Előfizetés

Hétezer könyvelő engedélyét vonták vissza

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) lezárult a könyvelői továbbképzés ellenőrzése: az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 nem teljesítette a továbbképzést, ezért a tárca visszavonta engedélyüket - mondta a SZAK-ma.hu számviteli és adózási portálnak adott interjújában Pankucsi Zoltán, minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára.

A hétfőn megjelent interjúban Pankucsi Zoltán kiemelte: azt vizsgálták, hogy a mérlegképes könyvelők eleget tesznek-e a továbbképzési követelményeknek. A 10 millió forintos éves árbevételt elérő cégeknél a könyvelést csak olyan, megfelelő szakképesítéssel rendelkező könyvelő végezheti, aki szerepel az NGM nyilvántartásában. A nyilvántartásban maradás egyik feltétele, hogy tudásukat naprakészen tartsák, éves továbbképzéseken. Azok, akik elmulasztják a továbbképzést, elveszítik az engedélyüket - mondta az államtitkár.
Az érintett könyvelők többsége komolyan vette a továbbképzési kötelezettséget, és elfogadta, hogy ez a minőségi munka alapkövetelménye - mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy a könyvelők több mint 10 százalékának kiesése okoz-e zavarokat, Pankucsi Zoltán nemmel válaszolt, és úgy vélte, hogy ennek inkább gazdaságfehérítő hatása van. Jelezte, a könyvelők szerepe azért kiemelt a gazdaságban, mert ők működtetik az önadózás rendszerét. Ha e szakma képviselői magas szakmai színvonalon végzik a munkájukat, akkor az adórendszer is jól működik - tette hozzá.

Az államtitkár a vizsgálati eredmények tapasztalatait figyelembe véve nem zárta ki, hogy tovább szigorítják a felügyeleti rendszert. A cél az, hogy a könyvelői szakma felkészült legyen, és a lehető leghatékonyabban segítse a vállalkozásokat adókötelezettségeik maradéktalan teljesítésében - hangsúlyozta.

Csak a frankhoz képest erősödött a forint

A forint erősödött a frankhoz képest hétfő estére a bankközi piacon, a többi vezető devizával szemben ugyanakkor gyengült reggel óta.

Az eurót a kora reggeli 305,55 forint után 305,69 forinton jegyezték este hét órakor. Napközben 304,87 és 306,18 forint között mozgott az euró jegyzése.
A svájci frank jegyzése a kora reggeli 284,55 forintról 283,43 forintra gyengült. A dolláré ugyanakkor 268,58 forintról 269,98 forintra, a japán jen pedig 2,2574 forintról 2,2710 forintra emelkedett estére.
Az euró a dollárral szemben gyengült, árfolyama kora reggel 1,1380 dolláron, este 1,1324 dolláron állt.

Kivonulhat Magyarországról az orosz Szberbank

A Lidové Noviny (LN) cseh napilap információi szerint az orosz Szberbank eladná magyar és szlovák leányvállalatát.

A lap internetes oldalán azt írta, hogy "a Nyugat és a Kreml közötti új konfliktus arra kényszerítette a legnagyobb orosz bankot, hogy eladja érdekeltségeit Közép-Európában." A cikk így folytatódik: "Néhány jól értesült forrásból úgy tudjuk, hogy a magyar és a szlovák leánycégét tervezi eladni a Szberbank."
A Lidové Noviny értesülése szerint a Szberbank szlovák leánycégének az ára több mint 2 milliárd euró, a magyar leánybanké 1,6 milliárd euró körüli.

A LN úgy tudja, hogy a Szberbank szlovák leánycége iránt máris többen érdeklődnek. Előzetes érdeklődést tanúsított egyebek között a Szlovákiában már jelen lévő magyar OTP, az UniCredit olasz bank cseh-szlovák leánycége és a Penta cseh-szlovák pénzügyi csoport.
Az OTP az MTI megkeresésére annyit válaszolt, hogy nem kommentál sajtóértesüléseket. Az OTP Bank folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban gondolkozik, ahol jelen van, azonban a helyi bankjának alacsony a piaci részesedése - tették hozzá.

A Szberbank, a legnagyobb orosz bank adózott eredménye jelentősen esett idén januárban éves szinten. A profit 3,7 milliárd rubelre (1 rubel=4,22 forint) zuhant a múlt hónapban az egy évvel korábbi 31,6 milliárd rubelről.
A bank eredményét rontotta, hogy 5,8 százalékkal 857 milliárd rubelre emelkedett az a tartalék, amit a növekvő nem fizető hitelállomány ellensúlyozására kellett félretennie. A nettó kamatjövedelem 33,6 százalékkal 47,9 milliárd rubelre esett.
Az Oroszország elleni gazdasági szankciók, az ukrajnai válság miatti bizonytalanság, az orosz gazdaság egyre romló állapota és a rubel árfolyamának gyengülése szintén ártott a banknak.

German Gref, a Szberbank vezetője tavaly szeptember közepén azt mondta, hogy az ukrán és a magyar leánycég bizonyos nehézségekkel küszködik. A bankvezér szerint "Magyarországon a gazdasági helyzet alapvetően nem rossz, a szabályozási környezet azonban nagyon bonyolult". Magyarország esetében a Szberbank "azt fogja nézni, hogy mit lehet ezen a piacon változtatni".

A bank három éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely 2013. november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

Tavaly a Szberbank - amelyben az orosz jegybank 50 százalék plusz egy szavazat tulajdonnal bír - a piaci tőkeértéke alapján Európa harmadik legnagyobb hitelintézete volt, mintegy 70 milliárd dollárral a HSBC (170 milliárd dollár) és a Santander (80 milliárd dollár) után.