Felgyorsulhat a könyvelők munkája

Hazai fejlesztés hozhatja el az áttörést a számvitel-technológia évtizedek óta változatlan piacán. A lehetőség akár harmadával is gyorsítja és biztonságosabbá teszi a könyvelők munkáját. Az európai kitekintésben is újszerű, platformfüggetlen megoldás már egy-két éven belül megváltoztathatja a pénzügyi adminisztrációt. Alapvető változást hozhat a könyvelők mindennapi munkájában egy hazai innováció. A fejlesztése közvetlenül a könyvelő programjába továbbítja a számla képét és adatait, megtakarítva a rögzítési munkát, és visszakereshető módon tárolja is azokat. Ezzel megszűnnek az adatrögzítési hibák, az iratok elkallódása, és a könyvelők túlterhelése a bevallási határidők környékén. A rendszer ráadásul nem igényel külön telepítést, bármely cégnél, bármilyen könyvelőprogramhoz könnyen illeszthető.

A kkv szektorban évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy a cég képviselője elviszi a számlákat a könyvelőhöz, vagy a könyvelő gyűjti be azokat, majd egyesével, kézzel rögzíti a programba – ismertette Kornis György, a fejlesztő cég egyik vezetője. Az első gond ezzel a gyakorlattal számlák utaztatása. Időbe és pénzbe kerül maga az út, és nem biztos, hogy minden számla eljut a könyvelőhöz, de az út során is elkeveredhet, a rögzítéskor pedig elütések és más hibák fordulhatnak elő. A másik probléma, hogy a havonta, vagy még ritkábban lekönyvelt számlák egyszerre jelentenek rengeteg munkát a könyvelők számára, a begyűjtött számlák pedig tonnaszám halmozódnak, néha kallódnak egy-egy könyvelőirodában, amit aztán (jellemzően év végén) visszacipelnek az ügyfelükhöz, majd egy adóellenőrzés alkalmával ismét vissza a könyvelőhöz.

Az adott cég a beérkező, vagy kiállított számlát beszkenneli és az azonnal megjelenik a könyvelő programjában. A könyvelőnek csak el kell fogadnia az automatikusan rögzített adatokat, amelyek helyességét a számla megjelenő képén ellenőrizheti. Ez még azokkal a könyvelőprogramokkal is működik, amelyek önmagukban nem rendelkeznek dokumentumkezelő, vagy grafikus felülettel. Ahogy a könyvelő lépked a befogadott vagy kiállított számlák között, mindegyiknek látja a tartalmát is. A könyvelőknek semmi új technikát nem kell tanulniuk, a megoldás az eddigi munkájukat teszi még rendezettebbé és gyorsabbá, miközben pontosan dokumentálódik, hogy milyen számlák érkeztek be hozzá, és mikor.

A fejlesztés egyik nagy erénye, hogy semmilyen bevezetési procedúra nem tartozik hozzá. Azoknak a könyvelőknek, akiknek a programjában benne van az sdsys csatolófelület, egyszerűen csak használniuk kell ezt, illetve közölni az ügyfeleikkel, hogy számláikat a továbbiakban ezen keresztül küldjék el számára. Ennek egyetlen előfeltétele, hogy a könyvelési programok készítői a legújabb frissítéseikbe beépítsék az sdsys kompatibilitást. Becslésünk szerint mintegy két éven belül a hazai könyvelők ügyfelei, tehát a magyar kkv szektor fele az új megoldással „utaztatja” majd számláit, az ehhez szükséges csatolófelület pedig egyfajta „dokumentumközműként” minden könyvelőprogramba bekerül majd. Ezzel együtt célunk – zárta szavait Kornis György – hogy az új lehetőség ne csak Magyarországon, de Európa más országaiban is teret hódítson.

Szerző

MSZP: Mit titkol Rogán Antal?

Súlyos titkolnivalója lehet az offshore cégek közvetítésével árult letelepedési államkötvények kapcsán a Fidesz-KDNP kormánynak, ha még beszélni sem hajlandóak ezekről. Hiába kértük ugyanis, hogy Rogán Antal hívja össze a Parlament Gazdasági bizottságát, ő nem volt erre hajlandó, mint ahogy a kérdés napirendre vételét is megtagadta – pedig a bizottság elnökeként mindkettőt saját hatáskörben megtehette volna. Ez olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Pedig kérdések vannak bőven. Mi alapján jelöli ki a Gazdasági bizottság azokat az offshore cégeket, amelyek akár tízmilliárdos hasznot is húznak a letelepedési államkötvények jegyzéséből? Miért nem versenyezteti a magyar állam ezeket a cégeket? Kik ezeknek a cégeknek a valódi tulajdonosai?

Erről, és még sok más gyanús körülményről szerettük volna kérdezni a belügyminisztert, a nemzetgazdasági minisztert, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. elnökét, valamint a letelepedési államkötvényeket lejegyző és forgalmazó gazdasági társaságok képviselőit, ám Rogán Antal ezt nem tette lehetővé. Csak nem attól fél, hogy valaki esetleg olyasmit mondhat, ami újabb korrupciós ügyekre deríthet fényt?

Rogán Antal csak úgy oszlathatja el a gyanú árnyékát, ha lehetőséget biztosít arra, hogy a fenti kérdéseket a Gazdasági bizottság minél előbb tisztázhassa.

Tóth Csaba,
a Gazdasági bizottság alelnöke

Szerző

Rendkívüli elnökségi ülést tart a Fidesz Veszprém után

Az Index információi szerint hétfőn dél körül Orbán Viktor pártelnök vezetésével összeült a Fidesz elnöksége. A ülésről egyelőre nem szivárogtak ki információk, de mivel rendkívüli ülésről van szó, biztos, hogy Navracsics Tibor 2014-ben még nagy többséggel megnyert körzetének elvesztéséről, illetve a Fidesz-vereség általánosabb hatásairól eshet szó.

"Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon - ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalára még tegnap este. 

Hétfő reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorában Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke már azzal magyarázta a vereséget, hogy "a jobboldali szavazóknak nem volt tétje a veszprémi választásnak".

Úgy tűnik, a párt vezetésben mégsem hagyják szó nélkül a kétharmados parlamenti többség elvesztését.

Szerző