Iszapömlés: megtérítik a károkat

Publikálás dátuma
2015.02.21 06:13
Több száz ember életét tette tönkre a négy évvel ezelőtti katasztrófa FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Az állam kezességet vállal a vörösiszap-katasztrófa során károsult magánszemélyek nem vagyoni kárának megtérüléséért – derül ki a magyar közlöny legfrissebb számából. Az állam ajánlata azonban a kamatokra és a perköltségre nem terjed ki, holott ez utóbbit meg kell téríteniük a károsultaknak. Eközben csütörtökön első fokon egy újabb károsult nyert pert a Mal Zrt. ellen.

A rendeletre azért volt szükség, mert az ajkai timföldgyár felszámolását még 2013. február 27-én rendelte el a Veszprémi Törvényszék; a cég irányítását akkor állami vagyonfelügyelő vette át. Tavaly októberben aztán, a gyár 17 milliárd forintos nettó áron meghirdetett vagyonelemeit egy projektcég, az IC Profil Kft. vette meg – mivel a nyolc ajánlattevő közül egyedül ez a cég tudta a vegyipari technológiát is befogadni. A felszámolással azonban azokat a károsultakat hozták nehéz helyzetbe, akik a tragédia után – hiszen nem számíthattak más megoldásra – a Malt perelték; ugyanis a felszámolás megindulása miatt a bíróság hátrasorolta azok „hitelezői” igényeit, akik egy megadott időre nem fizettek regisztrációs díjat, és nem kérték az államtól a kártérítést. Így azzal kellett számolniuk, hogy nem is kapnak semmit.

A mostani döntés azon a 70-80 családon segít, akik többnyire a lakóhelyük elvesztésével járó lelki trauma vagy a lúg okozta maradandó égési sérülések miatt kérnek nem vagyoni kártérítést. A segítségre az a magánszemély jogosult, aki pert indított, vagy a felszámolási eljárásban erre vonatkozó igényét bejelentette. A jogosultaknak közigazgatási hatósági eljárás megindítását kell kérelmezniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot, amelyben a magánszemély az állam javára engedményezi követelését.

Kilencmilliós kártérítés
A Fővárosi Törvényszék csütörtökön újabb perben kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint 9 millió forintos kártérítést kell megfizetnie a Mal Zrt.-nek egy kolontári házaspárnak, akik elvesztették otthonukat és egyikük édesanyja is meghalt a vörösiszap-katasztrófában.

A rendelet szerint a költségvetésben elkülönített 400 millió forinttal fedezett segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.

„A kormány döntését üdvözöljük, bár valóban kissé késve született meg” – mondta lapunknak Magyar Gábor ügyvéd, aki szerint az állam ajánlata azonban a kamatokra és a perköltségre nem terjed ki, holott ez utóbbit meg kell téríteniük a károsultaknak. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a Mal Zrt. ellen indult felszámolási eljárásban hitelezőként bejelentkezett károsultak vonatkozásában a rendelet „nehezen értelmezhető, illetve alkalmazhatatlan” rendelkezéseket tartalmaz.

- Miért várt évekig az állam, hogy átvállalja a felszámolás alatt álló Mal Zrt. ellen megítélt nem vagyoni kártérítések kifizetését? És ha végre segítenek, miért zárják ki a kártérítésből azokat, akik nem tudták megfizetni a felszámolási eljárásban előírt nyilvántartásba vételi díjat – ami akár 200 ezer forint is lehet? – ezeket a kérdéseket tette fel közleményében Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a rendelettel kapcsolatban. Az MSZP korábbi javaslata alapján arra szólítja fel a kormányt, hogy minden károsult kapja meg az őt megillető mértékű kártérítést, ettől a lehetőségtől se anyagi, se jogi akadályok miatt ne eshessen el senki.

A katasztrófa számai
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.
A kormány az első évben összesen több mint 35 milliárd forintot költött védekezésre, helyreállításra és újjáépítésre. Az elmúlt két évben több mint 2,1 milliárd forintot biztosított a Mal Zrt. számára előírt hatósági és egyéb kötelezések végrehajtásának finanszírozására.

Szerző
2015.02.21 06:13

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42