Előfizetés

Vesztésre áll Ponta

A 2012 őszén több mint kétharmados többséggel felálló Ponta-kormány a Szociál-Liberális választási szövetség tavalyi felbomlása után már elveszítette közel 70 százalékos többségét, de a szocialisták (PSD) és kisebb szövetségesei (UNPR, PC) a liberálisok kormányból való kilépése után is megőrizték egyszerű többségüket.

Victor Ponta ekkor hívta kormányra az RMDSZ-t, és továbbra is maga mögött tudhatta a nemzeti kisebbségek 13 tagú képviselőházi frakciójának támogatását is. A tavaly december eleji államfőválasztás meglepetés eredménye azonban feje tetejére állította a román belpolitikát.

Miután Victor Ponta 10 százalékos első fordulós előnye után 10 százalékkal elveszítette a választást Klaus Johannis liberális pártelnökkel szemben, azonnal megfogalmazódott az igény a kabinet és Ponta lemondására, a miniszterelnök vezette PSD egysége megbomlott, többen kiléptek a pártból és az RMDSZ is kilépett a koalícióból.

Maga Johannis, aki ugyan megválasztása után kötelező módon lemondott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökségéről, egyértelművé tette, hogy programja megvalósítása érdekében szeretné új kormányzó többséget és nem rejtette véka alá, hogy ez készül is. Ellenzéki bejelentések szerint rövidesen meglesz egy bizalmatlansági indítvány sikeréhez szükséges parlamenti többségük, ami nyilván azt feltételezi, hogy újabb kormánypárti politikusok átállása várható.

A közhangulat sem Pontaéknak kedvez. Egy hétfőn közzé adott Inscop felmérés szerint tovább nő a liberálisok (PNL) támogatottsága. Ha most rendeznének választásokat a PNL 44,2 százalékkal nyerne, a kormányzó baloldali koalíció, a PSD-PUNR-PC a szavazatok 37,4 százalékát szerezné meg.

Ma csupán három párt jutna be a törvényhozásba, a PNL és a baloldali koalíció mellett az RMDSZ. A romániai magyar szövetség azonban késélen táncol, 5 százalékon áll, ami a 3 százalékos hibahatár mellett nem túl biztató. Decemberben 5,1 százalékon mérték az RMDSZ-t, tavaly júniusban az Európai Parlamenti választásokon 6 százalékon végzett.

Nem védik Habony Árpádot

Publikálás dátuma
2015.02.24. 06:10
FOTÓ: Népszava
Nem részesül személyi védelemben Habony Árpád - tudta meg a Népszava. 

A védett személyekről és létesítményekről szóló rendelet értelmében jelenleg két személy kap ideiglenes védelmet a Készenléti Rendőrségtől. Ezt a belügyminiszter rendelheti el három hónapra, amelyet szükség szerint, de legalább háromhavonta felülvizsgálnak. Hogy kikről van szó, azt a rendőrség nem közli, de - mint megírtuk - "hagyományosan" az amerikai és az izraeli nagykövetnek jár külön biztosítás. A Terrorelhárítási Központ pedig a létrehozásáról szóló jogszabály értelmében csak az államfő és a miniszterelnök állandó védelmét látja el.

Rendőri védelemben - de alacsonyabb szintűben - különösen indokolt esetben bizonyos bűncselekmények tanúi, esetleg gyanúsítottjai részesülhetnek ideiglenesen. Ez egy azonnali riasztásra szolgáló biztonsági telefonszámtól a közvetlen lakás-, és személyvédelemig terjedhet, alkalmazása azonban meglehetősen ritka.

Juhász ismét bead minden gyanús belvárosi ingatlanügyet

B.L.N.
Publikálás dátuma
2015.02.24. 06:09
Juhász Péter egy korábbi tüntetésen. FOTÓ: Vajda József
A nyilvános cégadatbázis, az érintett cégek honlapjainak és a helyi rendeletek megnézése – ennyivel intézte el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Juhász Péternek a Belváros ingatlaneladási gyakorlata miatt tett feljelentésének érdemi vizsgálatát. 

Az Együtt politikusa december 29-én a Legfőbb Ügyészéghez fordult, amely aztán a Fővárosi Főügyészségre, az pedig a BRFK-ra utalta az ügyet, mielőtt kikötött volna az NNI-nél - az amúgy bárki által elvégezhető „ellenőrzés” is csak az elmúlt két hétben történt meg. A nyilvánosan elérhető adatok megtekintése után hivatkozott az NNI az elutasításkor például arra: az egyik eladásnál azért „nem merült fel adat” arról, hogy nem volt szakértői eljárás, mert a céginformáció alapján végez ilyen tevékenységet a cég, vagyis felesleges az érintett ügyet tartalmilag is boncolni. A nyomozók végül nem találtak bűncselekményre utaló jelet.

A fideszes Rogán Antal polgármesterségéhez köthető eladások kapcsán a feljelentés arra is hivatkozott, hogy az azokat megalapozó kerületi rendeletek alaptörvény-ellenesek – ez ugyancsak nem hatotta meg a hatóságot, mivel, mint közölték, a helyi rendeletalkotás „alaptörvénnyel ellentétes voltának" felülvizsgálatára nem jogosultak.

Mivel Juhász ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, pikánsnak tűnik a Belváros reakciója, amely szerint hamis vád miatt feljelentik a politikust: ezt a bűncselekményt ugyanis – mint Juhász tegnap rávilágított – csak hatósági eljárás keretén belül lehetne elkövetni, tehát, ha esetleg tanúként vádolná meg őket hamisan. Juhászt azonban nem idézték be tanúként, sőt: egy napon megjelentek lakásán a rendőrök, hogy „elbeszélgessenek” vele, de értesítést nem küldtek.

Juhász március 8-ra korrupció-ellenes tüntetést szervez délután 4 órára, az Erzsébet térre. Ám tegnap azt is közölte, hogy újra feljelentést tesz, mégpedig egyenként, minden olyan ügyben, amelyben a Belváros jogtalanul adott bérlőinek 30 százalékos kedvezményt.