Előfizetés

Elkezdődött a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál

Publikálás dátuma
2015.02.13. 16:36
Forrás: Facebook
Kezdetét vette a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál, amelynek programjában pénteken és szombaton, valamint a február 20-21-i hétvégén harmincnál is több kortárs irodalmon alapuló alkotás mutatkozik be az RS9 Színházban.

Kőváry Katalin rendező, a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke a fesztivál pénteki megnyitóján felidézte: a kortárs, irodalmi adaptációra épülő zenei és színházi produkciókat öttagú zsűri bírálja el, de megváltott jegyeivel a közönség is szavazhat a neki legjobban tetsző előadásokra.

Hozzátette: a verseny fődíja 300 ezer forint, amelyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes, valamint a díj mellé fellépési lehetőség is társul az RS9 Színházban, a Vígszínházban, a Pinceszínházban és a Nyitott Műhelyben. A fesztivál programja minden nap 13 órakor kezdődik, az előadások 500 forintos jeggyel látogathatók, de az összes előadásra érvényes fesztiválbérlet is válthatnak az érdeklődők.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Az eredményhirdetést és a díjkiosztót február 21-én este tartják meg az RS9 Színházban, a ceremónia előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett című projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia hozta létre. A produkcióban felvételről hallható és látható lesz a szonett is, amelyet tizenhárom kortárs költő írt Vallai Péter tiszteletére.

Vallai Péter 2012 novemberében bekövetkezett váratlan halála után barátai - Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház igazgatója; Verasztó Lajos, a Dover nyelviskola ügyvezető igazgatója, a művész egykori főiskolás társa és Kőváry Katalin rendező, akivel húsz évig együtt vitték az Éjszakai Színház nevű alternatív formációt - úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, a kortárs irodalom népszerűsítésére.

A fesztivál ötlete Dobay Dezsőtől származott, aki tavaly ősszel váratlanul elhunyt. Munkáját az RS9 új igazgatója, Lábán Katalin folytatta. Az idei rendezvénnyel a szervezők egyúttal a fesztivál szellemi atyjának is emléket állítanak. A fesztiválra előválogatás és műfaji megkötés nélkül várták a kortárs irodalomból merítő produkciók jelentkezését. A nagy érdeklődés miatt az eredetileg 2014. november 25-ére – Vallai Péter születésnapjára – tervezett eseményt 2015 februárjára halasztották.

A fesztiválon szereplő produkciókat öttagú zsűri bírálja el, amelynek elnöke Turczi István költő; tagja Igó Éva, a Vígszínház színművésze; Hámori Ildikó, a Magyar Színház színművésze; valamint Bíró Dénes a Színházi Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről.

Turczi István, költő, a zsűri elnöke és Igó Éva színművész, a zsűri tagja a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál megnyitóján Budapesten, az RS9 Színházban 2015. február 13-án. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Turczi István, költő, a zsűri elnöke és Igó Éva színművész, a zsűri tagja a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál megnyitóján Budapesten, az RS9 Színházban 2015. február 13-án. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A megnyitón Esterházy Péter Kossuth-díjas író felidézte a fesztivál névadójának, Vallai Péternek az alakját. Úgy fogalmazott: Vallai nagyon "valóságos színész volt", olyan, aki mindig eltűnt a szerepben, "de ki-ki nézett belőle". Mint mondta, "a színész a pillanat embere", de ha egy ilyen fesztivál valóban meg tud születni, akkor az "fölveszi majd Vallai arcát".

Koltai Lajos operatőr, rendező, aki egykori diáktársa volt a színésznek azt mondta: Vallai Péter tetőtől talpig színész volt, olyan színész aki mindig "jelen volt, be tudott jönni, le tudott ülni és kimenni is tudott", ami az egyik legnehezebb dolog.

Vasárnapi zárlat: nincs még kormányrendelet a mentességről

A vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban mindenféle légből kapott találgatások jelennek meg a sajtóban arról, hogy milyen jellegű területen működő vagy milyen típusú üzletek kaphatnak mentességet. Erről szóló kormányrendelet nem létezik - közölte a kormányszóvivő pénteken az MTI kérdésére.

Kovács Zoltán jelezte: az ezt érintő kormányhatározat tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium március közepére készíti el, és az a törvény betűinek megfelelő lesz.

Rogán csúsztat: az MSZP a vasárnapi nyitva tartás mellett áll

Rogán Antal rosszul emlékszik. A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban az MSZP álláspontja a kezdetektől fogva egyértelmű: szó sem lehet róla - szögezi le közleményében a párt.  

"Hiába hazudozik és csúsztat a Fidesz frakcióvezetője: a vasárnapi bezárás tömeges elbocsátáshoz és gazdasági visszaeséshez vezet.Európai példák bizonyítják, hogy társadalmilag és gazdaságilag is rosszabbul jár az az ország, ahol beavatkoztak a vásárlási szokásokba, mert veszített vele a költségvetés és veszített a vásárló is.

Éppen ezért az MSZP elvárja a Fidesztől, hogy ne avatkozzon bele a szokásainkba. Követelésünk alátámasztására vasárnap megkérdezzük az embereket, hogy szeretnék-e továbbra is úgy tölteni a vasárnapjukat, ahogy eddig.

MSZP"

Nincs még kormányrendelet a mentességről
A vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban mindenféle légből kapott találgatások jelennek meg a sajtóban arról, hogy milyen jellegű területen működő vagy milyen típusú üzletek kaphatnak mentességet. Erről szóló kormányrendelet nem létezik - közölte a kormányszóvivő pénteken az MTI kérdésére. Kovács Zoltán jelezte: az ezt érintő kormányhatározat tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium március közepére készíti el, és az a törvény betűinek megfelelő lesz.