Devizahitelek: megtévesztők lehetnek a kalkulátorok

Félrevezető eredményt adhatnak a csupán néhány alapvető hiteladatot figyelembe vevő internetes kalkulátor-programok a banki elszámolások majdani mértékét illetően. A valós kalkulációt a hitelintézetek tudják elvégezni, az elszámolás helyességét ugyanakkor az MNB szigorúan ellenőrzi majd - közölte szerkesztőségünkkel a jegybank.

Az elmúlt időszakban több internetes portál is olyan kalkulátort jelentetett meg, amely a hitelintézetek által a fogyasztói hiteleknél és pénzügyi lízingszerződéseknél korábban tisztességtelenül elvont árfolyamrés és költségek visszafizetésének, elszámolásának pontos összegét kívánja kiszámítani az ügyfelek számára.

E kalkulátor-programok azonban jellemzően csak néhány, a számításhoz szükséges alapvető adat segítségével végzik el a számításokat, amelyek így akár súlyosan félrevezető, megtévesztő eredményt adhatnak. Aggályos lehet, ha emiatt téves várakozás alakulna ki bármelyik fogyasztóban az elszámolás mértékét illetően.

A valóságban egyetlen fogyasztási hitel esetében is több száz, akár ezer információ – például a teljes futamidő alatt az egyes törlesztési hónapokban felszámított kamat, deviza hiteleknél a hitelnyújtáskor a folyósítási, a továbbiakban pedig a havi törlesztési árfolyamok – szükséges a pontos elszámolási kalkulációhoz. Ez az adatbázis alapvetően a hitel- és pénzügyi lízingszerződéseket kötő hitelintézeteknél áll rendelkezésre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elszámolási felkészülési időszakban szükség esetén minden szakmai-informatikai módszertani segítséget megad a pénzügyi szervezeteknek a pontos elszámolások előkészítéséhez, a fogyasztóktól tisztességtelenül elvont összegek visszatérítéséhez.

Az elszámolási periódusban ugyanakkor a jegybank informatikai támogatással, illetve szigorú felügyeléssel – így akár egyes hitelaktáknak és az azokra vonatkozó konkrét számítások bekérésével, áttekintésével – ellenőrzi, hogy a piaci szereplők valóban a jogszabályoknak megfelelően hajtják-e végre a feladatot. Jogszabálysértés esetén az MNB azonnal kijavíttatja az adott pénzügyi szolgáltató gyakorlatát, a jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület pedig – ha az adott pénzügyi szervezet előzőleg elutasította a fogyasztó panaszát – az ügyfelek konkrét elszámolási jogvitáiban hoz döntést - írják az MNB szakértői.

Szerző

Offshore hátterű cég nyert el egy paksi tendert?

Publikálás dátuma
2015.02.18. 13:28
Fotó:Népszava
Egyedüli ajánlattevőként a KPMG Tanácsadó Kft. nyerte a Paksi Atomerőmű 3. és 4. blokkja üzemidő-hosszabbításához kapcsolódó tanácsadói és minőségbiztosítási tendert. Az eredmény decemberben született, de csak szerdán jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Az Átlátszó októberben, az MNB ingatlanvásárlása kapcsán azt írta: a KPMG Tanácsadó Kft. is  átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, offshore hátterű cég.

A feladat - aminek elvégzésére a  KPMG Tanácsadó Kft vállalkozott -  eredetileg becsült ellenértéke nettó 342,6 millió forint volt, a cég azonban nettó 339 millió 999 ezer forintért vállalta a munkát.

A kiírásban megjelölt feladatok között szerepel az üzemidő-hosszabbítás szervezése, amely kiterjed a tervezésre és a technológiai átalakításokra is. A tanácsadás része a projektmenedzsment támogatása és a döntés-előkészítő gazdasági elemzések elkészítése. A kiemelt program döntés-előkészítését költség-haszon elemzésekkel is támogatnia kell a nyertesnek. Egyebek mellett feladata még a negyedéves hatósági beszámolók elkészítése is.

Az átlátszó.hu tavaly ősszel azt írta: 

Nemcsak a Nemzeti Banknak történt ingatlaneladásból (Eiffel Palace) legalább másfélmilliárd forintos extraprofitot besöprő ingatlanfejlesztő, de az erősen megkérdőjelezhető módszerrel, közpénzből megrendelt értékbecslést jegyző KPMG Tanácsadó Kft. is átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, offshore hátterű cég. Az eladó cég ciprusi tulajdonosának volt igazgatója papíron több mint ezer céget igazgat, jelenleg egy ciprusi állampolgár képviseli a belizei tulajdonost az átláthatóság jegyében.

lásd még: http://atlatszo.hu/2014/10/07/egy-ertekbecsles-erdekessegei/

A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról szóló javaslatot is megtárgyalja mai ülésnapján az Országgyűlés.

A z LMP szerint triplán törvénytelen a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról szóló törvényjavaslat, amelynek elfogadása olyan helyzetet teremt, mint ha a kormány "csukott szemmel szerződött volna az oroszokkal".  Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szerint a javaslat értelmében nem tudható majd, hogy mit, mikorra és mennyiért építtet az ország, a Roszatom szerinte ellenőrizetlenül megváltoztathatja majd a feltételeket.

A politikus szerint a többi közt az alaptörvénnyel, és a környezeti beruházásokkal kapcsolatos adatnyilvánosságról szóló aarhusi egyezménnyel is ellentétes előterjesztés "pénzeszsákká" teszi a beruházást, mivel azon keresztül becslése szerint mintegy 500 milliárd forint kerülhet ki ellenőrizetlenül. Bírálta, hogy minden adatigénylés megtagadhatóvá válik, a beruházás kikerül a közbeszerzési törvény hatálya alól, a vitás kérdéseket pedig választott bíróság előtt lehet rendezni, ami ellentétes a nemzeti vagyonról szóló törvénnyel - közölte. Kijelentette: a javaslat elfogadása esetén az államfőhöz és az Alkotmánybírósághoz fordul, de felkeresi az aarhusi egyezmény bizottságát is.

Szerző

A 8-as főúton ért véget az élete (fotó!)

Publikálás dátuma
2015.02.18. 13:13
MTI Fotó: Nagy Lajos
Meghalt szerda reggel egy ember közlekedési balesetben Tüskevár és Somlójenő között a 8-as számú főúton.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy személyautó és egy tehergépkocsi ütközött, a személygépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette. Az érintett szakaszon a műszaki mentés ideje alatt félpályás útlezárás mellett haladhatott a forgalom.

MTI Fotó: Nagy Lajos

MTI Fotó: Nagy Lajos

Szerző