Bosszúszomjas kisfiú fenyegette bombariadóval az üzletközpontot

Publikálás dátuma
2015.02.23. 09:47
Illusztráció/Getty Images
A 11 éves gyerek vallomásában azt mondta, bosszúból jelentette be a bombariadót és mondta be egy iskolatársa nevét, mert rá akarta terelni a gyanút. Azért haragudott a fiúra, mert ő azzal riogatta, hogy megveri - írja a délmagyar.hu.

A szegedi Árkád bevásárlóközpontot fenyegette meg robbantással az akkor még ismeretlen betelefonáló 2014. október 22-én 10 óra 19 perckor. A rendőrök kiürítették az épületet, de nem találtak robbanószert. A Szegedi Rendőrkapitányság nyomozói hamar kiderítették a tettes kilétét. A közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt indított nyomozást  azonban megszüntették, miután  az elkövető gyermekkora miatt nem büntethető.

Szerző

Éjszaka szörnyethalt egy asszony az oszlopnak csapódott autóban

Publikálás dátuma
2015.02.23. 08:17
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Halálos közlekedési baleset történt valamivel éjfél után a 47-es számú főút debreceni bevezető szakaszán - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság.

Eddig ismeretlen okból, egy személygépkocsi az út menti lámpaoszlopnak ütközött Debrecen határában, a Hosszúpályi lehajtónál, az autót vezető nő a helyszínen meghalt. A baleset helyszínelése és a műszaki mentés idejére félpályán lezárták az utat, a forgalmat rendőrök irányították.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szerző

Hazatérhet Tóásó Előd

Öt év tíz hónapra ítélte a bolíviai bíróság Tóásó Elődöt, akit több társával együtt azzal vádolták, hogy merényletet kíséreltek volna meg Evo Morales elnök ellen. A fellebezés híján jogerős ítélet épp annyi börtönt állapított meg, amennyi időt vizsgálati fogságban töltött a vádlott, így Tóásó hamarosan hazatérhet.

Ahhoz, hogy Tóásó Elődöt szabadon engedjék és hazautazhasson, még le kell győzni néhány bürokratikus akadályt, például az ítéletről szóló értesítést a bíróságnak át kell küldenie a börtönbírónak, neki kell elvégeznie a papírmunkát, ezen kívül az illetékes magyar külképviseletnek is mielőbb lépnie kell - mondta az MTI-nek szombaton Tóásó Edit az elítélt magyar férfi Budapesten élő nővére.

Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy La Paz-i bíróság Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. Tadicot a fegyveres felkeléshez szükséges toborzás miatt, Tóásó Elődöt pedig az ügyben folytatott informatikai terjesztésért ítélték el.

Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Bolíviai hírek szerint a két férfi lemondott fellebbezési jogáról, ami azt jelenti, hogy az ítélet jogerős. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket. A bolíviai sajtó úgy számolt, hogy az öt év és tíz hónap február 15-én, azaz már hat nappal ezelőtt lejárt.

Santa Cruz jelenlegi kormányzója, Ruth Lozada szerint elfogadhatatlan, hogy a kényszervallomások alapján a kormány több mint öt éven át az ügyben követett, a jogot felrúgó magatartása törvénnyé váljon. Lozada szerint az ügy nyilvánvalóan a közelgő helyhatósági választásokra is hatással lehet – írta a nol.hu.

Szombaton a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, Szijjártó Péter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, hogy személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot. A konzuli szolgálat fel van készülve arra, hogy a megfelelő technikai segítséget biztosítsa számára - tették hozzá.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta vizsgálati fogságban tartottak.

Szerző