Előfizetés

Hol a zászló Kövér úr? Az EU-támogatások miatt javult a pénzügyi pozíció

Publikálás dátuma
2015.02.16. 11:48
Ahol vidáman lengedezhet az EU-zászló/Getty Images
A fizetési mérleg decemberi többlete 370 millió euróra csökkent az előző havi 607 millióról, de az uniós támogatások növekedése jóvoltából a folyó és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt külfölddel szembeni finanszírozási képesség 1,139 milliárd euró többletet mutatott a novemberi 967 millió eurót követően - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt legfrissebb adataiból. Kövér László házelnöknek tavaly novemberben elege lett az uniós zászló látványából az ülésteremben. Majd a képviselői irodaház ablakában is. 

Az Európai Unióból decemberben beáramlott tőke összértéke 769 millió eurót tett ki, több mint dupláját a novemberi 359, és az októberi 372 millió eurónak. A fizetési mérlegben az áruforgalmi exporttöbblet a novemberinél 294 millió euróval kisebb, 240 millió euró volt a múlt év utolsó hónapjában. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi bevételek és kiadások gyakorlatilag az előző havival megegyezően alakultak, a többi szolgáltatás egyenlege azonban 40 millió euróval kisebb lett az előző havinál.

A jövedelmek átutalásában alig történt érdemi mozgás, decemberben mind a munkavállalói jövedelmek hazautalása, mind a befektetések jövedelmeinek repatriálása nagyjából az előző két hónappal azonos módon alakult. A hazautalt munkajövedelmek nettó értéke tavaly a negyedik negyedév minden hónapjában 190 millió eurót valamivel meghaladó összeget tett ki, a működőtőke befektetésekhez kapcsolódó profitrepatriálás összege havonta 370 millió euró, míg a portfolió befektetések után a jövedelmek 170 millió euró körüliek voltak a tavalyi negyedik negyedévben.

Alapvetően az uniós támogatások javították az ország külső pénzügyi pozícióját decemberben. Ennek tudatában is - finoman szólva - bizarr, ahogy a magyar Országgyűlés elnöke rendre kimutatja ellenszenvét az uniót jelképező zászló iránt. A fóbia múlt év novemberében vezetett odáig, hogy Kövér László eltávolíttatta az ülésteremből az uniós lobogót, mondván: "...ez most a magyar nemzeti parlament, itt a magyar nemzeti lobogónak van helye".

(Ha nem képes elhinni, hogy a magyar parlament elnöke valóban ezt mondta, itt a bizonyíték)

Decemberben az LMP-s Széll Bernadett jelezte: döbbenettel konstatálta, hogy a képviselői irodaház ablakából is eltűnt az uniós zászló. A politikus a közösségi portálon osztotta meg "nyomozása" eredményét: a gondnokság a házelnök, azaz Kövér László utasítását hajtotta végre, akinek valami olyasmit sikerült utasításba adnia, hogy azokon a helyeken legyen kint az uniós zászló, ahol az unióval összefüggő tevékenység zajlik - ha jól értem, a képviselői irodaház szerinte nem ilyen hely. 

Fényes nappal gyalázták meg a Szabadság-szobrot Aradon

Szombaton fényes nappal gyalázták meg a Szabadság-szobrot Aradon, nem pedig éjjel, mint korábban feltételezték – mondta el a távirati irodának Bognár Levente, Arad alpolgármestere hétfőn.

A  térfigyelő kamerák felvétele szerint délelőtt 11 óra 15 perckor érkezett három álarcos ember a szoborhoz, és mindössze 45 másodperc alatt piros, sárga és kék színű festékszóróval befújta a vértanú tábornokok bronzplakettjeit, valamint magyargyalázó szöveget írt a talapzatra. 

"A felvételen látszik, hogy fel voltak készülve a szoborgyalázásra. Mindegyik tudta, hogy mi a dolga" - mondta Bognár Levente. A helyi rendőrség átadta a térfigyelő kamerák által rögzített képeket a nyomozóknak.

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1048406-meggyalaztak-az-aradi-szabadsag-szobrot-video

Ma lépnek életbe az új szankciók Oroszország ellen

Ma életbe lépnek az Európai Unió által múlt héten elfogadott szankciók Oroszországgal szemben.

A korlátozás 19 természetes és 9 jogi személyt érint, akik az EU szerint érintettek a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban. A neveket ma fogják nyilvánosságra hozni az EU hivatalos közlönyében. A fekete listára került személyeknek tilos az EU-ba való beutazás és zárolják az uniós tagállamokban lévő bankszámláikat is.