Öten sérültek meg a Recsk melletti balesetben

Egy életveszélyes, három súlyos és egy könnyű sérültje van a 24-es főúton Recsk közelében történt balesetnek - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Antal Erika tájékoztatása szerint a 13 óra után történt balesetben két személygépkocsi ütközött össze.
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a helyszínelés idejére teljes útlezárást rendeltek el. Kerülni a Terpes-Pétervására-Mátraballa-Mátraderecske útvonalon lehet.

Szerző
Témák
baleset Recsk

Schwarzenegger tanácsot osztott - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.02.23. 15:17

Olimpiai és világbajnok sportolók, az üzleti élet különböző területének képviselői, valamint az erre az alkalomra hazánkba látogató Arnold Schwarzenegger tartottak előadásokat a vasárnapi MVM-sikernapon a Papp László Budapest Sportarénában. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Pálfalvi Kitti

– A magyar fiatalok motivációs hiányban szenvednek. Tespedtek, nincsenek céljaik – válaszolta a Népszava kérdésére egy huszonhat éves fiatalember, aki azért jött el a rendezvényre, hátha ihletet kap a sikeres élethez. Persze, többen inkább a hollywoodi sztárért váltottak jegyet. – Egyértelműen Schwarzenegger miatt jöttünk – mondta két belga fiatal.

Bár az amerikai sikerember este lépett fel, a programok már délelőtt tizenegytől elkezdődtek, igaz, ekkor még csak pár százan hallgatták az előadókat. Az elsők között adott inspiráló előadást a kerekesszékbe kényszerült Hozleiter Fanni, ismertebb nevén Mosolyka. A magát „boldogságkutatónak” is nevező Fanni elmondta, ha sikerről van szó, sok múlik az ember hozzáállásán. Ha például valaki dugóba kerül, ordibálhat, hogy nem tud haladni az úton, vagy akár elgondolkodhat az életén, amire végre van ideje.

Elgondolkodtató előadást tartott Rakonczay Gábor, Guiness-díjas hajós, aki életveszélyes körülmények között hajózta át az Atlanti-óceánt. Úgy véli, az ökölszabály a száz százalékos önbizalom. Ha az ember maximálisan bízik magában, megállíthatatlan lehet, de ha csak egyetlen százalék is hiányzik, az már gátat szab a sikernek. Egy sportolói kerekasztal beszélgetésen olimpikonok vitáztak arról, hogy a tehetség vagy a munkába fektetett idő számít-e igazán. – A munka nem vész el, hanem átalakul: eredménnyé – mondta Növényi Norbert. Az olimpiai bajnok birkózó szerint a kudarc csak állomás a sikerhez vezető úton. Szinte feltüzelte a közönséget Szabó Péter, az Állj félre a saját utadból! című könyv szerzője. A motivációs tréner arra biztatott, hogy Magyarországon is el lehet érni sikereket, sőt, bárhol a világon. Ehhez két dologban kell hinni: saját magunkban és abban, amit mi képviselünk. – Hiszem, hogy van élet a halál előtt – zárta sorait.

A programban helyet kapott egy sportolói kerekasztal-beszélgetés, amelyen Kiss Gergő olimpiai bajnok vízilabdázó, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó mellett az egyik legsikeresebb magyar sportág, a kajak-kenu-válogatott vezetőedzője, Storcz Botond is részt vett. Az előadok között ott volt Kemény Dénes, a másik magyar sikersportág, a vízilabda-szövetség elnöke is, aki szövetségi kapitányként három olimpiai bajnoki címet nyert a magyar válogatottal.

A közönségből sokan csak este hat-hét óra tájban érkeztek meg, érthetően inkább Schwarzi előadására voltak kíváncsiak. Amikor a híres testépítő-színész, Kalifornia állam volt kormányzója a színpadra lépett, hatalmas ováció fogadta. Schwarzi kijelentette: nem az 58 centis bicepsz fog majd az életben segíteni, sem az osztrák akcentus, hanem néhány, általa vallott, szigorúan betartandó alapszabály. Többek között az, hogy az embernek legyen konkrét célja, anélkül ugyanis nincs hova haladni. Schwarzeneggert például az edzőteremben eltöltött minden egyes percet és másodpercet úgy fogta fel, amely közelebb vitte őt a Mr. Universe testépítő díj eléréséhez. ,,Ha valamit meg akarsz tenni, menj el a végsőkig” – szól a következő tanács. Ő például azzal kezdte színészi pályafutását, hogy a legjobban fizetett főszereplő akart lenni. Saját szótárából törölte a lehetetlen kifejezést. A 2013-ban elhunyt elnökre, Nelson Mandelára hivatkozott, aki azt mondta, hogy minden lehetetlennek tűnik, amíg valaki meg nem csinálja. S utalt arra, hogy őt is sokszor próbálták lebeszélni a testépítésről.

De felidézte a filmes élményeit is, például amikor a Conan, a barbár forgatása során megsérült és a jelenetet újra kellett forgatni, ő mit sem törődött a fájdalommal, csak azzal, hogy a film tökéletes legyen.

A bodybuilder felidézte, amikor többen az osztrák akcentusát kifogásolták, és képtelenek voltak elhinni, hogy Schwarzenegger neve majd egyszer a filmplakátokon szerepel. Aztán sorra jöttek a filmsikerek, köztük A terminátor, melyben Schwarzi híres „Visszatérek” mondata éppen az osztrák színész akcentusa miatt lett híres. Így lehet a hátrányból előnyt kovácsolni.

A színész visszaemlékezett a Magyarországgal kapcsolatos élményeire is: 1956-ban édesapjával egy menekülttáborban osztottak levest a magyar hont Ausztrián keresztül elhagyó, Amerikába szökő magyaroknak.

Az kiderült az eseményen, hogy egyvalakit már biztosan inspirált Schwarzenegger is: a nap végén egy rákos megbetegedéssel küzdő fiú is felmehetett a színpadra, kezet foghatott Schwarzeneggerrel, és elmondhatta, hogy neki köszönhetően kezdett el gyúrni, most a testépítéssel próbálja átvészelni ezt a nagyon nehéz időszakot.

Gyengült délelőtt a forint

Publikálás dátuma
2015.02.23. 09:02
Illusztráció/Thinkstock
Gyengült hétfőn délelőtt a forint a bankközi devizakereskedelemben.

Az euró jegyzése a kora reggeli 305,55 forintról délelőtt tíz órára 305,80 forintra emelkedett, a svájci franké 284,55 forintról 285,09-re, a dolláré 268,58 forintról 269,90-re, a japán jené pedig 2,2574-ről 2,2641 forintra. Az euró gyengült, jegyzése kora reggel 1,1380 dolláron, délelőtt tíz órakor pedig 1,1329 dolláron állt.

A lengyel zloty 0,27 százalékkal gyengült hétfőn az euróval szemben, a román lej 0,15 százalékkal erősödött, a cseh korona árfolyama pedig nem változott. Az eurót délelőtt 4,1784 zloty, 4,4521 lej és 27,5402 cseh korona árfolyamon jegyezték.

Szerző
Frissítve: 2015.02.23. 11:31