Előfizetés

Iszapömlés: megtérítik a károkat

Publikálás dátuma
2015.02.21. 06:13
Több száz ember életét tette tönkre a négy évvel ezelőtti katasztrófa FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az állam kezességet vállal a vörösiszap-katasztrófa során károsult magánszemélyek nem vagyoni kárának megtérüléséért – derül ki a magyar közlöny legfrissebb számából. Az állam ajánlata azonban a kamatokra és a perköltségre nem terjed ki, holott ez utóbbit meg kell téríteniük a károsultaknak. Eközben csütörtökön első fokon egy újabb károsult nyert pert a Mal Zrt. ellen.

A rendeletre azért volt szükség, mert az ajkai timföldgyár felszámolását még 2013. február 27-én rendelte el a Veszprémi Törvényszék; a cég irányítását akkor állami vagyonfelügyelő vette át. Tavaly októberben aztán, a gyár 17 milliárd forintos nettó áron meghirdetett vagyonelemeit egy projektcég, az IC Profil Kft. vette meg – mivel a nyolc ajánlattevő közül egyedül ez a cég tudta a vegyipari technológiát is befogadni. A felszámolással azonban azokat a károsultakat hozták nehéz helyzetbe, akik a tragédia után – hiszen nem számíthattak más megoldásra – a Malt perelték; ugyanis a felszámolás megindulása miatt a bíróság hátrasorolta azok „hitelezői” igényeit, akik egy megadott időre nem fizettek regisztrációs díjat, és nem kérték az államtól a kártérítést. Így azzal kellett számolniuk, hogy nem is kapnak semmit.

A mostani döntés azon a 70-80 családon segít, akik többnyire a lakóhelyük elvesztésével járó lelki trauma vagy a lúg okozta maradandó égési sérülések miatt kérnek nem vagyoni kártérítést. A segítségre az a magánszemély jogosult, aki pert indított, vagy a felszámolási eljárásban erre vonatkozó igényét bejelentette. A jogosultaknak közigazgatási hatósági eljárás megindítását kell kérelmezniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot, amelyben a magánszemély az állam javára engedményezi követelését.

Kilencmilliós kártérítés
A Fővárosi Törvényszék csütörtökön újabb perben kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint 9 millió forintos kártérítést kell megfizetnie a Mal Zrt.-nek egy kolontári házaspárnak, akik elvesztették otthonukat és egyikük édesanyja is meghalt a vörösiszap-katasztrófában.

A rendelet szerint a költségvetésben elkülönített 400 millió forinttal fedezett segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.

„A kormány döntését üdvözöljük, bár valóban kissé késve született meg” – mondta lapunknak Magyar Gábor ügyvéd, aki szerint az állam ajánlata azonban a kamatokra és a perköltségre nem terjed ki, holott ez utóbbit meg kell téríteniük a károsultaknak. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a Mal Zrt. ellen indult felszámolási eljárásban hitelezőként bejelentkezett károsultak vonatkozásában a rendelet „nehezen értelmezhető, illetve alkalmazhatatlan” rendelkezéseket tartalmaz.

- Miért várt évekig az állam, hogy átvállalja a felszámolás alatt álló Mal Zrt. ellen megítélt nem vagyoni kártérítések kifizetését? És ha végre segítenek, miért zárják ki a kártérítésből azokat, akik nem tudták megfizetni a felszámolási eljárásban előírt nyilvántartásba vételi díjat – ami akár 200 ezer forint is lehet? – ezeket a kérdéseket tette fel közleményében Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a rendelettel kapcsolatban. Az MSZP korábbi javaslata alapján arra szólítja fel a kormányt, hogy minden károsult kapja meg az őt megillető mértékű kártérítést, ettől a lehetőségtől se anyagi, se jogi akadályok miatt ne eshessen el senki.

A katasztrófa számai
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.
A kormány az első évben összesen több mint 35 milliárd forintot költött védekezésre, helyreállításra és újjáépítésre. Az elmúlt két évben több mint 2,1 milliárd forintot biztosított a Mal Zrt. számára előírt hatósági és egyéb kötelezések végrehajtásának finanszírozására.

Kovács a pávatáncos külpolitikáról

Magyarország érdekeit a legkevésbé sem szolgálta az, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök pozicionálta a magyar külpolitikát az elmúlt években - mondta az MSZP külügyi kabinetvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Kovács László szerint Orbán Viktor "pávatáncot" vagy "hintapolitikát" folytatott, amely személyes hatalmi érdekeit, a holdudvarának a hatalmi és az oligarcháknak a gazdasági érdekeit szolgálta. A volt uniós biztos, egykori külügyminiszter azt mondta: Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása megerősítette, hogy komoly ideológiai különbségek vannak közte és a magyar kormányfő között az illiberális demokrácia tekintetében. Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása inkább károsította, mintsem szolgálta a magyar érdekeket, az orosz elnöknek viszont előnyös volt, jelezhette azt, neki a NATO-ban és az EU-ban is van szövetségese. Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök is hűvösen fogadta és bírálta csütörtökön Orbán Viktort Varsóban, míg Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnöke nem is akart találkozni a magyar kormányfővel.

Orbán Varsóban: valaki hazudik

Dagad a botrány Orbán Viktor csütörtöki varsói látogatása kapcsán. Mint pénteki számunkban megírtuk Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke nem volt hajlandó találkozni a magyar kormányfővel, akit pedig korábban példaképének tekintett.

E hír kapcsán Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtök este közölte: "A sajtóban megjelent híresztelések kapcsán fontos leszögezni, hogy sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tervezett és nem is kezdeményezett találkozót Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel Varsóban".

A PiS viszont a honlapján azt írja: "a magyar miniszterelnök környezetéből érkezett a meghívás egy találkozóra Jarosław Kaczynski számára". Mariusz Błaszczak, a PiS frakcióvezetője közölte, a találkozót szerdán kezdeményezték, de „tekintettel a politikai helyzetre ennek a találkozónak véleményünk szerint nincs értelme”, mert a "magyar miniszterelnök hozzáállása rombolja az európai szolidaritást".

Valaki nem mond igazat.