Előfizetés

Iszapömlés: 9 milliós kártérítés a kolontári családnak

Publikálás dátuma
2015.02.19. 18:25
FOTÓ: Népszava
Kilencmillió forintos kártérítést kell megfizetnie a Mal Zrt.-nek a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint egy kolontári házaspár részére, akik elvesztették otthonukat és egyikük édesanyja is meghalt a négy és fél évvel ezelőtti vörösiszap-ömlésben - olvasható a törvényszék honlapján.

Az elsőfokú ítélet szerint az alperes MAL Magyar Alumínium és Kereskedelmi Zrt. ajkai gyártelepén lévő X. számú vörösiszap-tározó gátfalának 2010. október 4-i átszakadása miatt a házaspár házát elborította a vörös iszap, az épület lakhatatlanná vált, az ingóságok megsemmisültek és a felperesek mezőgazdasági területei is tönkrementek. Az iszapömlésben az egyik felperes édesanyja is életét vesztette.

A bíróság korábban már egy közbenső ítéletben jogerősen kimondta, hogy a MAL Zrt. tevékenysége veszélyes üzemnek minősül, ezért a cég annak szabályai szerint felel a történtekért. Bár a gátszakadás rendkívül összetett jelenség volt, amelyet számos tényező, ok és ezek kedvezőtlen egyidejű összejátszása idézett elő, azonban a MAL Zrt. környezetterheléssel járó tevékenysége, valamint a bekövetkezett káresemény a cég kártérítési kötelezettségét megalapozta és ez alól a Mal Zrt. a perben nem tudta kimenteni magát.

A Mal Zrt. a gátszakadással összefüggésben megsértette a két felperes emberi méltósághoz és egészséges környezethez, valamint egyikük egészséghez való jogát. Mindezek miatt a törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében kötelezte az alperest, hogy az egyik felperesnek 5 millió, a másiknak 2 millió forint nem vagyoni kártérítést, valamint a két felperesnek egyetemlegesen további 1 millió 885 ezer forint vagyoni kártérítést fizessen meg.

A házaspár keresetében összesen 46 millió 183 ezer forint vagyoni, illetve nem vagyoni kár megtérítésére kérte kötelezni az alperest, továbbá kért az ideiglenes elhelyezés bizonytalansága következtében naponta felmerülő többletköltségek, valamint további nem vagyoni károk átalányjellegű megtérítésére 2010. október 4-től az elveszített lakóingatlan ellenértékének kifizetéséig fejenként napi 2500 forintot. A házaspár keresete kitért arra is, hogy ingatlanaik eladhatatlanok, a fogyasztók fenntartásai miatt esély sincs arra, hogy a környéken termelt árut értékesíteni tudják. Kolontárt 2010. október 9-én kiürítette a védelmi bizottság, azóta a felperesek ismerősöknél laknak.

Mínusz 22 fok?! Ítéletidő tombol Amerikában

Publikálás dátuma
2015.02.19. 17:13
Illusztráció: Thinkstock
Sarkvidéki légtömegek betörése miatt az Egyesült Államokban a Kanadával határos Észak-Dakota államtól Floridáig 14-25 fokkal van hidegebb az évszakban megszokottnál, a rendkívüli lehűlés 115 millió embert érint - közölt csütörtökön híroldalán a CNN hírtelevízió.

A Niagara vízesés részben befagyott. Chicagóban szerdán a hőmérséklet nem emelkedett mínusz 12 fok fölé, de a szél miatt az emberek még hidegebbnek érezték az időt, olyannak, mintha mínusz 23-29 fok lett volna. Az O'Hare repülőtérnél csütörtök hajnalban mínusz 22 foknál is nagyobb hideget mértek, amivel megdőlt az 1936 óta tartott mínusz 21,6 fokos hidegrekord

Délutánra legfeljebb mínusz 15,5 várható, amivel a várakozások szerint újabb negatív csúcs dől majd meg.  Illinois állam fizetős autópályáján 24 órás járőrszolgálatot indítottak be a rendkívüli zimankóban elakadt autósok megsegítésére. A meteorológiai előrejelzés szerint enyhülés péntekre várható, de vasárnap újabb hóviharra számítanak Chicago környékén. A csapadékzóna várhatóan eléri majd Bostont is, ahol idén eddig már több mint 240 centiméter hó esett. Marty Walsh bostoni polgármester a napokban arra kérte a város lakóit, hogy ne hódoljanak be az interneten terjedő helyi hóbortnak és a súlyos balesetveszély miatt ne ugráljanak bele a hóbuckákba a házak emeleti ablakaiból.

MSZP: a kormány visszametszi az emberi jogokat

Bár az Orbán-kormány alaptalan vádaskodásról beszél, a Human Rights Watch Magyarországról kiadott jelentése sötét, de éles képet fest a hazai emberi jogi és alkotmányos helyzetről - írta a szocialista párt sajtóközleményében.

A HRW jelentése megerősíti, amit ma már minden demokrata lát: a magyar kormány egyre inkább visszametszi az emberi jogokat, és ma már gyakran lábbal tiporja az állampolgárokat és jogállami intézményeket szabad országokban megillető jogosítványokat.

A Fidesz által üzembe állított kétharmados törvénygyár antidemokratikus jogszabályaival Dunát lehetne rekeszteni, de az alkotmánybíróság és az ügyészség függetlenségének felszámolása, a közmédia pártközponti médiává alakítása, vagy a civil szervezeteknek a törvényesség határát is átlépő vegzálása szintén a kormány autoriter államfelfogását és hatalomgyakorlását bizonyítja.

Az egész világot lefedő jogvédő szervezet jelentése nem Magyarország, hanem a magyar kormány számára szégyen. Ugyanakkor a magyar jogállamiság évről évre aggasztóbb helyzete hazánk nemzetközi megítélését rombolja, ez pedig azért fontos, mert ennek a politikának így közvetlenül és közvetve is a magyar emberek látják kárát.

Például akkor, amikor nem számíthatnak sem jogorvoslatra, sem civil fellépésre a hatalmi önkénnyel szemben, vagy azért kerülnek az utcára, mert a munkaadójuk hanyatt-homlok menekült el Magyarországról.