Előfizetés

Kovács a pávatáncos külpolitikáról

Magyarország érdekeit a legkevésbé sem szolgálta az, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök pozicionálta a magyar külpolitikát az elmúlt években - mondta az MSZP külügyi kabinetvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Kovács László szerint Orbán Viktor "pávatáncot" vagy "hintapolitikát" folytatott, amely személyes hatalmi érdekeit, a holdudvarának a hatalmi és az oligarcháknak a gazdasági érdekeit szolgálta. A volt uniós biztos, egykori külügyminiszter azt mondta: Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása megerősítette, hogy komoly ideológiai különbségek vannak közte és a magyar kormányfő között az illiberális demokrácia tekintetében. Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása inkább károsította, mintsem szolgálta a magyar érdekeket, az orosz elnöknek viszont előnyös volt, jelezhette azt, neki a NATO-ban és az EU-ban is van szövetségese. Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök is hűvösen fogadta és bírálta csütörtökön Orbán Viktort Varsóban, míg Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnöke nem is akart találkozni a magyar kormányfővel.

Vigyázz, Kész, Veszprém!

Publikálás dátuma
2015.02.21. 06:05
Kész Zoltán, a baloldal által támogatott független jelölt az utolsó pillanatig kampányolt: nagy a tét FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Holnap időközi választást tartanak Veszprémben, amelynek tétje óriási: ha a Fidesz nem nyeri meg a hagyományosan inkább jobboldalinak mondott körzetet, akkor elbukja a kétharmados többségét az Országgyűlésben. Az előzetes mérések szoros versenyt ígérnek, épp ezért a kampány is akciódúsra sikeredett.

Időközi országgyűlési választást rendeznek vasárnap Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében. Azért írták ki a voksolást, mert Navracsics Tibort uniós biztossá nevezték ki, így lemondott országgyűlési mandátumáról. A fideszes EU-biztos körzete ugyan hagyományosan jobboldalinak nevezhető, ám a kormánypártok most mégis csak orrhosszal vezetnek, így a mandátum sorsa kérdéses.

Az Ipsos felmérése szerint legalábbis Némedi Lajos fideszes alpolgármestert, akit a kormánypárt indít a mandátumért, a körzetben élők 43 százaléka támogatja, a baloldali ellenzék által támogatott Kész Zoltán népszerűsége pedig 37 százalékos. A két jelölt között tehát mindössze 6 százalékpont a különbség, vagyis szoros eredmény várható, ráadásul a jobbikos jelölt, Varga-Damm Andrea támogatottságát is 11 százalékosra mérték, így az ő szereplése is beleszólhat a versenybe. Csakúgy, mint a többi jelölt, hiszen összesen összesen 12-en szerepelnek majd a szavazólapon, a függetleneken kívül többek között a hírhedt Összefogás párt, vagy például a szintén "jónevű" Aquila párt jelöltje is megméretteti magát.

A Fidesznek ugyanis hasznára válik, ha az elégedetlenek voksai minél többfelé oszlanak, vagy esetleg összezavarja a hosszú szavazólap a választópolgárokat, ezért már a tavalyi voksolások előtt megkönnyítette a jelöltté válás feltételeit. Így, a veszprémi választókerületben ezúttal 26-an adták le az ajánlóíveket, a reménybeli jelöltek felének azonban nem sikerült a szükséges 500 érvényes ajánlást időre összegyűjteni, végül 12-en indulnak az időközi választáson, amelynek a tétje hatalmas: a kétharmad.

