Előfizetés

Habsburg vendégek a Budai Középiskolában

Publikálás dátuma
2015.02.16. 06:14
FOTÓ: NÉPSZAVA
A Habsburg-család két jeles tagja, Sandor Habsburg-Lothringen királyi herceg és felesége Herta Margarete hercegné kereste fel a Budai Középiskolát is, ahol szegényebb sorban élő tanulók támogatásáról is beszélgettek a diákokkal és a pedagógusokkal.

A királyi hercegi pár nem véletlenül választotta ezt az iskolát. Az OTP Fáy Alapítvány Mintaiskolájaként is működő intézmény egyik tanára, lovag Spalovszky Csaba hívta meg őket, hogy ismerkedjenek meg az itt folyó különleges oktató és segítő munkával. Az első kerületben működő iskolában is szép számmal akadnak olyan diákok, akik nehéz anyagi körülmények között élnek, mindennapi problémákkal küzdenek. Számukra nagyon fontos az itt folyó pénzügyi-edukációs képzés, a közösség segítsége.

Prága visszaköveteli Németországban tárolt kőolajtartalékait

A cseh kormány felszólította a német hatóságokat, hogy segítsenek visszaszerezni azt a kőolajat, amelyet Csehország korábban a német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.

A Viktoriagruppe ellen a közelmúltban csődeljárás indult, és az ügyet kezelő biztos zárolta a cég raktáraiban található összes kőolajat, beleértve azt is, amelyet a korábbi cseh kormányok helyzetek el a cégnél. A csődkezelő biztos szerint nem bizonyítható, hogy a kőolaj egy része a cseh államé.

"Az ügy komoly problémát jelent a cseh-német kapcsolatokban" - nyilatkozta Bohuslav Sobotka miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24). Sobotka elmondta, hogy a kérdést pénteken Arndt Freytag von Loringhoven prágai német nagykövettel is megtárgyalta, aki segítséget ígért. A diplomata szerint a két fél szakértői megbeszélik, hogyan lehet visszajuttatni a cseh állam tulajdonában lévő kőolajat Csehországba.

Korábbi cseh sajtóértesülések szerint a bajor Kraillingben tárolt kőolaj értéke több százmillió korona, és fedezi Csehország kétnapi olajfogyasztását. A cseh állam 95 napra elegendő kőolajtartalékkal rendelkezik. Pavel Svagr, az állami anyagi tartalékokat kezelő hivatal (SSHR) elnöke vasárnap délután a prágai köztelevíziónak azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatban akár másfél milliárd koronás kár is érheti a cseh államot. Szerinte a Viktoriagruppe raktáraiban lévő cseh kőolaj értéke mai árakon egymilliárd korona. Ugyanakkor a cég jelenleg már 200 millió koronával tartozik a cseh államnak, míg a cseh vám- és adóhivatal követelései a Viktoriagruppe irányában további mintegy 300 millió koronát tesznek ki.

Sobotka felkérte a német felet, hogy a 2004-ben megkötött államközi szerződés keretében járjanak el. "Ez a szerződés jogot ad a Cseh Köztársaságnak arra, hogy energiatartalékait bármikor elszállíthassa Németország területéről" - mutatott rá a cseh kormányfő. "A korábbi jobboldali kormányok részéről nagy hiba volt, hogy Csehország anyagi tartalékainak jelentős részét külföldön helyezték el" - bírálta elődeit a miniszterelnök.

Államcsőd veszélyére figyelmezteti Ukrajnát a Fitch

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.

A Fitch szerint a "CC" osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.

A héten bejelentett új IMF-program elősegíti ugyan az ukrán gazdaság finanszírozási hiányának enyhítését, ám egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a programhoz kapcsolódóan a magánhitelezőkkel szembeni kötelezettségeket is át kell majd strukturálni - áll a Fitch elemzésében.

A cég becslése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) tavaly 7,5 százalékkal zuhanhatott reálértéken, és a Fitch az idén további 5 százalékos visszaeséssel számol.