Ukrajna: újabb tűzszünetet szorgalmaznak a "normandiai négyek"

Publikálás dátuma
2015.02.19. 14:35
Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images
A "normandiai négyek" - Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország - csütörtökön megegyeztek abban, hogy újabb nyomásgyakorlással próbálnak érvényt szerezni a február 12-én megkötött kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodásnak.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon tárgyaltak egymással, és ennek eredményét jelentette be Párizsban a francia elnöki hivatal. A közlemény szerint a négy ország vezetői elítélték a tűzszünet megsértését és egyetértenek abban, hogy a Minszkben elfogadott intézkedéseket "szigorúan és a maguk teljességében" foganatosítani kell, valamint "megvizsgálták a debalcevei események következményeit".

A közlemény szerint "az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek találkoznia kell a helyszínen a felekkel" és érvényt kell szerezniük a minszki megállapodásnak. Hollande tudatta azt is, hogy ennek érdekében az újabb nyomásgyakorlás részleteiről a négy ország külügyminiszterei már csütörtökön elkezdenek tárgyalni. Francia diplomáciai források jelezték: elképzelhető, hogy a tárcavezetők találkozni is fognak a következő napokban, feltehetően Párizsban, azért, hogy a minszki megállapodás "megsértései ne vezessenek annak megszűnéséhez". A párizsi forrás szerint "kritikus hetek következnek".

A szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok a stratégiailag fontos csomópontnak számító Debalcevében és környékén, sőt a szeparatisták fokozták a város elfoglalására tett erőfeszítéseiket. Miután a felkelők kedden benyomultak a városba és elfoglalták annak nagyobbik részét, a hónapok óta ostromlott ukrán kormányerők szerdán megkezdték csapataik többségének kivonását a városból és környékéről.

A tűzszünetről múlt csütörtökön született megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a fehérorosz fővárosban párhuzamosan tartott maratoni tárgyalásaikon.

Szerző

DK: a kormány saját állampolgáraitól is megtagadja a jogokat

A Demokratikus Koalíció szerint mind politikailag, mind történelmileg elfogadhatatlan, hogy az orbáni hatalom saját állampolgáraitól is megtagadja az európai jogokat és értékeket - írja a párt emberi jogi munkacsoportjának vezetője. A közlemény a Human Rights Watch nemzetközi jogvédőcsoport szerdai jelentésre hivatkozik.

Buzás Anna kiemeli, hogy a jelentés szerint az Orbán-kormány szándékosan szakította szét a rendszerváltás óta fennálló demokratikus Magyarország jogállami kereteit. A Fidesz egyre önkényesebb hatalomgyakorlásának kezdetben csak a hajléktalanok, a fogyatékkal élők vagy a bizonyos vallási felekezethez tartozók voltak az áldozatai, mára azonban odáig jutottunk, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szinte hetente mondja ki valamelyik kormánydöntésről, hogy az sérti a magyar állampolgárok magántulajdonhoz való jogát: ilyen volt a megélhetését vesztett trafikos vagy a támogatás nélkül maradt rokkantnyugdíjas esete is - jelenti ki az ellenzéki politikus.

Buzás Anna hangsúlyozza, a DK elfogadhatatlannak tartja az Orbán-kormány "korrupt és autoriter uralkodását", ezért 2016-ban, egy előrehozott választáson kell leváltani a kabinetet.

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1048856-szegyenpadon-sulyosan-aggalyos-az-emberjogi-helyzet-magyarorszagon

Szerző

Magyar-osztrák-német járőrcsoportok a vonatokon

Magyar, osztrák és német rendőrök közösen próbálják kiszűrni az illegális bevándorlókat a Nyugat-Európába tartó vonatokon, valamint azokon a pályaudvarokon, amelyeken fel lehet szállni ezekre a szerelvényekre - ezt Pethő Balázs, a Készenléti Rendőrség mélységi ellenőrzési osztályvezetője közölte a Keleti pályaudvaron.

Az alezredes közölte: két-két vendégtiszt érkezett hozzájuk az osztrák és a német rendőrségtől, akik szerdától magyar járőrpárral teljesítenek szolgálatot. Az osztrák és német rendőrök jogosultak hazai egyenruhájuk, fegyverük viselésére, de önállóan csak hazájukban intézkedhetnek, más országokban csak a hazai rendőrökkel együtt. 

A tervek szerint az osztrák és német rendőrök hétnapos ciklusokban váltják kollégáikat. A közös ellenőrzések egy hónapig biztosan eltartanak, ezt követően döntenek arról, hogy szükség van-e a munka folytatására. A közös járőrcsoport Pethő Balázs beszámolója szerint a Keleti pályaudvaron szerdán már a szolgálat első órájában intézkedett három albán állampolgárral szemben, akikkel szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben.

Az alezredes szerint folyamatosan csökken az illegális bevándorlók száma, és közülük a nyugati országokba igyekvők a vasút mellett a közúti és egyéb más tranzitútvonalakon is próbának Ausztriába eljutni. A Keleti pályaudvar mellett ezért szúrópróbaszerűen a Kelenföldi pályaudvaron és Tatabányán is ellenőriznek, hátha ott próbálnak felszállni a bevándorlók a Bécs felé tartó vonatokra.

A Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a menekültjogi státuszt kérők nagy része nem várja meg a menekültjogi eljárás végét, 80 százalékuk eltűnik a hatóságok elől. Ők a schengeni belső határokon keresztül Ausztriába, Németországba igyekeznek eljutni. 

Szerző