Ugyan Orbán Viktor többször is azt állította a kampányban, hogy ebben a kormányzati ciklusban már nem lesz szükség a kétharmados parlamenti többségre, valójában a Fidesz nagyon is bedobta magát Veszprémben. Pontosabban a kormány kampányolt igazán, hiszen az utóbbi hetekben a választókörzetben egymás után bukkannak fel kormányzati politikusok: épületfelújításról, munkahelyteremtésről beszélnek, iskolákat és kórházi részlegeket adtak át, vagy épp milliárdos fejlesztési terveket jelentettek be. A voksolás előtt tíz nappal ráadásul a város új uszodájának felépítéséről döntött a kabinet. Az Orbán által aláírt kormányhatározat szerint a veszprémi fürdőre 4 milliárd forintot kell biztosítani. Ráadásul, amikor február elején épp Pintér Sándor kampányolt a - mint kiderült, MSZMP-s múltú - Némedi Lajossal, a belügyminiszter rácáfolt a kormányfőre, hiszen közölte: a tárca működése kétharmados törvényekre épül, ezért fontos, hogy a Fidesz kétharmados többsége megmaradjon a parlamentben. Pintér emlékeztette a helyieket, hogy az önkormányzati adósságátvállalásnak köszönhetően a Veszprém környéki települések 200 millió forinthoz jutottak.

Eközben a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán igencsak szúrta a Fidesz, így az állami szervek szemét is. Csütörtökön éppen az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) marasztalta el, mert egy kampánygyűlésen azt mondta: ő az egyetlen esélyes független jelölt, ami a határozat szerint alkalmas volt a választók megtévesztésére. Készt egyébként a választási kampányban egyszer már jogerősen elmarasztalták a választók megtévesztéséért. A Kúria szerdán helyben is hagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint a jelölt valótlan tényállítással megtévesztette a választókat, mert azt nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni, hogy Kész azt mondta: "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben".

Ám, még ha Készt - aki egyébiránt volt fideszes - sikerül is legyőzni Veszprémben, a kormánypárti Némedi győzelme sem jelenthet megnyugvást a Fidesznek. Januárban ugyanis elhunyt Lasztovicza Jenő, az ő választókerületében április 12-én lesz időközi választás. A Fidesz-KDNP Fenyvesi Zoltánt, az LMP Sallee Barbarát indítja, utóbbi az előző ciklusban Hegymagason volt polgármester, Fenyvesi pedig a Veszprém megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke. Tapolcán az MSZP jelöltje Pad Ferenc, akit a Demokratikus Koalíció is támogat.

Tóbiás bizakodó
Olyan összefogás jött létre egy civil jelölt mögött Veszprémben, amely képes lebontani a kétharmadot - jelentette ki Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője a közrádióban beszélt arról, bár a kormány jelenlegi kétharmados többsége birtokában saját magával tárgyal, a miniszterelnök múlt hétvégi - az orosz elnök látogatásával kapcsolatos - kezdeményezése viszont arról szólt, vannak olyan döntések az Országgyűlés előtt, amelyek kétharmad híján arra kényszerítik a kormányfőt, hogy konzultáljon az ellenzéki frakciókkal. Tóbiás szerint egyértelmű, hogy ez a holnapi választás tétje, ám ez nem jelenti azt, hogy Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt ne a helyiek érdekeit képviselné a parlamentben. "Bizakodó optimista vagyok" a vasárnapi választási győzelemmel kapcsolatban - fogalmazott Tóbiás, hozzátéve: "ha sikerül, az Magyarország győzelme lesz, azé az országé, amely jelen pillanatban ki van szorítva a hatalomból". Ha Kész győz, nem ül majd be az MSZP frakciójába, függetlenként képviseli majd a térség érdekeit az Országgyűlésben, úgy, ahogy azt a kampány során elmondta a választóknak - tette egyértelművé.

Akcióban a Kubatov-gerillák?

A Fidesznek sok aktivistája van, köztük rengeteg fiatal is, de a sajtó által felvetett hazugságokkal nem kíván foglalkozni a párt - reagálták a hvg.hu megkeresésére azután, hogy a 444 arról írt, óránként ezer forintért gimnazistákkal gyűjtetett adatokat a Kubatov Gábor fideszes pártigazgató által felügyelt Szabad Európa Csapat (SZECS). A portál egy törvénytelenségeket emlegető fiatalra hivatkozva tárta fel, a SZECS gimnazista tagjaival gyűjtettek aláírásokat a rezsicsökkentésért, ezzel jutottak adatokhoz, de a választók politikai hovatartozását is ki kellett deríteniük - volt, hogy a nem fideszesekről is adatokra volt szükség, és mozgósítaniuk kellett a tavalyi három választáskor. Titoktartási nyilatkozatot kellett tenniük, óránként ezer forintot kaptak a munkájukért, de ezt le kellett tagadniuk.

