Előfizetés

Putyin Budapesten - Itt nem áll meg a metró

Publikálás dátuma
2015.02.17. 00:44
FOTÓ: NÉPSZAVA
Az M2-es metró nem áll meg a Kossuth Lajos tér metróállomáson kedden rendőrségi zárás miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este. Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása miatt több főútvonalat is lezárnak időszakosan a fővárosban.

A BKK tájékoztatása szerint a keddi üzemkezdettől - visszavonásig - lezárja a Kossuth Lajos téri metróállomást, a szerelvények megállás nélkül áthaladnak az állomáson. A Terrorelhárítási Központ (TEK) korábbi tájékoztatása szerint kedden, hajnali 3 órától lezárják az Országház környékén levő utcákat, köztük a rakpart egy szakaszát, kora délután a Hősök tere, illetve a Fiumei sírkert környékét, továbbá délután 16 órától a Sándor-palota környékét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint déltől este 9 óráig szakaszosan és időszakosan lezárásra kell készülni egyebek mellett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminál "E" portájánál, a 4-es és a 6-os főúton, az M0-ás autóúton, az M0-ás hídon, az M3-as és az M5-ös bevezetőjén, a Kacsóh Pongrác úti felüljárón, az Erzsébet hídon, a Margit hídon, a Lánchídon, több rakparti szakaszon, a Hősök tere, a Kossuth tér, a Sándor-palota, a Fiumei úti temető környékén és további forgalmas útszakaszokon, például az Üllői úton, a Széchenyi téren, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton. A zárással érintett útszakaszokon ideiglenes megállási tilalom lép életbe.

7 millióért ad tanácsot Giró-Szász volt cége?

Nettó hétmillió forintért, szóban ad tanácsokat idén a nagykanizsai önkormányzatnak a Giró-Szász András által alapított Strategopolis Kft. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár volt cége a szerződés alapján a Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti gazdaságfejlesztést segíti - közölte az RTL Klub hétfő esti híradójában.

Horváth Jácint helyi ellenzéki politikus azt mondta, tavaly karácsony környékén, négy munkanap alatt hozták tető alá a szerződést a Strategopolissal, és nem versenyeztették meg az ajánlatot annak ellenére, hogy a helyi beszerzési szabályzat csak egymillió forintos érték alatti szerződéseknél ad erre lehetőséget. Szerinte számos helyi cég is el tudná látni ezt a feladatot.

Az Együtt-DK képviselője szerint mivel szóbeli tanácsadásról van szó, nehezen ellenőrizhető, hogy a cég - amelynek tulajdonjogáról Giró-Szász tavaly novemberben mondott le - valóban teljesíti-e szerződéses kötelezettségeit. Ráadásul az ellenzéki politikus szerint a szerződés csupa megfoghatatlan utalást tartalmaz arról, miért is jár a Strategopolisnak az évi 7 millió forintos összeg.

 

Becsapós lehet a napsütés

Publikálás dátuma
2015.02.16. 21:27
Illusztráció: Thinkstock
Kedden is marad a többnyire napsütéses idő, a Dunántúlon lehetnek felhősebb területek. A megélénkülő, helyenként megerősödő délkeleti széllel hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk a Kárpátokon túlról, így néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, délután 2-7 fokra készülhetünk. Hajnalban 0, -7°C várható - írja az idokep.hu előrejelzésében.

Szerda hajnalban a fölénk érkező száraz levegőben már keményebb fagyok is előfordulhatnak, w fagyzugos helyeken akár -10 fok körüli értékeket is mérhetünk. Napközben azonban folytatódik a napos, többnyire derült idő, délutánra 2 és 8 közé emelkedik a hőmérséklet. 

Csütörtökön is a túlnyomóan napos idő lesz jellemző. Hajnalban még előfordulhatnak keményebb fagyok, a nappali felmelegedés ugyanakkor fokozatosan erősödik, 3-9 fok várható.

Pénteken is napos időben bízhatunk, délutánra akár 5 és 12 fok közé is melegedhet a levegő, majd hétvégén már megnövekedhet a felhőzet és vasárnap helyenként futó zápor, kisebb eső is előfordulhat. Hajnalonként még gyengén fagyhat.