Szabadlábon a szigetszentmiklósi gyermekkínzással vádolt pár

Publikálás dátuma
2015.02.24. 12:24
MTI Fotó: Marjai János
Háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék kedden a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól felmentették őket.

Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította - 2013. február 20-tól őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba kerültek -, a büntetést letöltöttnek tekinti. A bíróság az elsőrendű vádlott apa és a másodrendű vádlott anya előzetes letartóztatását megszüntette és elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.

A bíróság a szülők felügyeleti jogát mindhárom gyermek esetében megszüntette. A szexuális bűncselekmény vonatkozásában bizonyítottság hiányában történt felmentés.

Az indoklás nyilvános részében Szegedi Gyöngyvér a bizonyítás problematikájáról beszélve kiemelte: számos részletet kellett tisztázni, pontosítani, "amit a bíróság meg is tett". Azt vizsgálták, hogy megtörténtek-e, megtörténhettek-e azok a dolgok, amelyeket az alapvád tartalmazott (a vádirat időközben módosult). 

Az alapvádiratban sok olyan megállapítás, állítás volt, amelyek számos tisztázandó dolgot vetettek föl, a vád a gyermekek elmondásain alapult, amelyek közül sokat megcáfoltak. "A nyomozás sok részlettel maradt adós, ezeket pótolta a bíróság és nagyon sok pluszbizonyításra került sor" - mondta a bíró.

Beszámolt arról, hogy a nyomozásba elsőként bevont pszichológus szakértő nem volt kompetens, a bíróság így új szakértőt kért fel. A szakember kétséget kizáróan megállapította, hogy nem történt szexuális visszaélés a gyermekek esetében, de valóban elhanyagolták a gyermekeket és fizikailag is bántalmazták őket.

A bíró egy szakértői csapat felállítását is elrendelte, akiknek vizsgálata két napon át tartott. Mint megállapították, a gyermekeket fizikai trauma érte, de a szexuális bántalmazást egyértelműen kizárták. Az indoklás ismertetésekor a bíró szólt arról is, hogy a vádlottak következetesen tagadták a szexuális bántalmazást, a gyermekek szavahihetősége pedig megkérdőjelezhető lett.

A bírói megállapította: bűncselekménynek a szülői kötelesség súlyos megszegése minősül, a gyermekeket valóban súlyosan bántalmazták, az elhanyagolás pedig veszélyeztette a gyerekek fejlődését.

A bíró kitért arra is, hogy a gyermekek védelmével foglalkozó szakemberek rendkívül körültekintően jártak el. A gyermekjóléti szolgálat mindent megtett, így például naponta többször megjelentek a családnál, de a pedagógusok is többször látogatták őket. Hozzátette: nem találtak anomáliákat. 

A bíró elismerően nyilatkozott a pedagógusokról, akik igyekeztek megtenni mindent a gyermekekért, az iskola, az óvoda folyamatos kapcsolatot tartott a gyermekjóléti szolgálattal. A tanúk szerint a gyerekeket "óvó-védő iskolai, óvodai burok vette körül", bántalmazásra utaló nyomokat, alultápláltságot, sérüléseket nem tapasztaltak.

A vallomásokból kiderült, hogy a rossz anyagi körülmények között élő család a kassza kimerülése után tartósélemiszer-adományokon élt, a szülők pedig nem tagadták, hogy egér, csótány is előfordult a lakásban. De a szegénység nem lehet mentség az igénytelenségre, az elhanyagolásra, még ha a nehéz körülmények nagy pszichés terhet rónak is az ilyen helyzetben élőre - mutatott rá Szegedi Gyöngyvér.

A bíró kitért az alapvető jogok biztosának vizsgálatára is, amelyről a sajtóból értesült, és úgy fogalmazott, hogy korrekt megállapítások olvasott benne. A szülői felügyeleti jog megszüntetéséről hozzátette, hogy a láthatási, kapcsolati lehetőséget a szülőknek az illetékes gyámhatóságnál kell kérniük.

A bíróság mindkét vádlott esetében enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletet, azt, hogy az anya elismerte és megbánta, amit tett, valamint a férfi részbeni beismerését, emellett nyomatékos enyhítő körülmény volt az időmúlás.

A bíróság ugyanakkor súlyosító körülménynek tekintette a többszörös halmazatot és a szülői kötelezettség megszegésének rendkívül elhúzódó voltát.

Az ítélet nem jogerős: a vádhatóság a szülők teherére jelentett be fellebbezést. Az apa azért fellebbez, hogy felmentsék a kiskorú veszélyeztetésének bűntette alól, a szexuális bűncselekmény vonatkozásában pedig a jogcím megváltoztatásáért, azaz bűncselekmény hiányáért. Az anya a kiskorú veszélyeztetése tekintetében enyhítésért, illetve bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbez.  

A házaspár nem kívánt nyilatkozni a médiának. A per tavaly januárban kezdődött és zárt ajtók mögött zajlott.

A sajtó 2013. novemberében írt arról, hogy a pár hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták.

lásd: http://nepszava.hu/cikk/1007599-szigetszentmiklosi-gyermekbantalmazas---az-illetekesek-nem-vettek-eszre

Szerző
Frissítve: 2015.02.24. 18:53

Több mint négy mázsa kábítószerrel bukott le (videó)

Publikálás dátuma
2015.02.24. 09:44
Illusztráció/Thinkstock
Közel félmilliárdot érő drogot akart Magyarországra csempészni egy holland kamionos, de lebukott - adja hírül a police.hu.

A tájékoztatás szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - fogva tartása mellett - egy  33 éves holland állampolgár ellen. A gyanúsíttott 2015. február 11-én az általa vezetett kamion félpótkocsijának átalakított talpazatában 410 csomag, összesen 417,253 kilogramm súlyú – elsődleges vegyészszakértői vélemény szerint – marihuanát hozott Magyarország területére.

A holland férfi úgy bukott le, hogy a beléptetéskor elvégzett röntgensugaras ellenőrzés elemzésekor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársa figyelmes lett a járműszerelvény félpótkocsijának aljában különböző sűrűségű anyag jelenlétére, ezért másodlagos vizsgálat céljából a belépő kamionvizsgáló hangárába irányította a járművezetőt. E vizsgálat során a pótkocsi padlólemeze alatt megtalálták a padlózatban utólagosan kialakított rejtekhelyet, ahonnan előkerültek a téglatest formájú csomagok. A lefoglalt kábítószer kiskereskedelmi értéke a feketepiacon megközelítőleg 420.000.000 forint. A gyanúsítottal szemben a további eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

Szerző

Megöltek egy férfit Szentgálon

Két férfit gyanúsít a rendőrség azzal, hogy a Veszprém megyei Szentgálon hétfő éjjel társukra támadtak, aki életét vesztette - közölte honlapján a rendőrség.

A közlemény szerint a három férfi közös italozása végződött tragikusan. A társaság tagjai összeszólalkoztak, amelyet tettlegesség követett. Előkerült egy kés is, amellyel 40 éves herendi társukra támadtak. A bántalmazást követően a 40 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

A kiérkező rendőrök néhány percen belül elfogtak a helyszín közelében két férfit, egy 41 és egy 51 éves helyi lakost, akiket gyanúsítottként hallgatnak ki

Szerző