A kormánypárt mindezt érdemben nem cáfolta, csak annyit közölt: a fiatalok részt vesznek az aláírásgyűjtésben, a mozgósításban, kampányrendezvényeken segítenek. "A sajtó által egyebekben felvetett, mindenféle légből kapott hazugságokkal nem kívánunk foglalkozni" - fogalmaztak.

Az Együtt az ügyben feljelentést tesz a rendőrségen és az adatvédelmi hatóságot is megkeresi, mert úgy látják: tiltott adatkezelés és illegális foglalkoztatás van az ügyben. A nem fideszes szavazók nyilvántartása nyílt törvénysértés, mert a politikai vélemény engedély nélküli rögzítése és tárolása jogszabályokba ütközik - emlékeztettek. Az MSZP is arra szólította fel Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot a "Kubatov-gerillák" ügyében. Márton Roland, a párt alelnöke azt mondta, a Fidesz több százezer választó adatával élhetett vissza, "alvilági módszerekkel csalhatta össze a parlamenti többséget". A szocialista politikus szerint visszaélések történhettek Gyöngyösön, Miskolcon, Budapesten, sőt, "Kubatov csapatai" most Veszprémben és környékén igyekeznek összegyűjteni az ott élők adatait. Márton szerint a Fidesz ezzel saját jelöltjét Némedi Lajost hozza nehéz helyzetbe, akinek vissza kellene lépnie, mert nem fogadhatja el "egy bűnös, arcátlan módszerekkel dolgozó csapat" segítségét. Az MSZP-alelnök azt kérte a választóktól, ha Némedi mégis elindul, akkor ne szavazzanak rá vasárnap, mert azzal a törvénytelenségre és a hatalom maffiamódszerekkel történő megszerzésére ütik rá a pecsétet. Egyúttal felszólította a rendőrséget arra, hogy fokozott figyelemmel kísérje a voksolást, és a törvénytelenségekre azonnal csapjon le.

Menekültekkel riogat a Fidesz

Publikálás dátuma
2015.02.21. 06:03
Menekültek a szerb–magyar határon FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY
Míg sem a szerb, sem pedig a magyar fél nem hajlandó tárgyalni a koszovói vezetéssel a koszovói menekültekről, addig a magyar képviselők önmagukkal előszeretettel vitáznak. Budapesten parlamenti vitanapot tartottak, ahol megtudhattuk, hogy a kormányoldal szerint a menekültek betegségeket terjesztenek, emellett csalók, garázdák és potenciális terroristák, akiket haladéktalanul ki kell zárni Európából. A demokratikus ellenzék szerint a kormány szakmai javaslatok kidolgozása helyett csúsztat és félremagyaráz.

Koszovóban továbbra sem tudnak semmit arról a tegnap megkötött magyar-szerb megállapodásról, amelynek értelmében szárazföldön, buszokkal, szerb területeken keresztül, ám magyar szervezésben toloncolnák haza a koszovói menekülteket. Mint arról beszámoltunk, csütörtökön még a koszovói belügyi államtitkár sem tudott a hazánkban bejelentett megállapodásról, pénteken pedig Pristina polgármestere is lapunk munkatársától értesült a toloncegyezményről. Shpend Ahmeti véleménye szerint az emberek elkeseredettek, nehéz meggyőzni őket arról, hogy ne hagyják el a hazájukat egy jobb élet reményében.

Különösen, hogy akadnak, akik olyan híreket terjesztenek, amelyek szerint nem küldik haza a menekülteket. Miután azonban a sajtó beszámolt a magyar menekülttáborokban uralkodó szörnyű állapotokról, alábbhagyott a kivándorlási áradat. A koszovói kormány kampánya - "Ne hagyd el hazádat!" - viszont feldühíti a reménytelen helyzetben lévőket. A szerb hatóságok ráadásul megkönnyítették a koszovóiak menekülését - ahogyan most visszatoloncolásukban is partnerek. Ahmeti polgármestert arról a hírről sem tájékoztatták, mely szerint újra megszervezhetik a Budapest-Pristina közvetlen repülőjáratot is.

