Előfizetés

Uzsorásokat fogtak Borsodban

Uzsorásokat fogtak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a rendőrség kezdeményezi a két ember előzetes letartóztatását - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden.

Szabó-Berdár Csilla tájékoztatása szerint a miskolci 53 éves nő és a 44 éves férfi az arra rászorulóknak  2007-től ez év február 16-ig élelmiszerek vásárlásra adott pénzt, és kölcsönt is adtak nekik irreálisan magas kamatra. Azokat az  "ügyfeleket", akik egy idő után nem tudtak törleszteni, megfenyegették. Az uzsorásokat hétfőn egy szervezett akció során elfogták, őrizetbe vették, ellenük uzsora-bűncselekmény és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást.

Átadták a Thália Humorfesztivál díjait

Publikálás dátuma
2015.02.17. 13:00
MTI Fotó: Kallos Bea
Átadták a 3. Thália Humorfesztivál díjait kedden Budapesten.

A legjobb nagyszínpadi előadás díját a Pécsi Nemzeti Színház 39 lépcsőfok című előadása kapta. A legjobb stúdió-produkció díját A csemegepultos naplója című darab rendezőjének, Göttinger Pálnak és előadójának, Ötvös Andrásnak ítélték. A legjobb női alakítás díját Nádasy Erika nyerte a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, a Tóték című darabban nyújtott alakításáért. 

A legjobb férfi alakítás díját Görög László kapta, szintén a Tóték című darabért. A zsűri különdíját Bajomi Nagy György vehette át a szombathelyi Weöres Sándor Színház A hülyéje című darabban nyújtott játékáért.

Arany János balladái – kicsit másképpen

Publikálás dátuma
2015.02.17. 12:36
V. László
Országjáró körútra indulnak Arany János balladái népszerű fiatal színművészek előadásában. Különleges díszlettel, a festő, grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja és úttörője Zichy Mihály Arany-balladákhoz készített illusztrációival. 

A turné keretében az „Arany János balladái – kicsit másképpen” című előadásban Arany nyolc balladájának keresztmetszetét hallhatja, láthatja a hazai és a határon túli magyar közönség egyedi színházi előadásmódban, zenei kísérettel, XXI. századi megközelítésben. 

Venczel Hajnalka, a Soltis Lajos Színház színművésze mellett az előadásban láthatjuk Kósa Dénest, aki több darabban is játszott a Madách Színházban. Fellép Dolmány Attila is, aki korábban a Budapesti Kamaraszínház színművésze volt, most éppen a Vígszínház, a Játékszín, a Hadart társulat vendége. Ő nemcsak szereplője, hanem egyben dramaturgja, rendezője is ennek a különleges estének, melynek premierje a MagNet Közösségi Ház színpadán lesz február 22-én vasárnap 19 órakor.

 „Balladák valamely ritmusban, általunk…” és valóban, aki ezen a februári estén ellátogat a bemutatóra, az művészileg és előadásmódban is egyedi élménynek lesz részese, ugyanis ez nem egy szokványos felolvasószínház lesz, hiszen a veretes szövegek mellett fontos szerepet kap a „díszlet” is, hiszen a művek vizuális megjelenítéséhez Zichy Mihály Arany-balladákhoz készített illusztrációit használták fel az alkotók.

A Pázmány lovag, Szondi két aprója, V. László, Vörös Rébék, Rozgonyiné, Mátyás anyja, A walesi bárdok és a Hídavatás című balladákat feldolgozó előadásban még szó lesz Aranyról, Zichy Mihályról, mindez mai zenével fűszerezve. Fuvolán közreműködik Hudák Mária Anna, a SOTE hallgatója, aki a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesületének tagja.

A walesi bárdok

A walesi bárdok