Az Együtt elnöke lemondatná Kónya Pétert

Szigetvári Viktor lemondatná országgyűlési mandátumáról Kónya Pétert, illetve  fővárosi képviselői megbízatásáról Székely Sándort.

Az Együtt - A Korszakváltók Pártjának elnöke Facebok-bejegyzésében közölte szombaton, hogy a lemondásra kérte fel a Szolidaritás két politikusát, miután a múlt hét hétfőn közölték, kilépnek az Együttből, és a közelgő közgyűlésen azt fogják javasolni a tagságnak, hogy a csaknem két éve érvényben lévő politikai stratégiai együttműködési szerződéseket a szervezet ne hosszabbítsa meg.

"Kónya Péter és Székely Sándor személyes döntését elfogadjuk. Ám semmilyen körülmények között nem tudjuk elfogadni azt, hogy a párt színeiben, a közösség erőfeszítése nyomán megszerzett országgyűlési és fővárosi mandátumokat, illetve az azokkal járó privilégiumokat megtartsák maguknak" - írta az Együtt első embere.

"Ezért az elnökség döntése nyomán mind Kónya Pétert, mind pedig Székely Sándort arra kértem, hogy mondjanak le a közösségünk munkája által megszerzett parlamenti és fővárosi mandátumaikról, és helyüket adják át olyan embereknek, akik büszkén vállalva és megkérdőjelezhetetlen elkötelezettséggel továbbra is aktívan dolgoznak a pártért" - tette hozzá.
Szerinte ez lenne a tisztességes és becsületes döntés – már csak azért is, mert korábban Kónya Péter is határozottan amellett érvelt, hogy azoknak, akik elhagyják a pártot, mandátumukat erkölcsi alapon vissza kell adniuk.

Kónya Péter a májusi országgyűlési választásokon az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP országos listáján szerzett mandátumot. A bejutásra esélyes 16. helyet kapta az Együtt-PM társelnökeként, a Szolidaritás mozgalom vezetője. Együtt-PM a fővárosban 2 mandátumot szerzett az önkormányzati választásokon, közülük az egyiket (kompenzációs listáról) Székely Sándor kapta.

Szerző

Meghalt Domán István

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Domán István főrabbi - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége (Mazsihisz) a honlapján.

Domán István 1922. november 17-én született Budapesten rabbi családban. Elmélyült vallási tudását nem csak édesapjától szerezte, a négyosztályos polgári iskola befejezése után Jesivába küldték, ahol megtanulta mindazt, amit a zsidó vallásról tudni lehet és kell. Tizennyolc éves korában úgy döntött, hogy jártasságot szerez a világi tantárgyakban is, ezért három év alatt elvégezte a hatosztályos gimnáziumot a Madách Imre Állami Főgimnáziumban. Utolsó vizsgáit már sárga csillaggal a mellén fejezte be - írták.

A munkaszolgálat után 1945-ben beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre, ahol 1948-ban szerzett summa cum laude minősítéssel doktorátust. Egyetemi tanulmányaival párhuzamosan beiratkozott az Országos Rabbiképző Intézetbe, ahol valamennyi elővizsgáját kitűnő eredménnyel tette le. Az akkori ateista politika miatt nem avatták rabbivá, középiskolai tanárként dolgozott, majd 1956-ban az Egyesült Államokba ment, ahol hittantanárként működött.

1965-ben Scheiber Sándor professzor hívására visszatért Magyarországra, letette a rabbi vizsgát, és azóta szolgált rabbiként Kaposvárott, Szegeden, Újpesten, a Vasvári Pál utcában, majd elfoglalta néhai édesapja székét a Hunyadi téri zsinagógában.
A 90-es években előadója volt az Eötvös Lóránd Tudományegyetem judaisztika-hebraisztika, valamint folklór tanszékének.
1996-ban Scheiber Sándor díjat kapott. 2002-ben az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Rektori tanácsa egyhangú határozatában életműve elismeréseként 80. születésnapja alkalmával díszoklevélben részesítette. 2012-ben 90. születésnapja alkalmából a Mazsihisz a „Magyarországi Zsidókért” díjat adományozta a főrabbinak.

Domán István tudományos értekezések, könyvek sorát alkotta az elmúlt évtizedekben. A rendszerváltás előtti években az Új Élet főszerkesztőjeként is dolgozott. Tagja volt a Zsidó-Keresztény Társaságnak.
Feleségével, Katalinnal több mint négy évtizedig élt házasságban, két fia és négy unokája van.

Szerző

Nem keltek el a milliárdok

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

1 (egy)
45 (negyvenöt)
64 (hatvannégy)
73 (hetvenhárom)
86 (nyolcvanhat)

Joker: 053985

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt.
4 találatos szelvény 22 darab, nyereményük egyenként 3 millió 376 ezer 465 forint;
3 találatos szelvény 2923 darab, nyereményük egyenként 26 ezer 910 forint;
2 találatos szelvény 99 358 darab, nyereményük egyenként 1540 forint.

Szerző