Míg a menekültkérdésben a leginkább érintett albán fél tájékoztatása még várat magára, addig pénteken Budapesten - szakemberek szerint teljesen értelmetlen - parlamenti vitanapot tartottak a Fidesz kezdeményezésére. Az ötpárti szócsatával kapcsolatban (a Demokratikus Koalíció és az Együtt korábban jelezte, nem vesz részt "a kormány színjátékában", amelyről Orbán Viktor is távol maradt) beigazolódtak a bevándorlókkal és menekültekkel foglalkozó civil szervezetek jóslatai, tegnap érdemi eredmények, konkrét megoldási javaslatok megfogalmazása nélkül zajlott le a képviselői haddelhadd. A politikusok négyórás időkeretben fejthették ki véleményüket a kormány által "megélhetési bevándorlásnak" elkeresztelt fantomjelenségről, amely a Fidesz szerint az elmúlt hetekben Magyarország legégetőbb problémájává nőtte ki magát. Már meg sem lepődünk, amikor Kontrát Károly olyanokat mond, mint hogy a Magyarországon átutazni szándékozó menekültek többsége nincs is valódi életveszélyben, hazájukat pusztán a "könnyebb megélhetés" céljából hagyják el. Sőt, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány terrorizmust és menekültügyet összemosó idegenellenes kampányába is beszállt, mint fogalmazott: "ha eredményes lesz a szárazföldi harc az Iszlám Állam ellen, akkor a jelenlegi terroristák lesznek a menekültek".

Pontosan így kell elkezdeni egy show-műsort. A hangulatért felelős kormánypárti politikusok nem is fogták vissza magukat, például Firtl Mátyás, a KDNP vezérszónoka szerint a menekültek súlyos egészségügyi kockázatot is jelentenek, éppen ezért a határokon "be kell gyűjteni a használt ruhadarabjaikat, nehogy egy helyi magához vegye őket, hiszen ki tudja, milyen kórokozókat hordoznak magukkal". Mindemellett Firtl is megpróbálkozott a nyelvújítással: fideszes körökben valószínűleg hamarosan elterjed a "migrációs bevándorló" "fogalom" használata is. Kósa Lajos, a Fidesz vezérszónoka pedig - aki a menekültügyet a következő évek legsúlyosabb társadalompolitikai kérdésének nevezte - azzal példálózott, hogy a garázda bevándorlók még Svédországban is - ahol Európában a legalacsonyabb a lakosság idegengyűlölete - "felgyújtják az utcákat". Mindezek után a jobbikos Z. Kárpát Dániel elismerte, menekültkérdésben "nehéz a Fideszt jobbról előzni". Ennek ellenére megpróbálta: úgy gondolja, hogy az "úgynevezett menekültek" között számtalan bűnöző lép be az országba, a menekültszállók pedig "azonosíthatatlan elemekkel" vannak tele. Tény: a xenofób politikai kampányt eddig a Fidesz nyerte.

Nem csoda, hogy a kormánypártok és a baloldali ellenzék között továbbra sincs egyetértés a bevándorlókkal és menekültekkel kapcsolatos politikai kérdésekben. Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szerint a most tapasztalt menekülthullámot a Fidesz hisztériakeltésre, az idegengyűlölet szítására kívánja felhasználni. Mint mondta, "amit a Fidesz előad, az a legsötétebb, legaljasabb politikai propaganda, gátlástalan manipuláció, amelynek során a valós adatokat, féligazságokon alapuló közhiedelmekkel és nyilvánvaló otromba hazugságokkal mossák össze". Ugyanakkor leszögezte: minden ésszerű szakmai javaslatról készek tárgyalni, amely a magyar emberek biztonságát erősíti, és a menedékjogot kérőket emberként kezeli, humánus és tisztességes elbánást biztosít. A józan párbeszéd a civilek szerint is fontos, ezért a Magyar Helsinki Bizottság tegnap nyilvános szakmai vitára hívta a kormányt.

