresetében azt kérte: a bíróság állapítsa meg, hogy nem tartoznak a törvény hatálya alá az általa 2004. május 1. és 2010. február 28. között alkalmazott és a per tárgyává tett szerződéses kikötések. Ha a törvényszék szerint a kikötések lehetővé teszik az egyoldalú szerződésmódosítást, akkor pedig azok tisztességességének megállapítását kérte.

A bíró az ítélet szóbeli indoklásában ismertette: a bíróság az eljárásban kizárólag azt vizsgálja, hogy a pénzügyi intézmény által tisztességesnek tartott szerződéses kikötések valóban azok-e. A kereseti kérelem arra irányulhat, hogy a bíróság állapítsa meg a felperes által megjelölt szerződéses kikötések érvényességét. A törvény szerint peres eljárás és keresetlevél kizárólag az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződési feltételek vonatkozásában kezdeményezhető, ezért a bíróság a felperes elsődleges keresetét elutasította. 

Ugyanígy járt el a másodlagos kereset ügyében is, miután megállapította, hogy a felperes által megjelölt szerződési feltételek nem minősülnek egyoldalú szerződésmódosítást biztosító kikötésnek. A bíró kifejtette: a Porsche Bank által alkalmazott változó ügyleti kamat mértéke automatikusan követte a viszonyítási alapként megjelölt Porsche Bank alapkamat változását, így a szerződés tartalmának a módosítása nélkül következett be a kamatok változása. 

A per tárgyát képező kamatkikötés, figyelembe véve, hogy változó kamatozásról van szó, nem tekinthető kamatkiigazító kikötésnek, nem egyoldalú jogosultság gyakorlása alapján történik, hanem egy rendszeres, automatikusan végbemenő szerződési mechanizmus. Így a felperes részéről ebben az esetben nem az egyoldalú jogosultság gyakorlásának eredményeként változik a kamat - mondta. 

A Porsche Bank alapkamatának változásától eltérő mértékű kamatemelésre nincs lehetőség. A felperesnek oklistája nem volt, az alapkamatot olyan referenciaként szolgáló technikai kamatlábként alkalmazta, amelynek változásakor változó kamatozású üzleti kamatát jogosult módosítani - állapította meg a bíró.

Szerző

Nem mehetünk el mellette szó nélkül

Publikálás dátuma
2015.02.13. 13:38
Fotó: Thinkstock
Szeretjük. Utáljuk. De nem mehetünk el mellette szó nélkül. Évente több mint 50 millió szál rózsa, több mint 36 millió szív alakú doboz csoki, több ezer levél Júliának Veronába, nagyságrendileg 200 ezer lánykérés február 14-én. Ez számokban a Valentin-nap. A túláradó érzelmek mellett azonban a napnak van egy meglehetősen racionális mozzanata is.

Világszerte, de főleg az angolszász országokban tartják február 14-ét a szerelmesek „ünnepének”. Bálint napján jellemzően a szerelmesek kisebb nagyobb ajándékokkal köszöntik egymást. Sokan választják a virágot, csokit, de igen gyakoriak a lánykérések is ezen a napon. Egy nemzetközi összefoglaló szerint  február 14-én 50 millió szál rózsát, 36 millió doboz csokoládét ajándékoznak egymásnak a szerelmesek. Több mint 8 milliárd cukorszívet gyártanak erre a napra, és hozzávetőleg 1 milliárd Valentin-napi képeslapot küldenek el csak az Egyesült Államokban. Mi több, évente átlagosan 220 ezer lány kezét kéri meg kedvese ezen a jeles napon.

Valójában a Valentin-napi keresztény szokás eredetéhez ez utóbbi áll a legközelebb. Feltehetőleg ugyanis egy 269. február 14-én kivégzett római pap a szerelmesek védőszentje, aki titokban eskette meg a szerelmes párokat, ugyanis a törvény akkoriban tiltotta a férfiaknak a katonai szolgálat előtti házasságkötést. A papnak szokása volt az is, hogy a római ifjú házaspárokat saját kertjéből szedett virágcsokorral örvendeztette meg. A szentről elterjedt egy másik történet is, mely a Bálint-napi üzenetküldés alapjául is szolgál. Úgy tartják, kivégzése előtt, Bálint hite erejével visszaadta börtönőre vak lányának látását, akinek búcsúüzenetet is hagyott a „A Te Bálintod” aláírással.

Napjainkban világszerte már számos más szokás is kapcsolódik február 14-éhez. Japánban például a nők ajándékoznak csokoládét a szeretett férfinak, melyre egyébként már Valentin-napi biztosítás is köthető, hogy egyetlen férfi se maradjon ajándék nélkül . A nők pedig egy hónappal később, március 14-én a Fehér Napon, fehér csokoládét kapnak viszonzásul.

De a túláradó érzelmek mellett a napnak van egy meglehetősen racionális mozzanata is: egy két évvel ezelőtti február 14-én ugyanis több mint 1000 biztosítási szerződést kötöttek, tavaly ugyanezen a napon pedig már 1500-an gondolták, hogy szükség lehet erre. Az olasz Generali 2013-ban és 2014-ben is Valentin-napon 1000-1000 kárt fizetett ki ügyfeleinek, összesen évente 235 millió forint értékben. Ami pedig az átvitt értelmű biztosítást illeti, a féltékeny olaszok például „lelakatolják” szerelmüket, többnyire vízparton, hidaknál a rácsra helyeznek el a nevükkel ellátott lakatot. 

Szerző
Témák
Valentin-nap