Cáfolja a tankötelezettségi korhatár emelését a kormány

Publikálás dátuma
2015.02.24. 13:14
Illusztráció/Népszava
A kormány nem tervezi a tankötelezettségi korhatár emelését - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a lapértesülésekre reagálva.

A Magyar Nemzet "a szakképzési stratégiára" hivatkozva írt arról, hogy ismét feljebb emelhetik a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát. Mint kifejtették: a kormány által elfogadott koncepció azzal összefüggésben veti fel a 2012 őszétől hatályos passzus módosításának szükségességét, hogy a szakképzésben hosszabbá válik a képzési idő, miközben a lemorzsolódás ebben az iskolatípusban már most 30 százalékos. Az NGM erre reagálva azt közölte: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a szakképzés átalakításából nem következik automatikusan a korhatár emelése.

Közleményükben leszögezték: a szakképzéssel kapcsolatban tervezett, illetve elfogadott intézkedések között nem szerepel a tankötelezettségi korhatár emelése, sem azzal összefüggő egyéb intézkedés. A tankötelezettségi korhatár semmilyen módon nem jelent gátat annak, aki tanulni akar - tették hozzá. A szakképzés átalakítását célzó intézkedések bővítik a tanulók továbbtanulási lehetőségeit, növelik a szakképzés presztízsét - hangsúlyozta közleményében az NGM. 

Szerző

A tűzszerészek megoldották - Valamennyire lehet közlekedni a Széll Kálmánon

Publikálás dátuma
2015.02.24. 12:10
Forrás: BKK/Facebook
Végeztek a munkával a Magyar Honvédség tűzszerészei a Széll Kálmán téren, ahol világháborús robbanótestet találtak kedd reggel. A területzárást, amely a metrómegállót és a Margit körút egy részét is érintette, feloldották.

Egy 75 milliméteres német páncéltörő gránát került elő. A robbanótestet a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban azt közölte: a tér felújítási munkálatai során a Várfok utcai villamosvágányok közelében találták a robbanótestet. A robbanószerkezet hatástalanítása és elszállítása idejére egy területet lezártak, a gyalogosforgalmat terelték, s átmenetileg a 2-es metró sem állt meg a Széll Kálmán téri megállónál.

Korábban írtuk:

Világháborús gránátot találtak a Széll Kálmán téren, a Várfok utcai villamosvágányok közelében, a tér felújítási munkálatai során - olvasható a BKK honlapján. A közlés szerint a rendőrség és a tűzszerészek megkezdték a szükséges intézkedéseket.

BKK/Facebook

BKK/Facebook

A robbanószerkezet hatástalanítása és elszállítása idejére – várhatóan kora délutánig – a gyalogosforgalmat a Várfok utcai rézsű tövéhez terelik el. A metróbejáratot innen lehet elérni.

lásd még: http://www.bkk.hu/fejleszteseink/szellkalmanter/

Szerző
Frissítve: 2015.02.24. 15:40

A Facebook bejegyzéseket is büntetné Kijev

Publikálás dátuma
2015.02.24. 11:30
Illusztráció/Thinkstock
Tömegesen próbálnak kibújni a kötelező mozgósítás alól a hadköteles férfiak (és nők) Ukrajnában, ezért a kijevi kormányzat sorozatosan hozza a szigorú intézkedéseket a kötelesség megtagadók ellen. Kárpátaljai sajtóbeszámolók szerint például van olyan járás ahol 400 személyből csupán egy jelent meg az orvosi vizsgálaton. Ungvár polgármestere sajtótájékoztatón beszélt arról sajtótájékoztatón, hogy „egyes falvakban a 2-3 ezres férfilakosságból szinte senki nem tartózkodik odahaza”. „Ezért az önkéntesekre kell helyezni a fő hangsúlyt” — tette hozzá.

A mozgósítás három szakaszból áll. Az első január 20-án vette kezdetét és 90 napig tart, a második várhatóan áprilisban és 20 napos lesz, az utolsó pedig júniusban és szintén 20 napig tart majd. A rendelet alapján 2015-ben 200 ezer ukrán állampolgárt kéne mozgósítani, továbbá 40 ezret behívni rendkívüli katonai szolgálatra, a minszki fegyverszüneti egyezmény után sem állították le a mozgósítást.

A behívások előli menekülés első pillanattól nyilvánvaló volt, ezért január végén büntetőintézkedéseket jelentett be az elnöki adminisztráció. Andrij Taranov, a hivatal helyettes vezetője a médiának elmondta, hogy a katonai felelősség elkerüléséért járó büntetőjogi felelősség az eddiginél szigorúbb lesz. Az ezzel kapcsolatos szigorító módosítás mind a mozgósított személyekre, mind pedig a mozgósítást végző hivatalos személyekre is kiterjed.

Taranov azt közölte, hogy a Büntetőjogi Törvénykönyvet módosítani fogják melynek célja, hogy a mozgósítás megzavarásáért és elkerüléséért járó büntetés elkerülhetetlen legyen. Ezenkívül a mozgósítással szembeni ellenállásért, dokumentumok megrongálásáért és a mozgósítás meghiúsításáért járó adminisztratív felelősséggel kapcsolatban is módosítás várható. (A hivatalos személyek kapcsán gyakran a megvesztegetés gyanúja és vádja merült fel, ezért vált szükségessé irányukba is a szigorítás.)

Tegnap a Korrespondent ukrán hírportál számolt be arról, hogy a hatóságok figyelme a közösségi oldalakra is kiterjed. Az elkövetkezőkben az ukrán titkosszolgálat, az SZBU 24 órán belül vizsgálatot indít minden olyan posztolóval szemben, aki a Facebookon vagy más közösségi médiafelületen a mozgósítás ellen emel szót. Úgy érvelnek, hogy akik a mozgósítás és besorozás ellen lépnek fel, azok az az “Ukrajna fegyveres erőinek és más katonai egységeknek különleges időszakban történő akadályoztatásáról szóló törvény” hatálya alá eső bűncselekményt követnek el.

Nyugat-Ukrajnában egyre gyakoribb a hadkötelesség megtagadása/megkerülése, Kárpátalja vezet ilyen tekintetben. De az ugyancsak nyugati Ivano-Frankivszk megyében is már 8 ezer körözést adtak ki katonai szolgálatmegtagadása miatt. Vesti ukrán hírportál beszámolója szerint Jurij Veranovszkij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság helyettes vezetője közölte, hogy a mozgósítottak többsége nem tartózkodik lakhelyén, a falusi elöljárók pedig nem hajlandóak segítséget nyújtani a behívók átadásához. A hadkiegészítő parancsnokság információi szerint egy részük külföldre távozott, mások pedig otthonukban bujkálnak, és nem nyitnak ajtót. A Vesti szerint Ukrajnában valóságos hajtóvadászat indult azok ellen, akik kibújnak a katonai szolgálat teljesítése alól. Odessza megyében már több száz bűnvádi eljárást indítottak, Lemberg megyében pedig negyvennél több ilyen eljárás kezdődött.

A hatályban lévő törvények alapján a katonai szolgálat megtagadása kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható

Szerző
Témák
Facebook Kijev