Schiffer András, az LMP vezérszónoka szerint a kormányoldal folyamatosan csúsztat, tudatosan összekeverve a menekülteket az illegális bevándorlókkal. Emlékeztetett: januárban, a Charlie Hebdo elleni párizsi merénylet után a kormányzat még a terrorizmus elleni nemzeti stratégiáról akart egyeztetni, ám elmúlt hetekben "gátlástalanul" összekeverték a terrorizmust a bevándorlással, a bevándorlókat, a menekültekkel. A PM-es Szabó Tímea a távollévő miniszterelnök érzékeny pontján, a focin keresztül közelítette meg a kérdést: felsorolta azokat a Magyarországon sikeres focistákat, akik szerinte a kormányoldal érvelése alapján illegális bevándorlónak minősülnek. Szólt arról is, hogy Magyarország ötmilliárd forint támogatást kap az uniótól a kérdés kezelésére, ám rejtély, hogy azt mire költik.

Míg a Fidesz-KDNP szélsőségesen nacionalista képviselőgárdája legszívesebben Magyarország, sőt az egész Európai Unió kapuját bereteszelné, addig az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó ismét emlékeztette a kormányt arra, hogy a Magyarországon áthaladó menekülteknél jóval égetőbb kérdés a fokozódó kivándorlás - a statisztikai hivatal is legkevesebb 350 ezer külföldön élő magyart tart nyilván. "Mit gondolnánk, ha róluk például a német kormány megélhetési bevándorlóként beszélne?" - kérdezte.

Uniós összefogás a menekültekért
Míg hazánkban napról napra erősödik a menekültellenes politikai hecckampány, addig az Európai Bizottság tagállami összefogást sürget a menekültek megmentése érdekében. Olaszországban például fokozzák a menekültügy kezelésére nyújtott támogatást, így év végéig meghosszabbítják a tavaly november elsején megkezdett, és eredetileg csak néhány hónaposra tervezett Triton tengeri mentőműveletet - jelentették be csütörtökön Brüsszelben. A művelet keretében az EU határrendészeti támogató ügynöksége, a Frontex az olasz hatóságok kérésére – 21 tagállam részvételével - segítséget nyújt ahhoz, hogy kimentsék a Földközi-tengeren lélekvesztőkön életveszélyben hánykódó, Észak-Afrikából az EU-ba igyekvő illegális bevándorlókat. Dimitrisz Avramopulosz, belügyekért és bevándorlási politikáért felelős uniós biztos kijelentette: Olaszország nincs egyedül, a menekültek befogadására irányuló uniós erőfeszítéseket javítani kell. Mint fogalmazott: "Európa nem válhat őrzött erőddé".

Magyaráz a megélhetési MTI
Az elmúlt napokban többeknek feltűnt, hogy a kormány egyik legfőbb szócsöveként funkcionáló MTI - a néhány napos visszafogott "illegális bevándorlózásról" - áttért a Fidesz által propagált, nem létező "megélhetési bevándorló" fogalmának használatára, még a szír vagy afgán menekültekről szóló híradások esetében is. A Hír24 megkérdezte a távirati irodát, vajon mi áll ennek hátterében. Válaszukban közölték: a "megélhetési vándorlás" kitétel "slug", vagyis gyűjtőcím, ami nemzetközi sztenderdek alapján a hírügynökségi újságírás sajátja, jelentősége abban áll, hogy a későbbiekben a hírügynökség adatbázisában történő keresést megkönnyítse. "A gyűjtőcím a fentiekre való tekintettel ugyanakkor mindig csak az általánosítás egy bizonyos szintjén tud igaz lenni. Minden ilyen narratívában lehet olyan elem, amire nem teljes egészében igaz az az általánosítás, amit a slug alkalmaz" - írták. Ugyanakkor a 444.hu-nak nyilatkozó, korábbi MTI-s újságíró szerint mindez csak porhintés, hiszen a szír menekültekkel foglalkozó anyag valódi slugja "társadalom-migráció" (a címszerkezet felett látható, kisebb, szürke betűvel).